CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 2 Toplam 2 Sayfadan BirinciBirinci 12
Toplam 22 adet sonuctan sayfa basi 21 ile 22 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree25Likes

Konu: Adobe Lightroom Bölgesel Düzenleme Yapmak?

  1. #21
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    burak beyaztaş
    Makina:
    EOS Canon 5D Mark III EOS Canon 600d
    Üyelik tarihi
    05.February.2016
    Nereden
    Yalova
    Yaş
    36
    Mesajlar
    16

    Standart

    Alıntı GunerGulyesil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba Uğur Bey. Mesajınızı şimdi gördüm Hemen cevap yazayım.
    Bu arada yazacaklarım, Uslubey'in sorusuna da cevap olacaktır.

    Fotoğraflarınızı internete yüklemek için Save for web yapmak gerekiyor. Bunun mantığı şu; fotoğraflarımızı Lightroom ya da Photoshop'ta editlerken, ProphotoRGB ya da AdobeRGB gibi büyük renk uzaylarında çalışıyoruz. Ancak internet ortamı bu renkleri gösteremiyor. Çünkü şuanki teknolojiyle internet ortamında sadece küçük bir renk uzayı olan sRGB renklerini görebiliyoruz. Dolayısıyla fotoğraflarımızı çalıştığımız büyük renk uzayından, küçük renk uzayına dönüştürmemiz gerekiyor. Eğer dönüştürmeden internete yüklersek, tarayıcımız, kapasitesi dışında kalan tanıyamadığı renkleri kendisi dönüştürmeye kalkıyor, ve tabii bu işin uzmanı olmadığı için de, renkleri mahvediyor. Bu işi uzmanına bırakmak lazım; yani Lightroom ya da Photoshop'a. İşte ''Save for web'' bu işe yarıyor. Edit yaparken çalıştığınız uzayından, internetin renk uzayı olan sRGB'ye dönüştürüyor.

    Gelelim baskı işine. Yapacağınız işlem, ne tür baskı alacağınıza bağlı. Eğer renklerin pek önemli olmadığı bir iş üzerinde çalışıyorsanız , Save for web yaparak baskı alabilirsiniz. Bu baskı, internette göreceğiniz renklerle aynı, yani sRGB renk uzayında olacak ve önemsiz çıktılar için tatmin edici olacaktır. Ama farklı renk vurgularının önemli olduğu, sRGB'den daha fazla renk görmek istediğiniz bir iş üzerinde çalışıyorsanız, örneğin fotoğrafınızın profesyonel baskısını alarak duvara asmak istiyorsanız, o zaman geniş renk uzayında baskı almanız lazım. Ki böylece fotoğraftaki renk geçişleri daha iyi olsun ve fotoğraf kalitesi yükselsin, ayrıca internet ortamında göremediğimiz zengin renk renkleri de görebilelim...

    Ancak burada önemli bir nokta var. Baskı alınacak makinenin, hangi renk uzayına ait renkleri basabildiği önemli. Edit sonrası dönüştürüp kaydettiğiniz fotoğrafın renk uzayı ile, baskı alacağınız printer'ın renk uzayı aynı olması lazım. Örneğin, baskı alacağınız makine AdobeRGB renkleri basabiliyorsa, fotoğrafınızı AdobeRGB'ye dönüştürmeniz gerekiyor.*** Dolayısıyla profesyonel baskı alacağınız makinenin renk uzayını bilmek önemli.

    ***Renk dönüştürme işlemleri, büyük uzaydan küçük uzaya doğru yapılır. Küçük uzaydan büyük uzaya dönüştürme yapılamaz. (Yani ProphotoRGB bir dosyayı sRGB'ye dönüştürebilirsiniz. Ama sRGB bir dosyayı ProphotoRGB'ye dönüştüremezsiniz. Dolayısıyla ben kendi worflow'umda, geniş uzayda editlediğim fotoğrafın ana dosyasını (PSD/TIFF) her zaman saklıyorum. Yapacağım işin içeriğine göre, ana dosyayı istediğim zaman açıp dönüştürme yapıyorum (örneğin internete yükleyeceksem sRGB'ye dönüştürüyorum, ya da AdobeRGB basabilen bir printer'dan çıktı alacaksam AbobeRGB'ye dönüştürüyorum), ama ana dosyamı hep en geniş renk uzayı olan ProphotoRGB'de saklamaya devem ediyorum. O fotoğrafla ilgili herhangi bir ihtiyacım olduğunda, tekrar ana dosyayı açıyorum.

    Sanıyorum yukarıda yazdıklarım sorunuza cevap olmuştur. Tabii işin içerisine kullandığınızın monitörün renk uzayı, monitör kalibrasyonu ve printer kalibrasyonu vb. başka mevzuları sokup kafa karıştırmayayım. Yakında renk yönetimi ile ilgili geniş bir makale yazacağım. Bu Color Management konusu başlangıçta biraz kafa karıştırıcıdır, ama mantığı kavradıktan sonra oldukça basittir.

    Sevgiler.
    Güner bey merhaba,

    Ben daha önce hiç save for web seçeneğini kullanmadan önce düzenlenmiş fotoğrafımı adobeRGB de tiff olarak kaydedip sonda jpeg olarak kaydediyordum. Şimdi yazdıklarınızı okuyunca çok aydınlandım doğrusu.

    Şu an baktığımda düzenlenmiş jpeg fotoğraflarımın exif bilgilerinde renk profili AdobeRGB olarak gözüküyor. Görüntüsünü de koyuyorum aşağıyaki yanlış anlatmayayım 😊Fakat sanırım sizin bahsettiğiniz renklerdeki sapma sadece internete yüklendiği takdirde gerçekleşiyor değil mi? Yoksa farklı kaydet diyerek adobeRGB olarak kaydettiğimiz jpeg fotoğraflarımız internete yüklemesek dahi renk kaybına uğruyorlar mı?





    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi










    GunerGulyesil likes this.

  2. #22
    GunerGulyesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderator

    Status
    Offline
    İsim
    Güner Gülyeşil
    Makina:
    Canon 5D Mark IV + Canon 5D Mark III + iPhone 7 Plus
    Üyelik tarihi
    09.January.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    47
    Mesajlar
    902

    Standart

    Burak bey, fotoğrafınızı internete yükleyeceksiniz, fotoğrafın renk profilini mutlaka sRGB'ye dönüştürmeniz gerekiyor. (AdobeRGB renk profiline sahip bir fotoğrafı internete yüklerseniz, renk sapması olur.) Dolayısıyla, Save For Web menüsünde "Convert to sRGB" seçeneğini mutlaka işaretli olmalı.










    SnowManIS likes this.
    GEAR: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.8 II, Sirui M-3204 Carbon Tripod, Sirui K-30X Ball Head, Wacom Intuos Pro Tablet, DELL UltraSharp U2713H
    FILTERS: LEE Filters Foundation Kit, LEE 77mm Adapter Ring (WA), LEE Big Stopper 3.0 ND, LEE 0.3, 0.6, 0,9 Soft Graduated ND, B+W 77mm Kaesemann CP MRC, B+W 77mm XS-Pro UV MRC-Nano 010M

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •