CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 4 Toplam 5 Sayfadan BirinciBirinci ... 2345 SonuncuSonuncu
Toplam 95 adet sonuctan sayfa basi 61 ile 80 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree53Likes

Konu: Aynasiz secİmİ İcİn yardim lutfen

  1. #61
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    İsim
    Hamit Bayçın
    Makina:
    EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    11.April.2011
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    12

    Standart

    Refleks makinelerde, bilinen ve en önde gelen Nikon, Canon dahil, ayna titeşimini önleyecek teknolojiyi bir türlü geliştiremediler! Aynasız makineleri cazip kılan, ağırlık, vs den çok bu , fotoğrafın kalitesini etkileyen nesnel sorundur bence. Oysa, ayna, karşı ağırlık (balans), kalktıktan sonraki bekleme süresi, ya da 'dichroic' aynanın üzerindeki katmanın elektronik bir perde olarak geliştirileceği teknolojilere bugün sahibiz. Bunların bugün neden makinelere yansımadığına şaşıyorum. Canon EOS 5 Mark 2 kullanan bir fizikçi olarak, aynanın yarattığı titreşim etkisini, böyle üst düzey bir makinede görmek beni çok şaşırtıyor. Bu ciddi tasarım hatasını, ve kusuru teknoloji elverdiği halde telafi etmeyen bu günün refleks TTL makinelerinde kabul etmek mümkün değildir! Şimdi pek çok kişi farkında dahi değildir, eminim! Bir testle bu kifayetsizliği ortaya koyalım. Makineyi, güvenilir bir tropoda monte edin. Uzaktan kontrollu (kablolu veya kablosuz bir deklanşörü hazırlayın. İstediğiniz bir poz seçeneğiyle, elinizi makine veya tripoda dokunmadan, ve sistem sakinleşene kadar bekledikten sonra bir enstantane çekin. Bir de ayna kontrolunu vizör yanındaki butona atfeden düzenlemeyi yaptıktan sonra, aynı şeylere dikkat ederek çekim yapın. Bu ikincisi için, önce, deklanşör butonuna yarım basarak netlik ve poz ayarını sağladıktan sonra butonu bırakın, makinenin pozisyonunu değiştirmeden, ayna kaldıran butona basın, 2-3 sn bekleyip uzaktan kumandalı deklanşöre tam basın ve resmi çekin. Aynı butona tekrar basarak aynayı indirin. Şimdi iki resmi inceleyin. Obtüratör hızının 1/1000 ler ve üstünde olduğu enstantanelerde dahi, iki resim arasında tartışılmaz netlik farkını göreceksiniz!











  2. #62
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Bazılarımızın o sesine hastası olduğumuz ayna sesinin çekim sırasındaki sarsıntısı es geçilemez. Kim nekadar ihtiyaç duyar, nekadar rahatsız olur orası tartışılır.

    Aynasız makine kullanıcıları olarak pentaxçılara benziyoruz aslında. Pentax'ın karşı markalarda her denk düştüğü modelin bir tık üstünde olmasına karşın, SLR kullanıcılarının yada seyircilerin kıramadığı ön yargılardan dolayı pentaxçılar hep bir kendilerini kanıtlama çabalarıdır sürer gider. Aynı durum Aynasız kullanıcıları içinde geçerlidir.
    Arkadaş anlamıyorum, Sensör boyutları ve kaliteleri olsun, lensler olsun, Af noktaları olsun, iso başarımları olsun fark yokken (tabiki model model iyi-kötü yönleri vardır) Neden aynasız makine kötü makinedir? Ayna ve Vizörmü iyi fotoğraf çekilmesini sağlıyor.
    Bugün 450D nin Nex3 ten ne artısı vardır biri Bana Söylesin lütfen. Adam d3100 yada 450d yi nex3 ten çok çok üstün görüyorlar. Ya Ben 60D den Nex3'e geçtim söylüyorum; Fark Yok!











  3. #63
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    Ben elektronik mühendisi olark hala neden dslr var diye hayret ediyorum.Bu kadar saçma, bağnaz, uyumsuz bir teknoloji ve sistemde ısrar etmeleri akıllara ziyan.satış politikasından başka bişey değil.sensör gelişti, işlemci gelişti. algoritmalar gelişti.perde neyin nesi, ayna neyin nesi, optik vizör, koca gövde? yazık...










    Konu ozsir tarafından (06.May.2014 Saat 22:50 ) değiştirilmiştir. Sebep: edit
    arion and eeeaaabim like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  4. #64
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Fotoğraf dünyası forum fotoğrafçılığı ile sınırlı değildir. Çoğu kullanıcı aksini söylese de aslınde DSLR gövdeler profesyonel fotoğrafçıların compact fotoğraf makinesidir. Alt-Üst segment prof.segment firmaların satış politikasıdır. Yaygın olarak kullandığımız "FF" ve "croplu" DSLR fotoğraf makinelerinin aslında birbirinden pek bir farkı yoktur. Mühendislik tasarımları aynıdır. Optik ve fotoğraf ölçü alt yapısı olan kullanıcılar bunun farkındadır. Forum fotoğrafseverlerin bahsettiği gibi (büyük, hantal, koca gövde) tanımlamaları tamamen yanlıştır. Optik yapı gereği odak düzlemi ile objektif arasındaki mesafe 5cm.lik mesafe olmak zorunda ve bu mesafenin içindeki ayna hiçbir zaman gereksiz hacim olmamıştır. Ayna olmasa bile bu boşluğun olmasını bilinçli kullanıcılar bilir.

    Günümüz kullanıcıları maalesef ihtiyaçları doğrultusunda fotoğraf makinesi edineceğine, geyik muhabbetlerinde fotoğraf makinesi gövdesi tavsiyelerine kulak vermektedir. Bazı kullanıcıların dile getirdiği gibi tüm rakip firmalarda bir parmak kalınlığında fotoğrak makineleri mevcut iken gereksiz tartışmalara girdikleri bir gerçek. Deneyimli kullanıcıların tavsiyelerine kulak verileceği yerde paylaşım talep edilerek bir şeylerin ispatı istenmektedir. Doğal olarak yazılan yazıların paylaşım olmadığı; paylaşımdan kastın fotoğraf karesi olduğu hakim bir görüştür.

    Bilinçli kullanıcılara tavsiyem günümüz rakabet koşullarında kötü model ve marka yoktur, sizin kullanım amacınıza uygun fotoğraf makinesi vardır. Güzel görüntü kaydetmenin yolu "ışık" ve "kadraj" ile ilgilidir. Otobüsle otomobili kıyaslamak abesle iştigaldir.










    drcengiz likes this.

  5. #65
    mosaique - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağrı
    Makina:
    5D MKIII + 28mm
    Üyelik tarihi
    16.May.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    40
    Mesajlar
    633

    Standart

    Optik vizör ve zoom lens bir arada kullanmak isteyenler için bildiğim kadarıyla SLR 'den başka seçenek yok. Kompakt olarak SLR kadar olmasa da bunu sağlayan Fujifilm X20 var. X20 'deki gibi bir optik vizör sistemini geliştirmek yerine elektronik vizöre devam ediyorlar inatla. Bir de ergonomik olarak SLR her zaman arz edilecek diye düşünüyorum. Bir ara hatırlarsınız telefonlar çok küçüldü ve arkasından tekrar büyüdüler. Sebebi sadece ekran büyüklüğü gereksinimi ya da birer mini bilgisayara dönüşmeleri değil, aynı zamanda insanın kullanım olarak da telefonu belli bir boyutta istemesi bence. Yani teknolojik olarak muhtemelen küp şeker kadar da telefon mümkündür.










    Giresunlu and drcengiz like this.

  6. #66
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    valla gayet bilinçli kullanıcıyım. fotoğraf makinalarının hem optik hem elektronik aksamları kafi derece bilirim. neden o mesafenin olduğu konusu, geleneksel focusing screen meselesidir. focusing screen 45 dere açı ile aynanın ortasına olan uzaklığı, sensör ayna orta noktası kadardır. burda büyüklüğü optik vizör de belirler.yüzdesel olarak. temeli 35 mm filme kadar gider. ayrıca ışık ölçer bu sistemin içinde. altta faz farkını ölçen ikinci ayna ve altındaki faz dedektörü, klasik eski sistemin ve objektiflerin odak noktası kabulünden kalır. kısaca ortada elektronik vizör olursa, aynanın üst kısmındaki tüm ekipmana gerrek kalmaz. faz algılıyacı yerine contras algılayıcı ve algolaritmalrı varken alt kısımda gereksiz kalır. ışık ölçerde sensöre serpiştirlimiş bir kaç yüz farklı pikselle çöülümüş. hele o mekanik ayna ise işlevini işlemcinin ekran tarama gücü ile zaten kaldırmış. üstelik sonsuz seçenek varken ortadan kenarlara doğru, yada üsten aşağı yada yandan kapanan perde mantığı ile çalışabilir.ki çalışıyorsa.burdaki tek sorun içten yanmalı motorların yüksek teknoloji ile üretilmesi ile aynı. verim hala 35 -40 larda. içten yanmalı bir motor 100 seneyi aşkın bir teknolojidir. hasssas üretim, over charge sistemleri, elektronik bolca kullanılması bu verimi 20 lerden 40 lara çıkarmış. ama içten yanmalı mantığı uzay teknolojisi ile bile üretilse yüzde 50 yi geçmez. aynı mantık fotoğraf makinasında mevcut. dslr ile slr arasındaki tek fark sensördür.odaklama, ayna, perde, ışık ölçümü tamamen aynıdır. başarılımı evet başarılı. çünkü kaynakların çoğu bu sistem üzerinde kurulu. kısaca yüksek çöznürlüklü vizör çıktıktan sonra, hızlı işlemciler çıktıktan sonra aynasızların önü açık. forumda sony nin ileri modeli var. 6000 küsür lira sadece gövde. ve bunu amatörler kullanmıyor. genelde en az 5d mark 3 kullanıcı seviyesindeki kişiler kullanıyor. yıllardır bu işin içinde olan, dünyanın parasını harcamış tecrübeli bilinçli insanlar.bu tartışma uzar gider. ama ben bile foto çekmeye gidince arabama çanta koyuyorum. içindeki 2 body 5 lensin ve ıvır zıvırın ağırlığı 10 km en az. böyle fotoğrafçılık mı olur. hamallıktan başka bişey değil. gerçi araçtan ayrılırken genelde 1 body bir lensle çıkıyorum. sadece 2 ilave batarya alıyorum. benim tercihim küçük bodylerden yana. hatta canon 100d ye bile sempati ile bakıyırum. mümkünse bir lens bir body ile işi bitirmek en güzeli. yaklaşık 10-15 km gezerek fotoğraf çekiyorum. bu anlattıklarım sadece ben amatörler için. profesyoneller işleri gereği herşeyi taşır. ağırlık ve tutar önemli değil. sinir olduğum bir konu küçük gövdelerde sadece crop olması. ben canon 100d gibi bir gövde de ff sensör yanında 24-105 gibi bir lensle ihtiyaçlarımın yüzde 75 ini karşılarım. o kadar lensi elzem görmüyorum. her fırsatta lens almaya çalışıyorum. ama gerekli mi amatör için sanmam. sadece hastalık ve hoby. allah aşkına 5d mark3 ve 650d kullanan biri olarak şunu söylerim. fiyat farkı 5 katı. foto kalitesi ne kadar farklı. bana göre yüzde 10, profesyonellere göre yüzde 20.ki bu sayı abartılı.ki aslında yüzde 5.sony next serisi ile yada ff serisi ile aynı katergorideki lenslerle çekilmiş fotolarla, bizim 650d yada 5d mark 3 ler arasında ne fark var. dağlar kadar mı? ben göremedim. kısaca şunu derim bir amatör olarak bu sistemede bir yanlışlık var. bence ff bir aynalı, elektronik vizörlü maksismum 3 lens bir amatörün işini ömür boyu görür. arta kalanı fantezi gibi geliyor. ben fanatik değilim. 5 sene önce cep telefonu nasıldı. ya 10-15. hersey bambaşka şimdi. neden dslr yüzde 80-90 slr gibi.. bu işte bir tuhaflık var. saygılarımla...











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  7. #67
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Alıntı vedib Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Deneyimli kullanıcıların tavsiyelerine kulak verileceği yerde paylaşım talep edilerek bir şeylerin ispatı istenmektedir. Doğal olarak yazılan yazıların paylaşım olmadığı; paylaşımdan kastın fotoğraf karesi olduğu hakim bir görüştür.
    Sizin forumdaki bazi konulara girisleriniz ve kendinize gore dogrulariniz daha oncede vardi(ff makinede aynaya carpan manuel lens konusu en yakin aklimda kalan ornek)

    Deneyimli bir kisinin yazdiklarini paylasim olarak almamizin bize yeteceginden bahsediyorsunuz yine. Tamamda Ben sizin deneyimli oldugunuzu nereden bilecegim? Bende 2008den beri dslr kullanicisiyim forumlarda olsun flickr da fotokritikte vs. herzaman paylasimlarimi cekimlerimi gorebilirisiniz. Ben diyorumki; imaj kalitesi olarak 60d den nex3 e gectim fark yok, sonrada cektigim kareleri paylasarak insanlarin bunu gormesini sagliyorum ve dedigim gibi oldugunu kanitliyorum gormelerini sagliyorum. Manuel lens aliyoruz paylasiyoruz rengi daha iyi bilmemnesi daha guzel vs diye. Siz diyorsunuzki aynasiz yerine 150tl lik compact makine alin ayni sey. siz hep teknik terimler, aciklamalar, argumanlar vs. vs. ile yazilar yaziyorsunuz. Size ait ozellikle muhalefet ettiginiz konulari kanitlayacak veya destekleyecek 1 tane bile fotograf karesi gormedim ne yazikki.

    Konu sizin deneyiminiz bilginiz tecrubenizi sorgulamak degil. Ancaak; yabanci vs. forum sitelerinde bulabilecegim bilgileri kopyala-yapistir tarzda okumak degilde tecrubeli bir ustadtan fotograflarla desteklenmis sekilde gormek daha mutlu olurdum sahsen.



    via Note2











  8. #68
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Alıntı onurD Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sizin forumdaki bazi konulara girisleriniz ve kendinize gore dogrulariniz daha oncede vardi(ff makinede aynaya carpan manuel lens konusu en yakin aklimda kalan ornek)

    Deneyimli bir kisinin yazdiklarini paylasim olarak almamizin bize yeteceginden bahsediyorsunuz yine. Tamamda Ben sizin deneyimli oldugunuzu nereden bilecegim? Bende 2008den beri dslr kullanicisiyim forumlarda olsun flickr da fotokritikte vs. herzaman paylasimlarimi cekimlerimi gorebilirisiniz. Ben diyorumki; imaj kalitesi olarak 60d den nex3 e gectim fark yok, sonrada cektigim kareleri paylasarak insanlarin bunu gormesini sagliyorum ve dedigim gibi oldugunu kanitliyorum gormelerini sagliyorum. Manuel lens aliyoruz paylasiyoruz rengi daha iyi bilmemnesi daha guzel vs diye. Siz diyorsunuzki aynasiz yerine 150tl lik compact makine alin ayni sey. siz hep teknik terimler, aciklamalar, argumanlar vs. vs. ile yazilar yaziyorsunuz. Size ait ozellikle muhalefet ettiginiz konulari kanitlayacak veya destekleyecek 1 tane bile fotograf karesi gormedim ne yazikki.

    Konu sizin deneyiminiz bilginiz tecrubenizi sorgulamak degil. Ancaak; yabanci vs. forum sitelerinde bulabilecegim bilgileri kopyala-yapistir tarzda okumak degilde tecrubeli bir ustadtan fotograflarla desteklenmis sekilde gormek daha mutlu olurdum sahsen.
    via Note2
    Forumlar dostluk ve paylaşım yeridir. Aykırı bulsanız bile bu forumda olduğu gibi diğer forumlardaki yazılarımı takip etmeniz ve el altından faydalanmanıza sevindim. Yazdıklarıma katılmanız veya reddetmeniz ayrı bir aşama ama yabancı forumların benim yazılarıma link vermeleri benim açımdan sevindirici; yurdum insanı zaten kendi çevresini küçümser, itibarsızlaştırmaya gayret gösterir. Bilgiyi seçerek almak en doğal hakkınızdır.

    Fotoğrafçılıkla ilgili konuları Google'da aratırsanız bilgiye ulaşabilirsiniz; kopyala-yapistir tarzda bilgiye her yerde raslayabilirsiniz, temel bilgiler değişik değildir. Asıl önemli olan bu bilgileri kendi deneyimlerinizle harmanlamak ve bir araya getirmektir.

    Negatif yaklaşımınız olsa bile, çoğu forumlarda yazdıklamı takip ettiğiniz için teşekkür ederim. Size göre yanlış bulduğunuz yerleri ayıklayarak veya olumsuz buluyorsanız yok sayarak davranmanızı tavsiye ederim.

    Günümüz fotoğraf makineleri focus ayarı dahil olmak üzere tüm ayarları yapacak şekilde dizayn edildiği için kullanıcıya sadece deklanşöre basma görevi verilmiştir, ışık ve kadraj sorunu yakın zamanda firmalar tarafından yazılımla giderileceğini tahmin ettiğimden gereksiz yorumlara fırsat vermemek amacıyla paylaşım diye lanse edilen fotoğraf karesi paylaşımına sıcak bakmamaktayım.











  9. #69
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Yabanci forumlar sizin yazilariniza link veriyormu bilemem. Veriyorsa ne mutlu. Benim yazim teknik detaylarin var oldugu cesitli forumlar veya sitelerde sizin yazilarinizin benzerleri zaten bulunduguna isaret etmek amacliydi. Yazilarinizi takip etme konusuna gelince; Aynasiz ve Manuel lens konularinda burda oldugu gibi diger forumlardada elimden geldigince aktif olmaya calisiyorum. Her iki konuda da ortaya bir iddia ile girip insanlari yanlis yonlendirdigimize dair(veya benzeri) yazilar yaziyorsunuz. Bu yazdiklarinizi okumak takip etmekse evet ediyorum. Ha FF bir canon govdede aynaya carpan lens konusunda teknik birkac veriye dayanarak carpmaz dediniz, bu sebeple aynalarina zarar veren insanlarin varligini gorunce hemen; her buldugunuzu makinenize sokuyorsunuzda dediniz vs. vs.
    ustune carpanli cogu makinede bulunan sensorden daha buyuk ve gelismis bir sensore sahip makineleri gereksiz ve sacma buldunuz. (model model farkliliklar gostermekte xt1 ile 350d yi kiyaslayamayacagimiz gibi, nex3 lede k3 u kiyaslamamiz dogru olmaz)

    Gereksiz yorumlara firsat vermemek icin fotograf karesi paylasmaya sicak bakmiyorsunuz demek. Burasida sizin paylasacaginiz fotograf karelerine gereksiz yorum yapacak insanlarla dolu zaten!

    Sanirim kendiniz dahi iddalarinizi destekleyecek nitelikte kareler elde edemeyeceginizin farkinda olmalisiniz ki gelecek yorumlardan pesinen cekiniyorsunuz.

    Normalde bu tarz yazilar yazmayi hele hele sizin yasinizdaki birine yazmayi hic sevmem.

    Yaziyorsamda; Sizin dediginiz gibi 1x5 carpanli sensorlere sahip Aynasiz-aynali kiyasinda birinin digerine gore ustunlugunu kanitladiginiz taktirde de ozur dilemesini bilirim.
    ha kanitlayamazsanizda lutfen burda yazilanlardan birseyler ogrenmeye calisanlarin kafasini bulandiracak yazilarinizi Sizin Fotografla alakali "paylasimlarinizi sadece okuyabilmekten" zevk alan yerlerde yazalim.

    via Note2











  10. #70
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    güney
    Makina:
    makinam yok
    Üyelik tarihi
    24.January.2013
    Nereden
    izmir
    Mesajlar
    692

    Standart

    Vedib bey bu işi yıllarca aktif olarak yapmış biri Onur.
    Bilgisi tecrübesi birikimi tabiki var.
    Kendisiyle zamanında pentax turkte çok zıtlaşmış biriyim.Hatta pentax turkten ayrılma sebebim kendisidir.
    Globica bi gövdeyi yada bi agrandizörü gördüğünde bırak onu nasıl kullanacağını bilmeyi ne olduğunu bile çözemeyen birde üstüne üstlük kendini bu alanda (fotoğraf) bişey zanneden çok insan görüyorum.Vedip Beyin analog ve karanlık oda tecrübesi bu forumdaki herkezden fazladır.
    Kendisi yıllarca karanlık oda tecrübesi yaşadığı için.Günümüzde ps ta uygulanan rötüşleri karanlık odada yaptığı için.Günümüzde eline dslr makinayı alıp 1 ay içinde photoshop u öğrenen ve forumlarda ahkam kesen nesile tav oluyor olabilir.Eskiden fotoğraf zor ve prestijli işmiş günümüz koşullarında ayağa düştüğünü rahatlıkla söyliyebilirim.

    Vedip Beyin klasik cümlelerinden biri
    (((Günümüz fotoğraf makineleri focus ayarı dahil olmak üzere tüm ayarları yapacak şekilde dizayn edildiği için kullanıcıya sadece deklanşöre basma görevi verilmiştir, ışık ve kadraj sorunu yakın zamanda firmalar tarafından yazılımla giderileceğini tahmin ettiğimden gereksiz yorumlara fırsat vermemek amacıyla paylaşım diye lanse edilen fotoğraf karesi paylaşımına sıcak bakmamaktayım. )))
    Bu cümleden anlatılmak istenen şey aynen şudur.Siz ne bilirsiniz,siz ne anlarsınız,siz fotoğraf çektiğinizimi sanıyorsunuz.Ben bilirim,ben anlarım,ben çektim.

    Kendi adıma konuşmam gerekirse 1 asır öncesine ait dahi olsa fotoğrafa ait hangi ekipman önüme konursa konsun kullanırım.Optik fiziğinide,karanlık odayıda,makina bakım tamirinide yeterli seviyede bilirim.Ama 7 senedir hergünüm dolu dolu fotoğrafla geçmiş olmasına karşın 1000 liraya bi tane dslr alıp 2 ayda photoshopu-kurguyu-kadrajı-ışığı başarılı kullanmayı benden çok çok daha iyi başarabilen yeni yetme ergenler görüyorum.
    Demek ki fotoğrafı makina çekmiyor ortada bişey var.Ha ben bu yeni yetme ergenleri kıskanıyomuyum derseniz.tav oluyorum hepsine
    Herkezin ilgi alanı bilgi ve birikimi farklı karşısındındakini küçümseyen küçük düşer.










    onurD and Ferad Osman Sali like this.

  11. #71
    Giresunlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Umut Giresunlu
    Makina:
    Canon 5D Mark II, EOS M
    Üyelik tarihi
    12.February.2011
    Nereden
    Kocaeli
    Yaş
    49
    Mesajlar
    952

    Standart

    SLR tasarımı ve bugün geldiği nokta neden bu kadar eleştirilmiş anlayamadım. Çünkü birçok ürün gibi SLR gövdeler de, tutacağından vizörüne kadar çeşitli parçaları dahil, kendisini kullanacak insan uzuvlarına uygun ölçülerde geliştirilmiştir. Örneğin prizması insan gözüyle orantılı bir şekilde boyutlandırılmıştır veya deklanşörü işaret parmağının basabileceği boyutlardadır. Hatta 35mm film formatının bile bu tür zorunluluklardan ortaya çıkmış gövde boyutlarına uygun olarak ortaya çıktığı bile ileri sürülebilir. Perde ve ayna gibi mekanik aksam ise bu ölçülere sığacak şekilde geliştirilmiştir ve sırf baştan yazdığım noktalardan ötürü kaldırıp kaldırmamanız gövdenin optimum boyutlarını değiştirmeyecektir. İşte, daha hafif ve daha küçük yapma imkanı varken SLR tasarımındaki ısrar bence bu nedenledir. Tabi bir de madalyonun diğer tarafı söz konusu, ben de bir karşı eleştiri getireyim; gövde için neden önceliğimiz hafiflik ve daha küçük boyutlar olmalı? Şahsen bir profesyonelin önceliğinin bunlar olduğunu hiç sanmıyorum. Demek ki bu talep öncelikle fotoğrafla hobi amaçlı ilgilenen amatör kesimden geliyor olmalı ki öyle. Elbette ki günümüzde insanlar artık aynı fotoğraf kalitesi için çok daha fazla ekipman ve ağırlık taşımaktansa ihtiyaçlarını çok daha kolay yoldan giderebilecekleri makineler talep etmekte. Sadece fotoğarf ekipmanı değil hemen her tür elektronik cihazda bu yönelim görülebilir. Evet, sonuçta ben de gezerken yanımda 7-8kg ağırlık taşımayı sevmiyorum ancak ne aynasızlar ne de giriş seviyesi küçük gövdeler bana gerçek bir DSLR gövdesini kullanırken aldığım keyfi veremiyor maalesef ve hobi olarak fotoğrafla ilgilenen bir amatör olarak çekim sonucunda ortaya çıkan fotoğraf kadar, çekim öncesi hazırlıklarda ve çekim esnasında alınan keyif de benim için son derece önemli. Ama şu da bir gerçek ki XXX ya da XXXX boyutlarında bir gövdeyi taşımaktansa bir aynasızla gezmeyi her türlü tercih ederim.










    mosaique likes this.

  12. #72
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Alıntı onurD Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    .........

    Alıntı angelofthesouth2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Forumlar dostluk ve paylaşım yeridir. Hangi üyenin ne yazacağı ve nerede yayınlayacağı konusunda birikimim olmadığından burada yayınladım. Değer verip cevaplandırdığınız için doğru yerde yazdığımı düşünüyorum. Ayrıca yazdıklarımı okumama hakkına sahipsiniz, kendinizi heba etmeyin. Yanlış olsada kendi bilgi birikimimi diğer üyelerle paylaşmak istedim. Yurdum insanı zaten kendi çevresini küçümser, itibarsızlaştırmaya gayret gösterir. Bilgiyi seçerek almak en doğal hakkınızdır.

    Genel konu düzenini bozacağı düşüncesiyle tüm kişisel yazılara cevap vermeyeceğim.











  13. #73
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Ozaman Sizi gercekten uzmani oldugunuz forumumuzda da bulunan Analog kisminda gormek isteriz. Aynasiz makinelerle ilgili yorumuda birakin kullananlar ve kiyaslama firsatini bulanlar yapsin. nede olsa Aynasiz makinelerin tarihi cook gerilere dayanmiyor, yani 20 yasindaki biri bile sizden daha fazla aynasiz kullanmis ve tecrube sahibi olabilir.


    via Note2











  14. #74
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    gürkan güleken
    Makina:
    bir çift göz, bir çift el ve çarpan bir yürek...
    Üyelik tarihi
    06.October.2012
    Nereden
    Kırklareli
    Yaş
    53
    Mesajlar
    582

    Standart

    görünüm olarak benzeseler de filmli zamanın rangefinder makinelerinden şimdiki aynasızlar çok farklı; paralaks hatası, metraj ölçümü , netleme vb .sebeplerle o zamanlarda pek fazla tutulmadılar- piyasaya hakim olmadılar...ama günümüzde görünüm olarak benzerlik gösteren aynasızlar dijitalin etkisiyle dslr hakimiyetini kıracaklar gibi (filmli zamanlardan kalan rangefinder-slr-ortaformat makinelerimin yanında bir sürü dijital ve 3-4 yıldır da aynasız mevcut)...kişisel tercihim taşıma kolaylığını ön plana çıkardığım için ek lens düşünmem ve sony rx1 olurdu (ama maliyeti oldukça yüksek)










    "Fakat efendiler!... Herhalde âlemde bir hak vardır. Ve hak kuvvetin üstündedir."

  15. #75
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Aynasiz secİmİ İcİn yardim lutfen

    Bilge kullanıcılara bir sorum olacak... Neden Aynasız?
    Aynı bilge kullanıcıların yönlendirdiği kullanıcılar neden aynasız gövdelerini tekrar değiştirmek istiyor?
    Durum böyle iken fiyatı cazip olan compact rangefinder neden cazip değil?
    Üretici firmaların; doyumsuz fotoğraf makinesi kullanıcılarına bir para tuzaği mı?











  16. #76
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Döndük yine Başa
    Kopqyala yapistir yapmaya devam. Su yazinizi burda 2ci toplamda 3uncu gorusum.
    Sensor nedir? Boyutunun onemi nedir? Yuksek iso Basarimi nedir? cok cesitli lens kullanim kolayligi nedir? Focus Peaking nedir?

    bu sorularin cevaplarini biliyorsunuzdur diye dusunuyorum. E o halde compact rangefinder ile yeni nesil aynasiz tercihimizi anlarsiniz.
    Insanlarin aynasiza gecip sonrasinda geri donus sebepleri onlari baglar ne sizi nede bizi.
    Bende ff olmayacagi surece, aynasizdan devam edicem mesela sizde bir zahmet bunun sebebini aciklayin!

    via Note2










    ozsir likes this.

  17. #77
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Cihangir TATAR
    Makina:
    Canon 550D
    Üyelik tarihi
    18.December.2012
    Nereden
    Konya
    Mesajlar
    919

    Standart

    Ortalık kızışmış sanki, kendi adıma aynasız bir makineye geçmemin en büyük sebeplerinden bir meraktı iyiki de merak etmişim diyorum şimdi. Boyut meselesi duruma göre değişiyor. Çantaya makine atrı 4 lensi sorunsuz koyduğumda veyahut aynasızdan sonra Dslr elime aldığımda iyi ki aynasız almışım diyorum. Ancak arasıra çekicem karenin durumuna göre şimdi elimde bir D800E olsa da kareyi bakana yaşatsam veyahut şimşek gibi bir Sony A77 olsada anı kaçırmasam dediğim de olmuyor değil. İQ olarak aynasızların Dslr seviyesine çoktan yetiştiği hatta birçoğunun geçtiği aşikar iken fotoğraf kalitesi açısından aynasızları tartışmak bence yersiz. Ben şuanda aps-c sensörde Fuji ayarında bir makine göremiyorum. FF sensörde ise A7R ayarında bir makine belki Nikon D800E olabilir.

    Bunun dışında aynasızları eleştirirken kardeşim ben büyük makine severim makine dediğin ele gelecek veya Canon sistemde 200 civarı lens varken niçin kendimi bu konuda kısıtlayayım veya işim gereği cahil, kalantor iş adamlarının ürün çekimine gidiyorum büyük görünce hoşlarına gidiyor veya ben spor fotosu çekiyorum kuş çekiyorum hız benim için çok önemli denilirse tercihe hak verir ve saygı duyarım.

    Ben manuel lens kullanmayı seven bir insanım kaç kere elimdekileri satıp manuel işi bitti diyip cillop gibi manueli görünce dayanamayıp almışlığım var. Vizörden baktığınızda manuel lensle 10x büyütme ile nokta atışı yapmak istiyorsanız , titreşimi minumuma indirmek istiyorsanız, kalabalıkta dikkat çekmeden çekim yapmak istiyorsanız ve pek tabi ki boyun ağrıları yaşamak istemiyorsanız aynasız alacaksanız.

    Kısacası herşey tercih meselesi son olarak "De gustibus et coloribus non est dispitantum" der ve saygılarımı sunarım efenim










    SABIRLI, emir35, umurcan and 1 others like this.

  18. #78
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Alıntı vedib Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Aynasiz secİmİ İcİn yardim lutfen

    Bilge kullanıcılara bir sorum olacak... Neden Aynasız?
    Aynı bilge kullanıcıların yönlendirdiği kullanıcılar neden aynasız gövdelerini tekrar değiştirmek istiyor?
    Durum böyle iken fiyatı cazip olan compact rangefinder neden cazip değil?
    Üretici firmaların; doyumsuz fotoğraf makinesi kullanıcılarına bir para tuzaği mı?
    Aslında SLR ve DSLR gövdelerin dişında olan olan tüm gövdeler "aynasız" gövdelerdir. Günümüzde Sony Nex, Nikon-1, Pentax-Q, Canon EF-M, Panasonic Micro Four Thirds System gibi değiştirilebilir lensli gövdelere "aynasız gövde" deme modası oluşmuştur. Bilge kullanıcıların yanlış empoze ettikleri bilginin dişında aynasız gövde tasarımı, aynanın hareketinden dolayı titreşimin bertaraf edilmesine dayanır. Rekabet koşulları gereği hangi model ve yapıda olursa olsun fotoğraf makinesi kaliteli görüntü kaydetmek için tasarlanmıştır.

    Bilge kullanıcılar aynasız fotoğraf makinesinin ebadınından dolayı kendilerini kandırdıkları ve firmaların para tuzağına düştükleri bir gerçektir. Bozacı-şıracı ilişkisine dönüşen paylaşımda çoğu kullanıcı birbirinin yazısını beğenirken faydalanmanız gereken "Hamit" nikli Hamit Bayçın Bey'in yazısı arada kaynamış ve önemsiz bir yazı gibi kaynamış gitmiş.

    Alıntı Hamit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Refleks makinelerde, bilinen ve en önde gelen Nikon, Canon dahil, ayna titeşimini önleyecek teknolojiyi bir türlü geliştiremediler! Aynasız makineleri cazip kılan, ağırlık, vs den çok bu , fotoğrafın kalitesini etkileyen nesnel sorundur bence. Oysa, ayna, karşı ağırlık (balans), kalktıktan sonraki bekleme süresi, ya da 'dichroic' aynanın üzerindeki katmanın elektronik bir perde olarak geliştirileceği teknolojilere bugün sahibiz. Bunların bugün neden makinelere yansımadığına şaşıyorum. Canon EOS 5 Mark 2 kullanan bir fizikçi olarak, aynanın yarattığı titreşim etkisini, böyle üst düzey bir makinede görmek beni çok şaşırtıyor. Bu ciddi tasarım hatasını, ve kusuru teknoloji elverdiği halde telafi etmeyen bu günün refleks TTL makinelerinde kabul etmek mümkün değildir! Şimdi pek çok kişi farkında dahi değildir, eminim! Bir testle bu kifayetsizliği ortaya koyalım. Makineyi, güvenilir bir tropoda monte edin. Uzaktan kontrollu (kablolu veya kablosuz bir deklanşörü hazırlayın. İstediğiniz bir poz seçeneğiyle, elinizi makine veya tripoda dokunmadan, ve sistem sakinleşene kadar bekledikten sonra bir enstantane çekin. Bir de ayna kontrolunu vizör yanındaki butona atfeden düzenlemeyi yaptıktan sonra, aynı şeylere dikkat ederek çekim yapın. Bu ikincisi için, önce, deklanşör butonuna yarım basarak netlik ve poz ayarını sağladıktan sonra butonu bırakın, makinenin pozisyonunu değiştirmeden, ayna kaldıran butona basın, 2-3 sn bekleyip uzaktan kumandalı deklanşöre tam basın ve resmi çekin. Aynı butona tekrar basarak aynayı indirin. Şimdi iki resmi inceleyin. Obtüratör hızının 1/1000 ler ve üstünde olduğu enstantanelerde dahi, iki resim arasında tartışılmaz netlik farkını göreceksiniz!












  19. #79
    onurD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Demir
    Makina:
    Nopro, GE5WP
    Üyelik tarihi
    12.June.2010
    Nereden
    Çorlu/Tekirdağ
    Yaş
    39
    Mesajlar
    706

    Standart

    Bence, Siz yazilari arada kaynatip istediginizi okuyup istediginizi es geciyorsunuz. Hamit Beyin yazisinin hemen altindaki iletimi okumadiniz bile dimi?
    kiminin hasta oldugu ayna sesinin yaptigi titresimin es gecilmemesi gerektigini yazmisim. O sesi kim ne kadar sever yada ihtiyac duyar tartisilir diye yazmisim halbuki.
    Aynasiz govde taniminiz icin tesekkurler ancak yanlis yerde bu tanimi yapmissiniz ne yazikki. Yeni nesil aynasiz makineler diye yazilarimizin icerisinde tanimlara rastlayabilirdiniz okusaydiniz. Kendi yazinizi alinti yaparak verdiginiz cevap bile bizlerin yazilarinin sizin icin nekadar onemsiz oldugunun kaniti gibi sanki.
    Gelin bir anlasma yapalim. Biz bilge kullanicilar olarak istedigimiz makine ile devam edelim ve bozaci siraci misali destekleyen yazilarimizla insanlari yanlis yonlendirmeye devam edelim. Sizde Sizin yazilarinizi ilk defa gorecek ve kosulsuz kabul edebilecek bir topluluk arayisina girin. Tabi bulabilirseniz.
    selamlarimla...


    via Note2










    ozsir likes this.

  20. #80
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Vedib
    Makina:
    Pentax
    Üyelik tarihi
    27.July.2010
    Nereden
    Antakya
    Yaş
    65
    Mesajlar
    89

    Standart

    Alıntı onurD Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ........... istediginizi okuyup istediginizi es geciyorsunuz........
    Olumsuz olsa bile değer verip yazılarımı takip ettiğiniz için teşekkür ederim. 21167 üye var iken kendinize cevap verme hakkı ve üyeleri başka topluluğa yönlendirme görenini üstlenmeniz garip....

    Yazdıklarımı yok sayıp okumanızı tavsiye etmem... Yazdıklarım sağlığa zararlıdır.... Forumlar dostluk ve paylaşım yeridir; bana karşı negatif bir tavır almanız garip ama yadırgamıyorum, belki bu şekilde kendinizi tanıtmış ve rahat etmiş olursunuz. Her türlü fikirlerinize saygım sonsuzdur; beğenmediğim yazıları yok sayarım.

    Gereksiz olarak konu, paylaşımdan ziyade kişisel atışmaya dönüşmüş gibi... Kişisel atışmalar özel mesaj yoluyla yapılması gerektiğini düşünüyorum.










    Konu vedib tarafından (10.May.2014 Saat 11:58 ) değiştirilmiştir.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •