CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 2 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 2 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ..
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    14.January.2011
    Nereden
    ..
    Mesajlar
    32

    Standart Lityum İyon Piller Hk

    Lityum iyon piller hakkında bilgiler.. -iki siteden alıntı-

    Telefonunuzda, laptop'unuzda ve bir çok elektronik cihazda şarj edilebilir lityum iyon pilleri kullanıyorsunuz. Peki lityum iyon pillere nasıl davranmanız gerekiyor? Ars Technica'ya göre eskiden bildiğimiz şarj etme hikayelerini unutmamız ve şu noktalara dikkat etmemiz gerekli:

    - Li-Ion pilleri, ilk kullanımdan önce saatlerce şarjda bırakmak gerektiği, aslında bir şehir efsanesi. Eski teknolojilerde bu geçerliydi ama Li-Ion piller, yüzde 100 dolduğunda zaten şarj işlemini kesiyor.

    - Pili tamamen bitmiş halde bırakmayın. Bu pile büyük bir yük bindirir.

    - Pili sürekli tamamen dolu bir halde de bırakmayın. Pilinizi kullanmazsanız kapasitesinde kayıp meydana gelebilir.

    - Pillerinizi serin yerde saklayın, sıcak hava piller için iyi değildir.

    - Pilinizi saklayacaksanız yüzde 40-50 oranında şarj edin ve serin bir yerde saklayın (örneğin buzdolabı)

    Eski alışkanlıklarımızı bırakmanın zor olabileceğinin farkındayız, ancak bu noktalara dikkat etmeniz, pil ömrünüzü uzatacaktır.

    -ensonhaber-

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.

    Avantajlar

    Lityum iyon piller diğer kimyasallarla hazırlanan denklerine oranla sıklıkla çok daha hafiftirler. Bunun sebebi lityum iyon pillerin en üst seviyede doldurulabilme yoğunluklarıdır. Li iyon piller için hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.

    Dezavantajlar

    Lityum iyon pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.

    %100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

    Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2'ye, 25 °C derecede %4'e, 40 °C derecede ise %15'e düşer.

    Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar.

    Li-iyon piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

    Uyarılar

    Lityum iyon piller yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa kolayca tutuşabilir ya da patlayabilir. Asla sıcak bir havada arabada bırakılmamalıdır.

    -wikipedia-











  • #2
    tanerunlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul

    Status
    Offline
    İsim
    Taner Ünlü
    Makina:
    Canon EOS 50D Fujifilm X-E2
    Üyelik tarihi
    01.January.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    38
    Mesajlar
    2,711

    Standart

    Bilgi içerikli bir başlık olduğundan Konu Diğer Fotoğraf Ekipmanları>Battery Grip bölümüne taşınmıştır.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •