CanonTURK Foruma Hoþ Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 7 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 127 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree108Likes

Konu: Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mý? Yoksa Mit Mi?

  1. #1
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mý? Yoksa Mit Mi?

    Ön not: bu yazýda full frame ve APS-C sensör kýyasý yapýlýrken full frame sensörün daha geniþ yüzeyli piksellere sahip olduðundan iso baþarýmý, daha geniþ dinamik aralýða sahip olmasý veya piksel baþýna daha iyi detay vermesi konu dýþý tutulmuþtur. Sadece APS-C sensörün etkisini anlatmak için yazýlmýþ bir yazýdýr.

    Giriþ

    SLR yani tek lens yansýtmalý makinelerimizde deðiþik çekimler yapmak için deðiþik lensler kullanýyoruz. Bu lensler sabit odaklý veya zoom lenslerimiz arasýndan seçiyoruz. Yapýsal olarak ikiye ayrýlsa da perspektif etkilerinden dolayý da bu lenslerin aralýklarýný süper geniþ açý, geniþ açý, standart açý, tele açý ve süper tele açý olarak adlandýrabiliriz. Her marka kendine göre crop ve full frame uyumlu ürettiði lenslere kodlamalar koymaktadýr. Canon firmasý ürettiði lenslerde lens kodlarýnda EF ve EF-S kodlarýný kullanýyor. Bu kodlarda EF full frame uyumlu, EF-s APS-C sensöre uygun görüntü üretir anlamý taþýmaktadýr. Bu iki lens grubu arasýnda ürettiði görüntü boyu açýsýndan fark bulunmaktadýr; EF lensler EF-s lenslere göre daha büyük görüntü üretirler. Bir fark da yapýsal farktýr. EF-s lenslerin arka kýsmý daha uzundur. Bu yapý da EF mount gövdede kullanýlýrsa aynaya çarpma sorunu olarak ortaya çýkar. Dolayýsý ile Canon makinelerde EF-s lensler full frame sensörlü makinelerde kullanýlamazlar. Ayný durum Nikon makinelerde problem teþkil etmez; makine FX sensörlü (full frame) olsa dahi üzerine takýlan lense göre hareket ederek DX (crop) lens takýldýðýnda ürettiði görüntüye uygun crop faktörü kadar algýlama yapar.

    Ýki lensin ürettiði görüntü farký için:


    Not: Örnek Talk Photography sitesinden alýnmýþtýr.

    Daha önceleri filmli yani slr makineler zamanýnda 35mm x 24mm filmler þu anki full frame tabir ettiðimiz sensörün karþýlýðý olarak kullanýlýyordu. Canon crop faktörü tabir ettiðimiz 1 / 1.6 boydaki küçük boylu sensörün filmli karþýlýðýný bulmak için de yuvarlak hesapla 22mm x 15mm boyunda bir film kullanmak gerekecektir.

    Buraya kadar her þey normalken dijital makineler çýkmasýyla lensin ürettiði görüntüyü yakalayan yüzey olarak filmin yerine sensörler geçti. Yine ayný boyda sensörler görüntü yakalama iþine devam eder oldular.

    Ýnceleme ve Analiz

    Küçük girizgâhýmýzdan sonra gelelim asýl konumuza: APS-C sensör zoom yapar mý?
    Cevap: tabi ki zoom yapmaz, dolayýsý ile herhangi bir yakýnlaþma söz konusu deðildir.

    Pekâlâ nereden çýkýyor bu yakýnlaþma veya zoom yapma iþi?
    Kafa karýþtýran bu sorun iki sensörün görme açýsýnýn birbirinden farklý olmasý ve filmden dijitale geçiþle beraber denkleme farklý etkenlerin de dâhil olmasýyla sanki APS-C sensörde görüntünün büyümesi gibi bir yan etki ortaya çýkmýþ oldu.

    Peki bu yan etki nereden kaynaklanýyor?
    Bu tamamen makinelerin sensörlerinde belirli bir alana düþen megapiksel deðerlerinin aslýnda ayný oranda olmamasýndan elde edilen iki görüntünün ayný öznitelikte olmamasý sonucunu ortaya koyuyor ki kýyaslamaya elveriþli olmamasýna raðmen kýyaslanmasýndan kaynaklanýyor.

    Bu nereden çýktý þimdi derseniz:
    Buradan sonrasýný bir iki örnek resim ile ve biraz matematikle anlatacaðým.

    Resim 1:


    Resim 2:


    Resim 3:


    Resim 4:


    Not: Örnekler Talk Photography sitesinden alýnmýþtýr.

    Yukarýda verdiðim örnekler üzerinden anlatmaya devam edersem:

    Deðiþkenleri en aza indirmek için çekimler objeye mesafe, kullanýlan lens, odak uzaklýðý ve diyafram açýklýðý deðiþmeden yapýlmalýdýr.

    1 numaralý örnekte lensin ürettiði orijinal görüntüyü, 2 numaralý örnekte bu lensin takýlý olduðu full frame sensörün yakaladýðý görüntü miktarýný, 3 numaralý örnekte 1.6 crop faktörlü sensörün aldýðý görüntüyü, 4 numaralý örnekte iki sensör arasýnda oluþan görüntü farkýný görüyoruz.

    Yukarýda da bahsettiðimiz gibi aradaki farký anlayabilmek için diðer deðiþkenleri denklem dýþýnda býrakmak gerekiyor. Bu yüzden diyafram, mesafe, yükseklik, lens ve odak uzaklýðý ayný tutuluyor.

    Üretilen görüntüler incelendiðinde odak uzaklýðý, mesafe ve diyafram deðiþmediði için alan derinliðinin ve perspektif etkinin deðiþmediðini görüyoruz. Bu üçünden herhangi birisi deðiþseydi alan derinliði direk deðiþirdi. Perspektif etki ise odak uzaklýðýna baðlý deðiþecekti. Tekrar hatýrlatýyorum, biz burada sadece sensör büyüklüðünün etkisini araþtýrýyoruz.

    Kýsa bir hatýrlatma yapayým:
    Alan derinliðinde: odak uzaklýðý artarsa alan derinliði azalýr, diyafram açýlýrsa alan derinliði azalýr, mesafe azalýrsa alan derinliði azalýr.
    Perspektif etkide: odak yakýnlaþýrsa (genþi açý lensler) yakýndaki nesneler olduðundan büyük / fondaki nesneler olduðundan küçük görünür, uzak odaklý (tele lensler) ile çekilirse tam tersi yakýndaki nesneler olduðundan küçük / fondaki nesneler yakýnlaþarak (yýðýlma etkisi) olduðundan büyük gözükür.

    Alan derinliðinin hesaplanmasý için:
    Online Depth of Field Calculator

    Odak deðiþikliðinin perspektife etkisini görebilmek için:
    http://www.canonturk.com/vbulletin/d...denemeler.html

    Konumuza devam edersek; 35mm sensörlü makineler için üretilmiþ lensi APS-C sensörlü makineye taktýðýmýzda 1/1,6 = %62.5 oranda küçülmüþ olarak görüntünün algýlanabildiðini geri kalan görüntünün sensörden taþarak entegre devre üzerine düþtüðünü yani algýlanamadýðýný söyleyebiliriz. Dolayýsý ile resim 3’te görünen daha küçük görüntü elde edilmiþ olur. Dolayýsý ile görme açýmýz küçülmüþ / daralmýþ olur.

    Bu etkinin zoom etkisi ile karýþmasýnýn sebebi sanki zoom yapmýþ veya yakýnlaþmýþ gibi görünmesidir. Oysa yakýnlaþma / zoom yapma gibi bir durum söz konusu deðildir. Çünkü mesafe ve odak uzaklýðýný sabit tutmuþtuk. Zoom yapýlmýþ olsaydý alan derinliðinin ve perspektifin nasýl deðiþeceðini yukarýdaki konulardan hatýrlayýn.

    APS-C sensörün algýladýðý görüntünün full frame sensöre dört kenardan bant yapýþtýrmaktan hiçbir farký yoktur. Daha önce de bahsettiðim gibi Nikon full frame / FX makineler DX lens takýldýðý zaman yazýlýmsal olarak algýlayacaðý alan 1.5 crop oranýnda yapýlýyor. Dolayýsý ile herhangi bir odak deðiþme durumu olmadýðý için zoom da yapýlmamýþ oluyor.

    Gözünüze çevresi plastikle kapatýlmýþ kaynak gözlüðü taktýðýnýzý düþünün, gözünüzün algýladýðý görüntü azalýr ama görme þekliniz zoom yapmaz, crop faktörü de aynen böyle iþler.

    Sözün özü arkadaþlar: 50mm lens her zaman 50mm lenstir. APS-C sensöre takýnca 80mm olmaz. Sadece 80mm odak uzaklýðýnýn bakýþ açýsýndan görüntü alýnmasýný saðlar.
    Unutmayýn 80mm olsaydý alan derinliði ve perspektif etki deðiþirdi.

    Örnek olarak:


    Not: örnek resim http://www.canonturk.com/vbulletin/c...a-farki-3.html sayfasýndan alýnmýþtýr.

    Üstteki örnekte ayný mesafeden full frame ve APS-C sensörlü iki makine ile APS-C 50mm ve full frame 80mm odak uzaklýðýnda ve her ikisi de 2.8 diyaframda çekilmiþtir.
    Dikkatle bakarsanýz mesafe ve diyafram deðiþmediðinde odak uzaklýðý deðiþtiði zaman:
    1-Alan derinliði azalmýþ; önde canon yazýsý ve fondaki su þiþesi daha bulanýk olmuþtur.
    2-Arkadaki objeler (þiþenin yazýsýndan daha net anlaþýlýyor) ana konuya daha fazla yaklaþmýþtýr.

    Yan Etkiler:

    Bu yan etkilere konu fazla daðýlmasýn diye kýsaca deðineceðim.

    Megapiksel Farký:

    Yukarýda örneðini verdiðimiz 5d markII ve 550d örneðinden devam edelim.
    5d MarkII 21.1 mp / 550d 18,1 mp

    Eðer makinemiz Nikon gövdeler gibi üzerine EF-s lens takýldýðýnda otomatik crop yapsaydý 5d mark II sensörümüz 1 / (1.6x1.6) oranýnda (%39.06) crop yapacak ve sonuçta elimizde 8,24 mp görüntü kalacaktý. Biz kendimiz Photoshop ile bu oranda crop yaptýðýmýzý düþünelim; yuvarlak hesapla 8,2 mp bir görüntü elde etmiþ oluruz.

    Peki ayný crop oranýnda olan 550d ne kadar boyutta görüntü üretiyordu? 18.1mp.

    Ayný çerçevede iki tane görüntü elimizde olmuþ oldu. APS-C sensörün ürettiði görüntü full frame sensörün ürettiði görüntüden (18.1 / 8.2 = 2,196601941747573) %120 daha fazla piksel üretiyor. Bu da ayný alanda daha fazla noktacýk / piksel demek.

    Ayný sensörü kullanan 7d gövdesini kuþçular iþte bu sebepten tercih ediyorlar.

    Piksel Boyunda Kalite ve Performans:

    Full frame sensörlerde APS-C sensöre göre pikseller daha büyük ve aralarý daha iyi yalýtýlmýþtýr.

    - Dolayýsý ile de daha hýzlý filmlerde (yüksek isoda) daha az gürültülü / daha temiz görüntü üretirler.
    - Full frame sensörlerin dinamik aralýðý (toplam deðerlendirmede en aydýnlýk ve en karanlýk alan arasýndaki fark) daha geniþtir.
    - Full frame sensörler piksel bazýnda daha iyi detay verebilirler.

    Bükülmeler ve köþe kararmalarý:

    Bu kadar anlatýmdan sonra bir diðer yan etkiden de kýsaca bahsederek konuyu kapatalým.

    Artýk APS-C sensörün EF sensörün merkezinden (full frame sensöre kýyasla) %62.5 ebatta yakalama yaptýðýný tekrar ederek devam edelim.

    Lenslerin genel özelliði merkezinin keskinliðinin köþelerde ayný olmadýðýdýr. Özellikle geniþ açý lenslerde bu bozulmalar daha fazla olur. Ayný zamanda köþelerde kararma gibi durumlar da lensine göre görülmektedir.

    Genel kanýnýn aksine lensler tüm etkilerini full frame gövdelerde sergilerler ama crop sensörde daha az bozulma yaparak daha performanslý çalýþýrlar.

    Örnek olarak:


    örnekte görüldüðü üzere lensin normalde karakteristiðinde bulunan köþe kararmalarý mevcuttur. Ama bu lens 1.6 çarpanlý APS-C sensörde kullanýldýðý zaman köþe kararmalarý ve distortion’lardan (bozulma) daha az etkilenecektir.

    Not: Örnek imaj Hakký Ceylan sitesinden alýnmýþtýr.










    Konu Halil Ibrahim Duran tarafýndan (11.April.2013 Saat 19:08 ) deðiþtirilmiþtir.

  • #2
    Mehmet_Uckun - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Mehmet UÇKUN
    Makina:
    5D Mark III
    Üyelik tarihi
    21.March.2011
    Nereden
    Fethiye / MUÄžLA
    Yaş
    31
    Mesajlar
    76

    Standart

    Abi harika bir yazý olmuþ.. Makale tadýnda.. Teþekkürler zevkle okudum










    Çalýþmalarýmýn daha fazlasý için bana aþaðýdan ulaþabilirsiniz...

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Erkan Yazýcý
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    06.October.2012
    Nereden
    Bilecik
    Yaş
    48
    Mesajlar
    538

    Standart

    Bilgilendirici bir yazý olmuþ. Ellerinize saðlýk, teþekkürler.











  • #4
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý Mehmet_Uckun Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Abi harika bir yazý olmuþ.. Makale tadýnda.. Teþekkürler zevkle okudum
    teþekkür ederim mehmet, beðenmene sevindim.

    ayrýca makale tabir ettiðiniz deneme yazým fotografium blogunda da yayýmlanmýþtýr:

    Crop Faktörlü Sensör Zoom Yapar Mý? Yoksa Mit Mi? | Fotografium Blog


    Alýntý ekoiko Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Bilgilendirici bir yazý olmuþ. Ellerinize saðlýk, teþekkürler.
    teþekkür ederim. faydalý olduysa ne ala










    Konu Halil Ibrahim Duran tarafýndan (11.April.2013 Saat 13:55 ) deðiþtirilmiþtir.

  • #5
    thejustice - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Murat Sencer
    Makina:
    Canon 650D
    Üyelik tarihi
    25.February.2013
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    85

    Standart

    çok güzel bir yazý olmuþ, bende croplu makinelerin bir nevi zoom yaptýgýný zannediyordum ve bu yüzden görüntünün daha yakýn olduðu hissine kapýlmýþtým Ellerinize saðlýk.

    Peki, ayný odak uzaklýgýnda ve ayný diyafram acýklýgýnda çekilmiþ bir resim var mý acaba?










    Security Researcher -

  • #6
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý thejustice Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    çok güzel bir yazý olmuþ, bende croplu makinelerin bir nevi zoom yaptýgýný zannediyordum ve bu yüzden görüntünün daha yakýn olduðu hissine kapýlmýþtým Ellerinize saðlýk.
    eskiden bana da öyle anlatýlmýþ ama bir türlü kafama yatmamýþtý. beðenmenize sevindim










    thejustice likes this.

  • #7
    aragorn20 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Özgür Sorgal
    Makina:
    canon eos 600d Canon EF-S 18-55 IS II Canon EF 50 mm 1.8
    Üyelik tarihi
    11.October.2012
    Nereden
    Denizli, Turkey
    Yaş
    46
    Mesajlar
    283

    Standart

    ben de yazýný gayet baþarýlý buldum ancak hala canon sitesinde bir 15-85 lens tanýtýlýrken 35 mm eþdeðeri 24-136mm odak uzaklýðýna sahiptir cümlesini en azýndan benim açýmdan cevaplamýyor, eðer senin dediðin gibi 50mm deðiþmez her yerde 50mm dir olsaydý o zaman bu mantýkla canon 15-85 lenste 15mm abartýsýnda bir bükülme vermeliydi halbuki 24mm nin verdiði bükülmeyi alabiliriz ancak. Gene soruyorum böyle olmasaydý o zaman canon niye bir tane de 10-22 lens çýkartýp full frame deki 16-35 dengini yakalamaya çalýþmýþ ya da teleden gidelim gene canon resmi sitesinde neden 55-250 is II odak uzaklýðý için 35mm eþ deðeri 88-400 mm yazýyor. Benim bildiðim kadarýyla piyasadaki bütün lenslerin üzerinde 35mm makineye takýldýðýnda alýnacak açý yazýlýyor yani ef-s lensin ff gövdeye takýlmamasý bunu deðiþtirmiyor gene ayný yazým dili kullanýlýyor. yukarýdaki yazý oldukça ikna edici kafamda kalan tek soru iþareti canonun resmi sitesinin yazdýklarý










    fotoðraf çekmek resim yapmak gibidir yetenek yoksa 5dmarkIII olsa elinde beyhudedir.

  • #8
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý aragorn20 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    ben de yazýný gayet baþarýlý buldum ancak hala canon sitesinde bir 15-85 lens tanýtýlýrken 35 mm eþdeðeri 24-136mm odak uzaklýðýna sahiptir cümlesini en azýndan benim açýmdan cevaplamýyor, eðer senin dediðin gibi 50mm deðiþmez her yerde 50mm dir olsaydý o zaman bu mantýkla canon 15-85 lenste 15mm abartýsýnda bir bükülme vermeliydi halbuki 24mm nin verdiði bükülmeyi alabiliriz ancak. Gene soruyorum böyle olmasaydý o zaman canon niye bir tane de 10-22 lens çýkartýp full frame deki 16-35 dengini yakalamaya çalýþmýþ ya da teleden gidelim gene canon resmi sitesinde neden 55-250 is II odak uzaklýðý için 35mm eþ deðeri 88-400 mm yazýyor. Benim bildiðim kadarýyla piyasadaki bütün lenslerin üzerinde 35mm makineye takýldýðýnda alýnacak açý yazýlýyor yani ef-s lensin ff gövdeye takýlmamasý bunu deðiþtirmiyor gene ayný yazým dili kullanýlýyor. yukarýdaki yazý oldukça ikna edici kafamda kalan tek soru iþareti canonun resmi sitesinin yazdýklarý
    35mm eþdeðeri yazýmda da yazdýðým gibi açýsal eþdeðerlik, yani görüþ açýsý olarak x milimetre odak uzaklýðýna eþdeðerdir demek özgür.

    bükülme konusunda da 15mm þu kadar büker diye bir kural yok.
    10-22 nin 15mm odak uzaklýðý sigma 18-50 lensinin 18mm sinden daha düzdür mesela. bükülme tamamen lens karakteri ile alakalý bir durum.










    thejustice likes this.

  • #9
    dinamit_ - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    zeymut
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.June.2010
    Nereden
    Sivas
    Yaş
    43
    Mesajlar
    423

    Standart

    ellerine saðlýk abi gerçekten akýllardaki bir çok soruya cevap verdim, eksik olmayasýn










    Canon EOS 5D Mark ll | Canon EOS 50D | Canon 24-105 mm f/4L IS USM | Canon EF 17-40mm f/4L USM | SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM | Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF | Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro | Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD |

  • #10
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý dinamit_ Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    ellerine saðlýk abi gerçekten akýllardaki bir çok soruya cevap verdim, eksik olmayasýn
    inþallah vermiþimdir. zaten parça parça bir sürü yere yazýyorduk bunlarý hepsini ele alýp toparlamak lazýmdý. sen de eksik olma











  • #11
    hypo - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Ahmet KALAYCI
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    13.April.2012
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    67

    Standart

    Bugün itibariyle ff ile aps-c arasýndaki farký net olarak anlamýþ bulunmaktayým. Detaylý yazýnýz için teþekkür ederim. Ben de çoðunluk gibi bir lensin aps-c gövdede zoom yaptýðýný (nasýl yaptýðýný anlamasam da) zannediyordum. Meðer sadece fabrika çýkýþý crop yapýyormuþ hergeleler. Tek avantajý full frame'de çekilmiþ bir resmi cropladýðýnda aldýðýn görüntüden daha kaliteli bir görüntü vermesi imiþ. Soðudum bak þimdi makinamdan











  • #12
    Darkbrew - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Serdar
    Makina:
    Canonet QL17
    Üyelik tarihi
    20.May.2011
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    158

    Standart

    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazý olmuþ. Konuyla doðrudan ilgili olmasa da aklýma takýlan bir husus var. Canon 5d'nin olduðu iki fotoðraf karþýlaþtýrýlmýþ. Bu fotoðraflarda odak mesafesi farkýndan dolayý, alan derinliðinde bariz farklýlýk var. Acaba ayný mesafeden, ayný odak mesafesi ile çekim yapýlmýþ olsa ve FF makinenin fotoðrafýný ayný görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eþit olur mu ? (Crop yapmanýn alan derinliðine etkisi olmadýðýnýn farkýndayým, sadece ayný açýyý elde etme amacýndayým)











  • #13
    sequencer - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    serkan gürdeniz
    Makina:
    Canon Eos 6D
    Üyelik tarihi
    01.June.2012
    Nereden
    aydýn
    Yaş
    49
    Mesajlar
    384

    Standart

    Bence bir nevi dijital zoom yapmýþ oluyor.










    Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III

  • #14
    MR2
    MR2 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Yunus Emre DEMÝRBAÞ
    Makina:
    Canon 5D Mark III
    Üyelik tarihi
    04.April.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    39
    Mesajlar
    150

    Standart

    Halil bey bu aydýnlatýcý bilgi için çok teþekkür ederim...











  • #15
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý hypo Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Bugün itibariyle ff ile aps-c arasýndaki farký net olarak anlamýþ bulunmaktayým. Detaylý yazýnýz için teþekkür ederim. Ben de çoðunluk gibi bir lensin aps-c gövdede zoom yaptýðýný (nasýl yaptýðýný anlamasam da) zannediyordum. Meðer sadece fabrika çýkýþý crop yapýyormuþ hergeleler. Tek avantajý full frame'de çekilmiþ bir resmi cropladýðýnda aldýðýn görüntüden daha kaliteli bir görüntü vermesi imiþ. Soðudum bak þimdi makinamdan
    ben teþekkür ederim ahmet bey,
    daha kaliteli kýsmý yanlýþ anlaþýlmýþ sanýrým. crop ve ff body kýyaslamasýnda mp farký olur ama ff body piksel bazýnda (yakýn zaman teknolojili iki gövde kýyaslandýðýnda) her zaman daha kaliteli sonuç verir.

    Alýntý Darkbrew Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazý olmuþ. Konuyla doðrudan ilgili olmasa da aklýma takýlan bir husus var. Canon 5d'nin olduðu iki fotoðraf karþýlaþtýrýlmýþ. Bu fotoðraflarda odak mesafesi farkýndan dolayý, alan derinliðinde bariz farklýlýk var. Acaba ayný mesafeden, ayný odak mesafesi ile çekim yapýlmýþ olsa ve FF makinenin fotoðrafýný ayný görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eþit olur mu ? (Crop yapmanýn alan derinliðine etkisi olmadýðýnýn farkýndayým, sadece ayný açýyý elde etme amacýndayým)
    evet ayný mesafe ayný odak ve ayný diyaframda alan derinliði de ayný olur. son cümleniz zaten cropun hem mantýðý hem özeti

    Alýntý sequencer Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Bence bir nevi dijital zoom yapmýþ oluyor.
    aynen

    Alýntý MR2 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Halil bey bu aydýnlatýcý bilgi için çok teþekkür ederim...
    ben teþekkür ederim










    Darkbrew likes this.

  • #16
    Ytczm - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    Ýstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    Faydalý bir inceleme/makale olmuþ abicim, teþekkürler











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #17
    thejustice - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    Murat Sencer
    Makina:
    Canon 650D
    Üyelik tarihi
    25.February.2013
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    85

    Standart

    Alýntý Darkbrew Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Halil bey çok güzel, bilgilendirici bir yazý olmuþ. Konuyla doðrudan ilgili olmasa da aklýma takýlan bir husus var. Canon 5d'nin olduðu iki fotoðraf karþýlaþtýrýlmýþ. Bu fotoðraflarda odak mesafesi farkýndan dolayý, alan derinliðinde bariz farklýlýk var. Acaba ayný mesafeden, ayný odak mesafesi ile çekim yapýlmýþ olsa ve FF makinenin fotoðrafýný ayný görüntüyü elde etmek için croplarsak, alan derinlikleri bir birine eþit olur mu ? (Crop yapmanýn alan derinliðine etkisi olmadýðýnýn farkýndayým, sadece ayný açýyý elde etme amacýndayým)
    Mühim bir konuya parmak basmýþsýnýz.










    Security Researcher -

  • #18
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý Ytczm Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Faydalý bir inceleme/makale olmuþ abicim, teþekkürler
    ben teþekkür ederim aytaç











  • #19
    sequencer - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    Ýsim
    serkan gürdeniz
    Makina:
    Canon Eos 6D
    Üyelik tarihi
    01.June.2012
    Nereden
    aydýn
    Yaş
    49
    Mesajlar
    384

    Standart

    2-Arkadaki objeler (þiþenin yazýsýndan daha net anlaþýlýyor) ana konuya daha fazla yaklaþmýþtýr. (yukarýdaki yazýdan alýntý)
    bu 2. madde hariç tüm yazdýklarýnýza katýlýyorum. Perspektifin sadece obje ile makina arasýndaki mesafeye baðlý olduðunu düþünenlerdenim. Tabi benden baþka böyle düþünen var ise
    Örnek fotoðrafta þiþenin yakýnlaþmýþ gibi görünmesinin sebebi ff gövdenin 500D'ye göre biraz daha yere yakýn yerden çekim yapmasý.
    Obje ile body arasýndaki mesafe dýþýnda perspektife etki eden bir etken olduðunu düþünmüyorum. Body'den kastým lensin odak noktasý mý yoksa sesnsör'ün bulunduðu noktamý olduðu konusunda emin deðilim. (Odak noktasý mantýðýma daha yattý.)










    Canon 6D + 600D - 24-105 f/4 USM L - Yashica 50mm 1.7 - Nissin di866 II - 2X yn 560 III

  • #20
    Halil Ibrahim Duran
    Guest

    Standart

    Alýntý sequencer Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    2-Arkadaki objeler (þiþenin yazýsýndan daha net anlaþýlýyor) ana konuya daha fazla yaklaþmýþtýr. (yukarýdaki yazýdan alýntý)
    bu 2. madde hariç tüm yazdýklarýnýza katýlýyorum. Perspektifin sadece obje ile makina arasýndaki mesafeye baðlý olduðunu düþünenlerdenim. Tabi benden baþka böyle düþünen var ise
    Örnek fotoðrafta þiþenin yakýnlaþmýþ gibi görünmesinin sebebi ff gövdenin 500D'ye göre biraz daha yere yakýn yerden çekim yapmasý.
    Obje ile body arasýndaki mesafe dýþýnda perspektife etki eden bir etken olduðunu düþünmüyorum. Body'den kastým lensin odak noktasý mý yoksa sesnsör'ün bulunduðu noktamý olduðu konusunda emin deðilim. (Odak noktasý mantýðýma daha yattý.)
    perspektif iki boyutlu düzlemde üç boyutu anlatma yöntemidir, dolayýsý ile nesnenin önündeki ve arkasýndakiler de büyüklü küçüklü bu anlatýmra rol alýrlar. dolayýsý ile perspektif sadece makineden objeye kadar olan alan deðil kareye giren tüm alandýr.

    bunun yanýnda tele lensler uzaktaki nesneleri daha yakýna getirirler. bu yan etkiye yýðýlma etkisi denir. tele lenslerde bunu engellemenin yolu da yoktur. sadece þiþeye deðil fonun tamamýna bakýn, minör farklar olsa da fon 80mm kullanýlan 5dmk2 fotosunda biraz daha büyüktür.











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
    •