CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 37 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree13Likes

Konu: "Kötü ışık şartlarında fotoğraf çekmek" - Makale

  1. #1
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart "Kötü ışık şartlarında fotoğraf çekmek" - Makale

    Bazen manzara fotoğrafı çekmek kolay olabiliyor. Işık, mekan ve hava dramatik fotoğraflar yaratmak için bir araya geliyor ve bu neredeyse zahmetsizce gerçekleşiyor. Bu tabi ki her zaman böyle güllük gülistanlık olmuyor her şey .

    Fotoğrafçılık üzerine okuduğum ilk kitaplar sürekli aynı nakaratı tekrarlıyordu: Her şey ışıkta biter! Elbetteki öyle, mükemmel ışık hemen her görüntüyü uygun şartlarda fotoğrafik nirvanaya dönüştürebilir, tek yapmamız gereken, bu güzel ışıkta makinelerimizi çantalarımızdan çıkarmak.



    Malesef bu güzel ışık, kısa ömürlüdür. Mükemmel bir ortamda olabiliriz, ayarları ve kurguyu yaparız ama ışık çekeceğimiz yeri asla aydınlatmayabilir. Ufka kadar uzanan bulutlar ışığımızı kesebilir ve çok güzel bir mekan olsa dahi fotoğrafları soluk ve sıradan yapabilir. Bu özellikle, fotoğraf gezisi için evinizden çıktığınız ve kısıtlı bir zamanınınız olduğu durumlarda son derece rahatsız edicidir. Hava ve ışık işbirliği yapmaz ise ne yapabilirsiniz? Fotoğraf çekmemek, toplanıp evin yolunu tutmak ya da havaya küfretmek mi? Adaptasyon, manzara fotoğrafçılığının büyük bir kısmını oluşturur. Tamam, kafanızda tasarladığınız sıcak renklerle boyalı muhteşem manzara fotoğrafını yakalayamayabilirsiniz fakat hala çekilebilecek ilginç bir kare vardır.

    Geçen yılki İskoçya gezimde, iyi ışığı yakalamak için, her mevkide üç gün kalarak kendime mümkün olduğunca şans vermeye çalıştım. Bu, en azından mekanların birisinde bana elverişli koşullarda çekme şansı vereceğini umduğum üç gündoğumu ve üç günbatımıydı. Glen Coe'da sürekli yağmur yağıyordu ve gökyüzü kara bulutlarla kaplıydı. Skye'de müthiş bir gündoğumu olmadı ve kara bulutkardan başka bir şey yoktu. Peki böyle bir durumda ne yapılırdı? Yapabileceğiniz tek şey; herşeye rağmen fotoğraf çekmek!



    Kötü ışık koşullarında çekim yaparken manzara çekimi için belli yöntemler vardır. Bunlardan en etkili ve favorim olanı "uzun pozlama"dır. Bunun için daha önce bulunmadığım yüksekçe bir tırmanış yerine gitmeye karar verdim. Fotoğraf üretmekle ilgili ciddi fikirlerim yoktu. Biraz keşiften sonra çekmeyi istediğim bir yer buldum ve nasıl olacağını görmek için bir deneme çekimi yapmaya karar verdim. Işık belirgin değildi. Tüm manzara bulutlarla kaplıydı fakat aynı zamanda manzaraya uyan ilginç bir atmosfer de vardı. Bu arada, son günüm olduğundan şafakta fotoğraf çekmek için yalnızca bir şansımın olabileceğinin farkındaydım.

    Öğleden sonra, kapalı havada çekmeye karar verdim. İlk kullandığım aparat -perde hızını yavaşlatmak ve gökyüzüne daha dramatik bir hava vermek için- 9 stopluk ND(doğal yoğunluk) filtreydi. Bir kaç çekim yaptım ve geri döndüm. Diğer gün tekrar tırmandım. Tüm manzara sis ve bulutla gizlenmişti. Storr görünmüyordu artık ve gün doğumu da... Dolayısıyla bu sembolik mekandan alabildiğim kareler, yalnızca geçen gün öğleden sonra çektiklerimdi! Bilgisayarımda bunların üzerinde uğraşırken yaptığım ilk şey, gökyüzünün kontrastını artırmak ve bazı yakma-açma (burn-dodge) işlemleriyle manzarayı siyah-beyaza çevirmekti. Sonuç oraya gitmeden önce düşündüğüm gibi olmayabilirdi fakat kesinlikle Storr'a kadar fotoğraf çekmek için yürümeme değmişti. Elbette iyi ışık şartlarında oraya tekrar gitmeyi ve fotoğraflamayı istiyorum ama şu an "kötü ışık"ta çektiğim fotoğraflarımla mutluyum.



    Bazen "kötü ışık" aslında iyi ışık olabilir; eğer yukarıdaki fotoğraf gibi manzaranın atmosferine uyarsa. Burası, İtalya-Umria'da, Sibillini Dağlarında Piano Grande. Kendime üç gece ayırmıştım. İlk gün sadece griydi. İkinci gün sağanak yağışlı! Yine altın saati bekledim ve yine olmadı fakat mekan ve atmosfer oldukça güçlüydü. Gökyüzünde yarışan bulutları görünce uzun pozlama yapmayı düşündüm ve yaptım. Sonraki gün de ışık ve gökyüzü bana uygun şartları sağladı. Zayıf ışıkta çektiğim bu fotoğraftan hala memnunum ve sanırım portfolyomda bir yeri hak ediyor.

    Daha açık söylemek gerekirse, kötü ışıkla karşılaştığımda, genel çözümüm manzaraya sürreal ve farklı bir boyut kazandıracak olan uzun pozlama yapmaya çalışmaktır. Diğer bir örnek ise Skye Adasında Elgol'de çektiğim fotoğraf(aşağıda).



    Yinelemek gerekirse, bu mekanda çekmek için sadece tek şansım vardı. Cuillin Dağlarının zirvelerinde canlı, parlak bulutlar olmasını ummuştum ancak malesef güneşi tamamen engelleyen kapalı bir hava bulmuştum. Uzun süre oradaydım ve dağları güçlükle görebiliyordum. Doğru kompozisyonu oluşturmak için biraz zaman geçirdim: Öndeki kayaların kadraja düzgünce yerleştirilmesi gerekliydi yoksa dikkat dağıtacaktı. Sonra uzun pozlama için hazırlığı yaptım. Su sakindi dolayısıyla dalgaların hareketi manzaraya bir şey katmayacaktı ve uzun pozlama yapmak, gökyüzü için ayna vazifesi gören suya, çok daha ilginç ve gizemli bir hava verdi ve bulutların hareketini de belli etti. Bunun daha uç örneği Lisbon Limanı'nda çekilmiş aşağıdaki fotoğrafta görülebilir.



    Daha önce de söylediğim gibi düz ve sıradan bir havada uzun pozlama yapmak, manzaraya dinamizm katabilir ve gözümüzle gördüğümüz sıkıcı gerçekliği, gerçeküstü bir havaya bürüyebilir.

    Bazen kapalı havalar, aynı "mükemmel" ışıkta olduğu gibi manzaranın rengini ve dokusunu ortaya çıkarabilir. Bu, özellikle gölgelenmiş yerlerde fotoğraf çekerken böyledir. Aşağıdaki fotoğraf, İskoçya'da yağmurlu ve bulutlu bir günde çekildi. Islak siyah kayalar, farklı renklerdeki yosun, likenler ve kızıl otlarla kontrastlı gözüküyordu. Düz gri ışık, normalde böyle bir günde doğrusal ışığın çıkaramayacağı renk doygunluğunu ortaya çıkarmıştı. Bu ağır hava aslında, mekana ve manzaraya uygun bir atmosfer yaratmaya yardım etmişti.



    Benzer bir örnek de aşağıda, Portekiz Carrasquiera'da çektiğim fotoğraf. Zaman kısıtlı olsa bile dışarı çıkıp, gün ortasında fotoğraf çekmekten çekinmeyin. Makaledeki ikinci fotoğraf, oldukça parlak güneş ışığında öğle vakti çekildi. Bununla birlikte, aşağıdaki fotoğraf da aynı gün, bu fotoğraftan yaklaşık bir saat sonra çekildi. Bunu siyah-beyaza çevirdim. Siyah-beyaz olduğu halde, kontrastı renkli fotoğrafta olduğundan daha fazla artırmayı mümkün gördüm. Gölgeli kısımları birazcık kararttım; özellikle kıyı kesimini. Gökyüzü ile kayalar arasındaki ayrımı artırmak için. Dağ tarafındaki parlak noktalar ve gölgelerle de çalıştım. Dağın derinliğini ve ışığın dramatikliğini artırmak için parlaklığı daha da açıp, gölgeleri de kararttım. Sonunda uzun pozlama farklı bir doku sundu ve suyla bulutları hissettirdi.



    Kıssadan hisse; sıkıntılı hava şartlarının ve durumların sizi durdurmasına izin vermeyin. Kötü ışıkta fotoğraf çekmek, hiç çekmemekten her zaman daha iyidir ve bazen umduğunuzdan daha iyi hale gelebilir.

    1. Uzun pozlama manzaranıza dramatizm ve dinamizm verebilir.
    2. Siyah-Beyaz dönüşümler kontrastı daha sert bir şekilde artırmanıza veya düz, çekici olmayan renkleri dengelemenize izin verir.
    3. Donuk, kapalı, ıslak hava bazı durumlarda doygunluğu(saturation) ve dokuyu meydana çıkarabilir.



    Güçlü dokular ve temiz kompozisyonlar bulmaya çalışın ve "hava fotoğraf için uygun değil" düşüncesini aklınızdan çıkarın. Olasılıklarınızı yeniden düzenleyin ve elde edeceklerinize şaşırmaya hazır olun.

    Andy Mumford
    Çeviri ve düzenleme: Salim Çallı
    Kaynak: NEUTRAL DENSITY MAGAZINE











    Konu Salim Çallı tarafından (28.January.2013 Saat 20:46 ) değiştirilmiştir.
    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #2
    fatihayazz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    fatih ayaz
    Makina:
    600d
    Üyelik tarihi
    19.October.2010
    Nereden
    İstanbul-Kocaeli
    Yaş
    34
    Mesajlar
    97

    Standart

    Çeviri ve düzenleme için teşekkürler gerçekten faydalı olmuş.











  • #3
    gisler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Gökhan İŞLER
    Makina:
    Canon EOS 5D
    Üyelik tarihi
    05.October.2009
    Nereden
    İstanbul - Küçükçekmece
    Mesajlar
    1,591

    Standart

    eline emeğine sağlık sevgili Salim

    güzelbir paylaşım olmuş...












    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    Çekilen her fotograf, herkesin kendi portresidir……

  • #4
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    M----
    Makina:
    -----------
    Üyelik tarihi
    27.November.2009
    Nereden
    ----------
    Mesajlar
    387

    Standart

    Salim tesekkurler ceviri ve paylasim icin...











  • #5
    Ytczm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    Teşekkürler Salim paylaşım ve çeviri için..
    Güzel makale,faydalı oldu.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #6
    Moderatör

    Status
    Offline
    İsim
    Selçuk Küçükdere
    Makina:
    Canon 5D mk2
    Üyelik tarihi
    18.October.2010
    Nereden
    HATAY-DÖRTYOL
    Yaş
    42
    Mesajlar
    1,631

    Standart

    Salim ,Eline emeğine sağlık. zahmet edip hazırlamışsın çok yararlı bilgiler sunmuşsun bize tekrardan teşekkürler.











  • #7
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart

    Salim eline sağlık kardeşim. Konuyu sabitliyorum.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #8
    mustafayentur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mustafa YENTÜR
    Makina:
    Nikon D700
    Üyelik tarihi
    12.October.2010
    Nereden
    İstanbul - B.Çekmece
    Yaş
    41
    Mesajlar
    675

    Standart

    Emeğine sağlık Salim... Güzel bir yazı olmuş keyifle okudum...










    Nikon D700+MB D10 Grip I Nikon AF 24-85mm f/2.8-4D IF I Nikon AF-S 50mm f/1.8G I SB 900 x 2 I SB 800 I YN560 I
    Olympus E PL-1 I Oly 14-42 f3.5-5.6 ED

  • #9
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    Serdar B.
    Makina:
    Canon 500d
    Üyelik tarihi
    08.April.2011
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    123

    Standart

    Çok güzel bir makale, çeviri için teşekkürler.











  • #10
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart

    Rica ederim arkadaşlar. Faydalı olması dileğiyle...










    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #11
    byciko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    SERDAR EKMEKCI
    Makina:
    CANON EOS 7D
    Üyelik tarihi
    13.February.2011
    Nereden
    GEBZE (HOPA)
    Mesajlar
    64

    Standart

    teşekkürler..motive edici bir makale.. :-)










    Canon EOS 7D / Canon EF 24-105 f 4 L IS USM / Canon EF 50 MM f 1.8 II

  • #12
    bircanhanci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Bircan HANCI
    Makina:
    400D ve 650D yedek makine olarak da 1Ds
    Üyelik tarihi
    26.December.2011
    Nereden
    Çorlu
    Yaş
    43
    Mesajlar
    612

    Standart

    Ellerine sağlık.
    Harika bir çeviri.











  • #13
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ahmet boyun
    Makina:
    Canon Eos 400D
    Üyelik tarihi
    20.January.2012
    Nereden
    Manisa
    Yaş
    46
    Mesajlar
    185

    Standart

    Emeğin için teşekkürler..











  • #14
    mk222 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa karter
    Makina:
    5DMII
    Üyelik tarihi
    01.February.2011
    Nereden
    eskişehir
    Mesajlar
    255

    Standart

    teşekkürler salim.çok faydalı bir konu










    satılık
    -canon 580 EX II flash
    -orjinal Canon - RS-80N3 Kablolu Kumanda
    -YONGNUO RF-602 1 + 1 Kablosuz Flash Tetikleyici

  • #15
    dinamit_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    zeymut
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    13.June.2010
    Nereden
    Sivas
    Yaş
    43
    Mesajlar
    423

    Standart

    ellerine sağlık keyifle sonuna kadar okudum. teşekkürler










    Canon EOS 5D Mark ll | Canon EOS 50D | Canon 24-105 mm f/4L IS USM | Canon EF 17-40mm f/4L USM | SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM | Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF | Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro | Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD |

  • #16
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart

    Alıntı byciko Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    teşekkürler..motive edici bir makale.. :-)
    Alıntı bircanhanci Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ellerine sağlık.
    Harika bir çeviri.
    Alıntı aboyun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Emeğin için teşekkürler..
    Alıntı MounT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Elinize sağlık
    Alıntı mk222 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    teşekkürler salim.çok faydalı bir konu
    Rica ederim arkadaşlar. Beğenmenize sevindim.










    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #17
    wethanky - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Köksal
    Makina:
    Canon 5D
    Üyelik tarihi
    20.May.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    37

    Standart

    "hava fotoğraf için uygun değil" düşüncesini aklınızdan çıkarın !! çok iyi kaynak eline sağlık











  • #18
    hakantozak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Tozak
    Makina:
    Canon EOS 450D
    Üyelik tarihi
    10.November.2011
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    35

    Standart

    İlginçtir, ama ışık şartlarının kötü olduğu durumlarda fotoğrafı siyah-beyaz çekmenin durumu epey bir kurtardığını düşünüyorum ben.

    Siuah-beyaz fotoğraflarda garip bir yaşanmışlık oluyor. Sanki kötü olan ışığı kendi kendine dolduruyormuş gibi.











  • #19
    dgncsk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Coşku A.
    Makina:
    Pentax KS 1
    Üyelik tarihi
    21.May.2012
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    44
    Mesajlar
    1,360

    Standart

    eskiden warm up filtreler vardı 1a 1b diye. yada skylight siye satılırdı. bunlar renkli filrmlerde sıcak ton yakalamak için gri günlerde kullnılırdı. şimdi işe yaramıyorlar dijitallerde malesef.











  • #20
    Member

    Status
    Offline
    İsim
    Belirtmek İstemiyor
    Makina:
    Nikon d90, d7000 ve d300s
    Üyelik tarihi
    16.July.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    40
    Mesajlar
    36

    Standart

    Gece ve hareketli çekimler için.











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •