Herkese merhabalar,

Siyah beyaz fotoğrafların çekilen fotoğraf türüne göre renkli filtreler kullanılarak nasıl geliştirilebileceğini konu alan bir yazı çevirdim kendimden bir şeyler katarak.
Amacım kırmızı filtrenin teknik kullanımını öğrenmekti fakat çok güzel bir makaleye rastladım ve çevirmek istedim.

Siyah beyaz fotoğrafçılıkta Renkli Filtrelerin Kullanımı

Siyah beyaz filtrelerin kullanımı bizlere gri tonun kullanım kontrolünü sağlar. Bu filtrelerin kullanarak doğru karşıtlık(kontrast) ve doğru tarzı yakalayabilirsiniz.

Siyah beyaz fotoğrafçılıkta sık karşılaşılan sorunlardan biri de renkli fotoğrafın siyah beyaza dönüştürüldüğünde karşılaşılan farklı renklerin aynı tonu vermesidir. Örneğin, bazı kırmızı, yeşil ve mavi tonlar renkli fotoğrafta keskin bir fark verirken siyah beyaza dönüştürüldüğünde tamamen aynı tonda gözükür. Bu etki objelerin siyah beyaz fotoğrafta birbirine harmanlanmasını ve düz, cansız fotoğraflar elde edilmesini, en önemlisi karşıtlık belirsizliğine yol açacaktır.

Bu noktada renkli filtreler, bu tarz sorunlara çözüm olurken elde ettiğimiz fotoğrafta renklerin doğru ayrıldığını göreceğiz.

Siyah beyaz Filtrelerin Temel Özellikleri

Siyah beyaz fotoğrafçılıkta kullanılan beş temel renkli filtre vardır: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavi. Her bir filtre kendi renk aralığını geçirirken, diğer renkleri farklı değerlerde engeller. Örneğin, kırmızı filtre kırmızıyı geçirirken, çoğunlukla yeşil ve maviyi engeller.
Aşağıdaki resimde renkli filtrelerin siyah beyaz fotoğraflar üzerinde etkisi görülüyor:



Siyah Beyaz Filtrelerin Kullanımı
Değişik etkilerinden dolayı renkli filtreler farklı şekillerde kullanılır:

Kırmızı Filtre
Kırmızı filtreler çok güçlü etki ve mükemmel karşıtlık verirler. Diğer fotoğraf türlerine göre biraz “şiddetli” kabul edilebilir fakat yaratıcı etkiler bırakmak için biçilmiş kaftandırlar.



Manzara fotoğrafçılığında kırmızı filtreler, gökyüzünü neredeyse siyah yaparken bulutlar göze çarpacak şekilde belli olur, bu da fotoğrafa dramatik bir etki katar. Ayrıca duman ve sis için çok iyi bir ayırıcılık sağlarlar.

Bitki çekimlerinde, çiçek ve yapraklarının belirginleştirilmesinde olağanüstü bir şekilde ayrım sağlar. Bu özelliğinden dolayı kırmızı çiçeklerin çekiminde çiçek ile onu çevreleyen yapraklar çok net bir şekilde farklı tonlarda ayrılacaktır.

Kırmızı filtre ile çekilmiş bir fotoğraf, tıpkı infrared filtre ile çekilmiş gibi canlı olur. Bu özelliğiyle infrared fotoğrafçılığa en uygun ve ucuz alternatif olarak düşünülebilir.

Turuncu Filtre

Turuncu filtreler, kırmızı ile sarı filtrelerin arasında bir yerde olup kendisine yakın bu iki filtrenin ortalaması olan bir özellikte bir denge sağlar. Bu özelliği onu en kullanışlı yapanlarından biridir.



Turuncu filtreler sıcaklık sağlarken, yumuşak cilt etkilerine sebebiyet verir.

Portre fotoğrafçılığında, cilt lekeleri ve çilleri engelleyerek sağlıklı bir cilt görüntüsüyle beraber yumuşak, etkili bir bakış sağlar.

Dış mimari ve şehir manzarası çekimlerinde tuğlalara hoşa giden bir etki vermekle beraber değişik yapılar arasındaki karşıtlığı(kontrast) artırarak yapılarda derinlik ve doku etkisi meydana getirir.

Kırmızı filtrelerle benzer olarak, sis ve dumanın etkisini azaltarak daha karanlık bir gökyüzü ve bulutlarda belirginlik meydana getirirler.

Sarı Filtreler

Sarı filtreler diğer beş filtre arasında en tatlı etki bırakan filtredir. Bazı durumlarda bu fark açıkça belli olmakla beraber, bir fotoğrafı ayakta tutmak için yeterlidir. Yeni başlayanlar için fotoğrafın her alanında kullanılabilirler.



Sarı filtreler artan gökyüzü karşıtlığında mavi üzerinde nispeten daha yumuşak kararmalar meydana getirir.

Manzara çekimlerinde, sarı filtreler, gökyüzünde yumuşak kararmalar meydana getirerek, pozlamaya yardımcı olarak karanlık bölgeler için bir denge unsuru olarak görev alır. Bunun bir sonucu olarak hoş bulut geçişleriyle beraber, etkileyici bir gökyüzü ile bizi karşılar.

Portre fotoğrafçılığında, bir ısı, doğallık ve hoş taze etkileri ile turuncu filtreleri andırsalar da nispeten daha az yoğundurlar.

Sarı filtrelerin ayrıca yeşil tonlar için iyi bir ayırıcı olması nedeniyle, bitki fotoğrafçılığında yaprakların karşıtlığı üzerinde hissedilir bir arttırıcılık sağlayacaktır.

Yeşil Filtreler

Bu filtreler diğerleri kadar sevilen olmamakla birlikte bazı durumlarda kullanışlıdır.



Yeşil filtreler, yeşil rengin parlaklığını artırarak çiçek ile yaprakları arasıda iyi bir ayırıcılık meydana getirirler.

Bir yeşil filtrenin en yaygın kullanıldığı alanlardan en başında bitki fotoğrafçılığında; açık renklere sahip çiçekli bitkilerin yaprakları ile çiçeğin ayırıcılığının artırılması gelir.

Bunlar ayrıca manzara fotoğrafçılığında çimlerin ve ağaçların belirginliğini artırmakta kullanılırlar ancak bir yanadn da gökyüzünün parlaklığını artıracaklarından detayların kaybedilmemesine dikkat edilmelidir. Kaş yaparken göz çıkarmak istemeyiz doğal olarak.

Mavi Filtreler
Bu tarz filtreler Siyah Beyaz fotoğrafçılıkta çok tercih edilmezler. Bu filtreler birçok karartmayı ve bir çok rengi geçirmemeyi sevdiklerinde fotoğrafın karşıtlığında aşırı farklar meydana getirebilirler.



-Mavi filtreler bir çok rengi karartarak karşıtlık oluştururlar. –

Doğru kullanıldığı taktirde, bu artırılmış karşıtlık fotoğrafta sakinlik meydana getirmek ve çekim atmosferini değiştirmek adına kullanılabilir. Mavi filtre ayrıca sis ve bulutlanmayı daha belirgin göstereceğinden gündoğumu fotoğrafçılığı için biçilmiş kaftan olacaktır.

Teşekkürler.