CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 26 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree12Likes

Konu: Temel Bilgiler

  1. #1
    Tahir Yildiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Tahir YILDIZ
    Makina:
    Nikon D600 + Canon 5D Mark III
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    Istanbul
    Yaş
    38
    Mesajlar
    3,674

    Standart Temel Bilgiler

    Eğer fotoğraf çekiyorsanız ve fotoğrafçılık bir hobinizse az çok ilgili kavramları da biliyorsunuzdur. Eğer yeni başlıyorsanız, fotoğraf makinenizin neresinde ne var, hangi terim ne anlama geliyor, bu rehberde öğrenebilirsiniz.

    Temeller

    Öncelikle sürekli olarak kullandığımız bileşenlere bakalım. Ne tür olursa olsun, üzerine basıp fotoğraf çekmemize yarayan bir düğme vardır. Bu parçanın adı deklanşördür. Bu düğmeye yarım basmak ve tam basmak gibi iki konum vardır.

    Düğmeye yarım basıldığında, eğer otomatik netleme yapan bir makineniz varsa çekmeye çalıştığınız sahneyi mesafeye göre net hale getirir. Bu konumdayken basmaya devam ettiğinizde ise fotoğrafı çeker. Fotoğraf makinesinin önünde ister elle idare ettiğiniz isterseniz de gövdeye bağlı otomatik olarak çalışan bir lens vardır. Bu lens sistemi kullanıcılara istedikleri nesneye, kendileri hareket etmeden yakınlaşma veya ondan uzaklaşma imkanı verebilir. Lense aynı zamanda objektif adı da verilir.

    Makine ve Fotoğraf Çekimi

    Algılayıcı/Sensör: Dijital fotoğraf makinelerinde çekim yaptığınız anda görüntüyü dijital resme çeviren ilk aygıttır. Eski makinelerdeki filmin yerine geçmiştir. Filmlerdeki ISO değerleri makaradan makaraya değişse de dijital algılayıcılar farklı ISO seviyeleri için benzetim yapabilir.

    ISO değeri: Zamanında fotoğraf filmi için kullanılan şimdi ise algılayıcılarda karşımıza çıkan ISO kavramı, ışığa duyarlılığı simgelemektedir. ISO 100, 200, 400 şeklinde ilerleyen değerlerin yanı sıra gelişmiş sistemlerde ara değerler de görmek mümkün. ISO değerindeki artış aynı ışık miktarına sahip ortamda pozlama süresini düşürür. ISO değeri arttıkça fotoğraftaki kumlanma belirginleşit ve genellikle ISO 800 seviyesinden sonra kaçınılmaz bir hal alır.


    Makinelerdeki ekrankar size her türlü bilgiyi tek noktadan veriyor.


    Ekran: Çektiğini ve çekeceğiniz fotoğrafları izlemenize yarayan, size her türlü bilgiyi veren kısımdır. Birçok dijital SLR makinede bu ekrandan bakarak fotoğraf çekemezsiniz.

    SLR: Açılım olarak "single lens reflex" anlamına gelen SLR, objektiften gelen görüntünün bakaç/vizör üzerinden lens, prizma ve ayna sistemi yardımı görüntülenmesini ve deklanşöre basıldığı anda ne görüyorsanız onun kaydedilmesine dayanan bir sistemi kullanan makinelerin genel adıdır. Son yıllarda bu kavram biraz esneyerek kullanıcılara ekrandan çekilecek sahneyi izletebilen SLR makineler de sunulmaya başlamıştır.

    Vizör/Bakaç: Kullanıcıların fotoğraf çekerken sahneyi izleyecekleri yer. SLR makinelerde "buradan ne görüyorsanız onu çekersiniz". Cep makinelerinde ise artık bir bakaç bulmak oldukça zor; çünkü dev ekranlar bu işi gayet iyi yerine getiriyor.

    Objektif ve Ayarlar

    Fotoğrafın algılayıcıda oluşması için kullanılan optik sisteme genel olarak objektif veya lens denir. her ne kadar lens sadece tek bir optik elemanı çağıştırsa da genellikle objektif ve lens kavramlarının birbirinin yerine kullanıldığını görürsünüz. Objektif, fotoğrafçılığın en pahalı ve incelemndiğinde en derinlikli kısmıdır. Fotoğraf çekerken gövdeden çok kullandığınız optik önemlidir.


    Değiştirilebilir lense sahip bir makineniz yoksa koleksiyon yapıp
    her an için bir optik kullanmanıza gerek yok.

    Objektif, fotoğrafa görüntü kalitesi, alan derinliği, görüş açısı ve pozlama süresi gibi noktalarda tesir eder. Diyafram değeri ve pozlama süresi arasındaki bağıntı, en temel fotoğraf bilgileri arasında yer alır.

    Diyafram: İngilizce kaynaklarda Aperture olarak görebileceğiniz diyafram, fotoğrafın alan derinliği ve pozlama süresiyle doğrudan ilintilidir.

    Diyafram değeri sabit lenslerde f/3,5 şeklinde ifade edilir. f/x yazımında x değeri ne kadar düşük olursa, diyafram açıklığı o kadar yüksektir. Yüksek diyafram açıklığı, daha düşük alan derinliği, daha fazla ışığın içeri girmesi ve dolayısıyla aynı ortamda, dar diyaframlı bir objektife göre daha düşük bir pozlama süresi demektir.


    Geniş diyafram alan derinliğini ve pozlama süresini düşürür

    Diyafram değeri verilirken en yüksek açıklık değerinden bahsedilir. Çekim esnasında bu değer yükseltilerek diyafram daha da kısılabilir ve alan derinliğine müdahale edilebilir.

    Alan derinliği: Alan derinliği, fotoğrafta netleme yapılan noktanın, önünde ve arkasında net olarak görülen alanın miktarıdır. Geniş diyafram (yani f/x yazımında küçük x değeri), daha düşük alan derinliği verir. Siz diyaframı kıstıkça aynı mesafeden yapılan çekimlerde alan derinliği de artar.

    Alan derinliğinin ayarı çok karmaşık olsa da fotoğrafa göre düşük veya yüksek olmasını isteyebilirsiniz.

    Pozlama süresi: Belirli bir miktar ortam ışığı, diyafram değeri ve duyarlılık (ISO) seviyesinde, fotoğrafın oluşması için gereken süreyi belirtir. Genelde bir saniyenin kesri (1/60, 1/320 gibi) olarak ifade edilir; elbette birçok makinede 30 saniyeye kadar uzun pozlama da yapılabilir.


    (ISO değeri x Işık)/Diyafram = 1/Pozlama Süresi

    Otomatik netleme: Güncel fotoğraf makineleri, elle veya otomatik netleme yapma işini sizin tercihinize bırakıyor. Otomatik netleme, sizin elle ayar yapma ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor ve sahnedeki kontrast farkını kullanarak netleme yapmanızı sağlıyor. Yani düz bir duvarda eğer makinenin algılayabileceği bir desen yoksa, otomatik netleme gerçekleşmeyecektir.

    Kayıt Ortamı

    Dijital fotoğraf makineleri, çekilen görüntüleri sayısallaştırarak bir ortamda saklarlar. Analog filmlerin taranmasından farklı olarak, bu işlem doğrudan makine içinde gerçekleştirilir. Üreticilerin yıllardır benimsediği yöntem ise makinelerde çıkartılabilir depolama ortamları kullanmak ve gerektikçe yeni bellek kartları takarak kullanıcıların fotoğraf çekmeye devam etmesini sağlamak.


    Modası yıllardır geçmeyen, profesyonel fotoğrafçılığın kalbi: CF

    Sürat Rahatlıktır

    Depolama alanının hızlı şekilde çalışması kullanıcılara fotoğrafları hem çekerken hem de düzenlerken rahatlık sağlar. Öncelikle birçok fotoğraf makinesinin hızı, özellikle profesyonel veya profesyonele yakın seviyedeki dijital SLR makinelerde bellek kartının performansıyla sınırlıdır. Bu makinelerde bulunan önbellek sistemleri sürekli çekim sırasında bellek kartıyla makine arasında tampon görevi görür. Bu şekilde tampon, karta yazılan verinin ardından boşaldıkça sonraki çekimler için size alan sağlar. Dolayısıyla tamponun hızlı boşaltılabilmesi kayıt yapılan ortama verilerin hemen aktarılması gerekir.

    Çekimden sonra resimleri işleyecek bilgisayara aktarmak da yavaş bellek kartlarında işkenceye dönmektedir. Hızlı bir bellek kartı ve sağlam bir kart okuyucu, bu noktada hayatınızı kurtaracaktır.

    SD/SDHC (Secure Digital/High Capacity): En yaygın kullanılan bellek kartı biçimidir. Birçok dizüstü bilgisayarda bu kartı doğrudan bağlayabileceğiniz bir okuyucu bulunmaktadır. Son yıllarda SDHC adı verilen yeni bir standart ortaya çıkmıştır. 2 GB'ın üzerinde depolama alanı sağlayan SD kartlar bu standarta uymaktadır. miniSD gibi çok fazla kullanılmayan ve microSD gibi neredeyse telefonların standart kart biçimi olan türevleri de vardır. Bu kartlar temelde aynı olmakla birlikte biçim olarak farklıdır.

    CF (Compact Flash): Yılların eskitemediği bellek kartı standardı olan Compact Flash, genellikle profesyonel fotoğrafçıların kullandığı ileri düzey dijital SLR makinelerde tercih ediliyor. Son kullanıcıya sunulan ürünlerde bazı markalar CF yerine boyutları daha makul olan SD kart kullanımına başlamış olsa da bazı üreticiler bu durumdan vazgeçmemiş durumda.


    Minik ebatları ve enerji verimliliğiyle öne çıkan xD Picture Card çok fazla kullanılmıyor.



    xD Picture Card: xD olarak anıan kart biçimi her ne kadar diğer biçimler kadar popüler olmasa da üreticileri olan Fujifilm ve Olympus tarafında hâlâ kullanılıyor.

    Memory Stick: Kısaca MS olarak bilinen ve Sony tarafından Sony ürünlerinde kullanılan bu bellek kartı, şu an piyasada üç farklı popüler biçimde bulunabiliyor. Fotoğraf makinelerinde biraz daha büyük olan Memory Stick Duo ve Memory Stick PRO Duo tercih edilirken cep telefonlarında M2 olarak kısaltılan Memory Stick Micro tercih ediliyor.

    Fotoğraf çekildiğinde bellek kartlarına çeşitli dosya biçimlerinde yazılırlar. Bu dosya biçimlerini tanımlayan birçok standart olsa da JPEG ve TIFF gibi biçimler haricinde RAW olarak anılan ve her üreticinin kendisine göre şekillendirdii bir ham dosya biçimi de bulunur. Neyse ki RAW işleme yazılımları sayesinde, bu dosya biçimleri, makinenin getirilerinden faydalanarak gelişmiş ayarlara (beyaz dengesi ve ton ayarları) tabi tutulduktan sonra işlenmek üzere diğer biçimlerde kaydedilebilir.


    Gömülü Fotoğraf Bilgisi

    JPEG, TIFF ve makinelerin kendilerine özgü ham fotoğraf biçimleri, fotoğrafın çekilmesiyle ilgili tüm teknik ayrıntıları üzerlerinde barındırırlar. Bu teknikle fotoğraf üzerinde, temel çekim bilgilerinden tutun da dünya üzerindeki konumunuza kadar geniş bir bilgi yelpazesinde veri saklanabiliyor.

    Dosya Biçimleri

    JPEG/JPG: En çok kullanılan resim dosyası biçimidir. Genellikle düşük bir sıkıştırma oranı kullanılarak kaydedilir ki en son ortaya çıkan fotoğraf doğru ve kayıpsız görünsün. Bu dosya biçiminde EXIF verisi bulunur. IrfanView gibi yazılımlar veya Widnows Gezgini altında bu verileri okuyabilirsiniz

    TIFF: Tagged Image File Format açılımına sahip olan TIFF, birçok farklı özelliği bünyesinde barındıran bir biçimdir. Fotoğraf makinelerinde bazen kullanıldığını görebilirsiniz. Özelliği hem EXIF verisini barındırması hem de gerektiğinde kayıpsız şekilde fotoğrafları kaydetmesidir.

    DNG: Adobe tarafından sunulan ve açılımı Digital Negative (dijital negatif) olan bu dosya biçimi, firmaları tek bir RAW (Ham resim) dosya biçiminde birleştirmek için atılan bir adımdı. Elbette bu mümkün olmadı ama bu biçimi kullanan profesyonel fotoğraf makinelerini görmek mümkün.

    RAW/Ham Dosya: Her üreticinin kendisine özel olarak tanımladığı ve dosya uzantısı farklı olan ham dosya biçimi, her türlü bilgiyi içinde barındırıyor. Canon için CRW, Fujifilm için RAF, Nikon için NEF, Sony için ARW gibi uzantılar görmek mümkün.

    shiftdelete.net'ten alıntıdır.














    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #2
    buraksenyurek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Burak Şenyürek
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    03.March.2012
    Nereden
    Samsun
    Mesajlar
    281

    Standart

    Yeni başlayanlar için yararlı bir paylaşım











  • #3
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    melih bek
    Makina:
    canon eos 600d
    Üyelik tarihi
    12.August.2012
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    18

    Standart

    yeni başyanlar için cok yararlı











  • #4
    jackals - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç Kaya
    Makina:
    Canon EOS 600D
    Üyelik tarihi
    08.March.2012
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    38

    Standart

    paylaşım için teşekkürler











  • #5
    KeyCode - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Kadir Ç.
    Makina:
    Canon EOS 650D + 18-55mm IS + 75-300mm + 50mm f/1.8 II
    Üyelik tarihi
    05.March.2013
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    6

    Standart

    Öncelikle bu yararlı bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim..

    Pozlama süresi ile ilgili aklıma takılan bir nokta var.. Aydınlatırsanız sevinirim..

    " (ISO değeri x Işık)/Diyafram = 1/Pozlama Süresi "

    formülünde ; ISO x Işık demişsiniz oradaki ışık değeri makinede belli mi? yani onu nasıl buluruz?

    tekrardan teşekkür eder çalışmalarınızın başarıyla devamını dilerim..












  • #6
    canseverr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Can SEVER
    Makina:
    Canon 1100d
    Üyelik tarihi
    02.February.2013
    Nereden
    İzmir
    Yaş
    27
    Mesajlar
    63

    Standart

    Fotoğraf kaydederken "dng" ne merak eder dururdum. Çok faydalı olmuş, elinize sağlık










    Canon 1100d+18-55 DC+50m 1.8

  • #7
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Yusuf Çağlar Keleş
    Makina:
    Canon Eos 600D
    Üyelik tarihi
    05.April.2013
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1

    Standart

    işime yaradı teşekküerler paylaşım için











  • #8
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    yume
    Makina:
    Eos 650d
    Üyelik tarihi
    10.April.2013
    Nereden
    adana
    Yaş
    36
    Mesajlar
    18

    Standart

    Bende yeni baslayanlardanim formda olsun diger sitelerde olsun arayipta bulamadigim birseyvar eger baglanti verirseniz cok sevinirim konuda su; bahsettiginiz diyafram ve iso ayarlari ile ilgili ayni resmin farkli iso ve diyaframla cekilmis resimleri olsa daha kalici olur varsa bir bilginiz paylasirsaniz sevinirim..











  • #9
    BerkToka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Berk Anıl Toka
    Makina:
    Canon Eos 500D
    Üyelik tarihi
    07.June.2013
    Nereden
    Kahramanmaraş
    Mesajlar
    6

    Standart

    Yeni Başladığımda Bu Yazıdan Yararlanmıştım ve Çok Aydınlatıcı Olmuştu Ellerine Sağlık Kardeşim











  • #10
    nctclk43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ankakusu
    Makina:
    CANON 6D - 16-35 f4 L IS + Tamron 70-300 VC + 85 mm 1.8 https://www.instagram.com/necati_calik/
    Üyelik tarihi
    22.January.2013
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    40
    Mesajlar
    1,076

    Standart

    temel sev,ye olarak çok yararlı ve faydalı bilgiler










    CANON HİÇ D
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    Arkadaşlık ağaca benzer, kurudu mu bir daha yeşermez.

  • #11
    Sami - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mahmut Sami KEKLİK
    Makina:
    CANON 60D Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS Canon EF 50 mm f1.8 Canon 600 EX-RT SPEEDLITE
    Üyelik tarihi
    10.October.2013
    Nereden
    İSTANBUL - ERENKÖY
    Mesajlar
    4

    Standart

    Paylaşım için teşekkürler











  • #12
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    alper cumhur dizmen
    Makina:
    eos 5d mark III
    Üyelik tarihi
    02.September.2012
    Nereden
    balıkesir
    Yaş
    48
    Mesajlar
    16

    Standart

    Bilgiler için teşekkürler...











  • #13
    EinsTankado - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ahmet Mustafa KÖŞ
    Makina:
    Canon EOS 1100D
    Üyelik tarihi
    23.February.2014
    Nereden
    Kahramanmaraş
    Yaş
    28
    Mesajlar
    15

    Standart

    Güzel Paylaşım Teşekkürler..











  • #14
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Yasin Çelebi
    Makina:
    Canon 650D-- Canon 60D Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS
    Üyelik tarihi
    05.January.2014
    Nereden
    Kayseri
    Yaş
    31
    Mesajlar
    13

    Standart

    Bilgiler yararlı olmuş. Teşekkürler.











  • #15
    Member

    Status
    Offline
    İsim
    ergün CENGİZ
    Makina:
    canon 550 d
    Üyelik tarihi
    06.March.2013
    Nereden
    sinop
    Mesajlar
    62

    Standart

    paylaşımın için çok teşekkür ederim











  • #16
    HE6
    Guest

    Standart

    teşekkürler gerçekten güzel makale ancak biraz daha fazla terimi alabilirdiniz











  • #17
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @HE6

    Forum sadece bir kiisi uzerinden yuruyen bir sistem degildir. Eksik gordugunuz konulari tamamlayarak veya merak ettiklerinizi sorarak bilginin atmasina yardimci olabilirsiniz.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #18
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    yasin küçük
    Makina:
    Canon eos 5d mark 2
    Üyelik tarihi
    21.September.2013
    Nereden
    Şanlıurfa
    Yaş
    49
    Mesajlar
    5

    Standart

    yüreğinize sağlık. teşekkürler...











  • #19
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Sedat Akgöz
    Makina:
    Canon eos 550d
    Üyelik tarihi
    21.April.2012
    Nereden
    Muğla
    Mesajlar
    44

    Standart

    Forumda daha önce paylaşılmış olabilir, ama yine de bahsetmekte yarar var diye düşünüyorum. Photography Students | CameraSim adresinde güzel birkaç simülatör var. Burada anlatılanları pekiştirebilir. Biraz ingilizce bilmek gerekiyor ama bilmesenizde her aşamada yardım var. Fotoğraf makinanızla fazla uğraşmadan burada temel bir çok işlemi deneyerek sonuçları hemen görme şansı var.










    Konu sedat40 tarafından (11.November.2014 Saat 23:01 ) değiştirilmiştir.
    barishrocker likes this.

  • #20
    Alprsln - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Alparslan VAROL
    Makina:
    fujifilm finepix s3300
    Üyelik tarihi
    05.January.2015
    Nereden
    KONYA
    Yaş
    31
    Mesajlar
    3

    Standart

    Alıntı KeyCode Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Öncelikle bu yararlı bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim..

    Pozlama süresi ile ilgili aklıma takılan bir nokta var.. Aydınlatırsanız sevinirim..

    " (ISO değeri x Işık)/Diyafram = 1/Pozlama Süresi "

    formülünde ; ISO x Işık demişsiniz oradaki ışık değeri makinede belli mi? yani onu nasıl buluruz?

    tekrardan teşekkür eder çalışmalarınızın başarıyla devamını dilerim..
    Aynen bende merak ettim ışık değeri nasıl ölçülüyor

    GT-S5830i cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi











  • Benzer Konular

    1. Yusuf Kadri Şirinkan yönetiminde Temel Fotoğraf Semineri
      Konu Sahibi fotoatolye Forum Konu Dışı
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 29.September.2009, 20:13

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •