CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 2 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 2 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree1Likes
  • 1 Post By Mert Gundogdu

Konu: Objektifler hakkında bilmeniz gerekenler

  1. #1
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart Objektifler hakkında bilmeniz gerekenler

    Objektifler hakkında bilmeniz gerekenler


    İster kompakt, ister DSLR olsun, dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan objektiflerde dikkat edilecek en önemli kriterler odak uzaklığı (açısı) ve maksimum diyafram açıklığıdır. Teknik olarak ifade etmek gerekirse, odak uzaklığı, objektif sonsuza odaklandığında, sistemin son merceğinin optik merkezi ile odak noktası arasındaki mesafedir ve mm değeri ile ölçülür. Pratik olarak ifade etmek gerekirse, odak uzaklığı objektifin görüş açısıdır. Yani, objektifinizin görüşü mümkün olduğunca geniş bir açıyı kapsasın istiyorsanız geniş açılı bir objektif, insan gözüne benzer bir açı elde etmek istiyorsanız normal açılı bir objektif, önünüzde uzanan görüntünün belli bir yerini kadraja almak veya uzaktaki nesneleri büyüterek çekmek istiyorsanız tele objektif kullanmanız gerekir.

    DSLR’lerde objektif değişebilir olduğu için, makinenizin bayonetine (objektif yuvasına) uyan ve makineyle uyumlu olan farklı odak uzaklıklarına sahip sabit odaklı veya değişken odaklı (zum - zoom) objektifleri alıp kullanabilirsiniz. Kompakt makinelerde ise objektif sabit olduğu için, genelde değişken odaklı zum objektifler kullanılmaktadır ve açı aralığı mümkün olduğunca geniş bir makine seçmekte fayda vardır.

    Kompakt makinelerde bugün 35-420 mm gibi geniş zum aralıkları görülmektedir. Zum objektiflerin yanında yazan 7x, 12x gibi değerler de objektifin en geniş ve en tele açısı arasındaki oranı verir (420:35= 12x gibi). Kompakt makinelerde ayrıca objektifin ucuna takılan geniş açı veya “telekonvertör” lenslerle odak mesafesi değiştirilebilir. Örneğin 2x bir telekonvertör ile 28-100 mm’lik bir kompakt makine objektifi 56-200 mm gibi davranır; 0,7x bir geniş açı adaptörü ile aynı objektif yaklaşık 20-70 mm gibi olur. Tabii objektifin önüne konan bu ilave parça görüntü kalitesini de olumsuz etkileyecektir.

    Diyafram açıklığının (f değeri) ne anlama geldiğini başta açıklamıştık. Özellikle DSLR’lerde bir objektifin maksimum diyafram açıklığı ne kadar büyükse görüntü kalitesi o kadar iyidir diye genel bir görüş vardır. Bu doğrudur; ancak tek faktör değildir. Objektiflerdeki cam kalitesi ve cam kaplaması da kaliteyi etkiler.

    Üst düzey kompakt makinelerde objektif değişmediği için genelde kaliteli bir objektif kullanılır ve bunların diyafram açıklıkları f/2′den başlar. Tabii f/2,7, f/2,8 gibi değerlerden başlayanlar da vardır. DSLR objektifleri ise f/1,4, f/1,8, f/2 gibi geniş diyaframa sahip olabilir ve özellikle geniş diyafram açıklığına sahip tele objektifler oldukça pahalıdır.
    Objektifler odak uzaklıklarına ve diğer özelliklerine göre şöyle sınıflandırılabilir:

    Balık gözü objektifler:
    6 mm ile 16 mm arasında değişen objektiflerdir ve çok geniş bir açıyı kapsadıklarından görüntüde distorsiyon (fıçı etkisi, gerçek hayatta düz olan çizgilerin kavisli görünmesi durumu) oluşur. Bu yüzden, distorsiyonla özel bir efekt verilmesi istenen durumlarda kullanılır.

    Geniş açı objektifler:
    17 mm (bazılarına göre 14 mm) ile 35 mm arasında değişen objektifler bu kategoriye girer. Açısına ve objektifine bağlı olarak yine belirli bir miktar distorsi-yona neden olurlar. Genelde manzara ve mimari fotoğraflarında kullanılırlar, ancak fotoğrafın öznesiyle birlikte arka planın da verilmek istendiği fotoğraflarda kullanılabilirler. Sensör konusunda anlattığımız fokal çarpan faktörü nedeniyle, geniş açı lenslerin açısında bir kayıp söz konusudur. Örneğin fokal çarpanı 1,5 olan bir DSLR’de 28 mm objektif kullanıyorsanız, aslında 42 mm bir açı elde edersiniz ve geniş acılıktan çıkıp normal (standart) açı sınıfına girmiş olursunuz. Bu yüzden üreticiler, son yıllarda DSLR’lere özel çok geniş açılı lensler üretmeye başladılar, örneğin bu şekilde üretilmiş 12-24 mm bir objektif fokal çarpanı 1,5 olan bir DSLR’de kullanılırsa, 18-36 mm gibi bir çekim açısına sahip olur ve bu da pek çok geniş açı çekimi için yeterlidir.

    Standart (normal) objektifler:
    40-58 mm arası objektifler, normal açılı objektifler olarak kabul edilir. Bunlar insan gözüne en yakın açıyı sunarlar. Bu yüzden, doğal bir bakış açısı arayan kimi belgesel fotoğrafçıları 35 mm ile birlikte en çok bu seçeneği tercih ederler.

    Telefoto objektifler:

    Yine genel bir tanımlama olarak 70mm ve üzeri objektifler bu sınıftadır. lOOmm civarındaki objektifler portre çekimlerinde çok tercih edilirler. Daha yüksek odak uzaklığına sahip objektifler ise uzaktan çekim şansı verdiği için spor aktivitelerini ve doğadaki hayvanları çekmek için sıkça kullanılırlar. Ayrıca telefoto objektiflerin optik özelliğinden dolayı, uzakta birbirinden ayrı nesneler arasındaki mesafe kısalmış gibi görünür. Örneğin bir günbatımı manzarasında, etrafındaki nesnelere referans alındığında gerçek hayatta-kinden oldukça büyük duran güneş bu tür objektiflerin marifetidir.

    Sabit odaklı ve zum (zoom) objektifler:

    Sabit odaklı objektifler tek bir açı sunarlar (24 mm, 105 mm, 300 mm gibi); zum objektifler ise adından anlaşıldığı gibi içindeki optik elemanların aralarındaki mesafe değiştirilebildiği için belirli bir aralığı tarayabilirler (17-35 mm, 18-200 mm, 70-300 mm gibi). Sabit odaklı objektifler, içerdiği optik eleman sayısının azlığı sayesinde genelde daha yüksek görüntü kalitesi sunarken, zum objektifler farklı açılan tek bir objektifte banndırdığı için kullanım ve taşıma kolaylığı sunarlar. Örneğin 18-200 mm bir objektif, bir fotoğrafçının kullandığı tek objektif olabilir. Öte yandan kaliteye önem veren usta fotoğrafçılar objektif setleri oluşturmaktan kolay kolay vazgeçmezler. Objektifleri değişmeyen kompakt makinelerde ise kaçınılmaz olarak zum objektifler kullanılır.

    Makro objektifler:

    Makro fotoğraf, bir nesnenin görüntüsünün film veya sensör üzerine 1:1 veya daha büyük aktarıldığı fotoğraftır. Yani, diyagonal uzunluğu 21,6 mm olan bir çiçek, diyagonal uzunluğu 43,3 mm olan 35 mm’lik bir filmin tamamını kaplayacak şekilde kadrajlanmışsa, bu 43,3:21,6, yani 2:1 (2x) büyütme oranıyla çekilmiş bir makro fotoğraftır. Bazı objektifler bu amaçla, netliğini kaybetmeden nesneye çok yakınlaşacak şekilde üretilirler ve bu objektiflere makro objektif adı verilir. Çoğu kompakt dijital makinede bulunan “macro” modu da bu amaçla kullanılır ve bu modda nesnelere 1 cm kadar yaklaşılıp net fotoğraf çekilebilir.

    Tilt/Shift objektifler:

    SLR ve DSLR makinelerde kullanılan bu özel objektifler, makine üzerindeyken kendi merkez eksenlerine göre yana veya yukarı - aşağı kaydırılarak perspektif veya alan derinliği ayarlaması yapmanıza izin verirler. Böylece bir binayı tam karşı cepheden görüyormuşçasına distorsiyon olmadan çekmek, bir ürünü tüm noktaları net olacak şekilde çekmek veya alan derinliğini belirli yerlere kaydırıp özel efektler vermek mümkün olur.
    DSLR objektifleri çok çeşitli olduğu için, yanlarında yazan harf gruplarını kontrol etmek önemlidir. Bu harf grupları objektifin yansımayı, renk kusurlarını, yuvarlak güneş parlamalarını (flare), distorsiyonu önlemek için özel olarak üretildiğini veya objektifin sadece dijital fotoğraf makinelerinde veya hem filmli hem dijital makinelerde kullanılabildiğini ifade eder. Her bir objektif üreticisinin sitesinde bu harflerin anlamlan açıklanmıştır.

    Objektiflerin Yapısı

    Objektif,kameranın ön kısmında bulunan mercekler topluluğudur.Bu mercekler vasıtası ile ışığın yönü değişir ve görüntü CCD üzerine düşürülür.Mercekler görüntüden yansıyan ışığı kırarak bir odakta toplar.Böylece gerçek yaşamdaki üç boyutlu nesnenin iki boyutlu benzeri CCD üzerinde oluşur. Objektifler yapı itibariyle ikiye ayrılırlar:

    1-Sabit Odak Uzunluklu Objektifler:
    Odak uzunluğu değişmeyen objektiflerdir.Genelde sinema sektöründe tercih edilir.Video kameralarda pek kullanılmaz.Kendi aralarında da üçe ayrılırlar.
    a-Geniş Açılı Objektifler(The Wide-Angle Lenses)
    b:Normal Objektifler (The Normal Lenses):
    car Açılı Objektifler (The Narrow-Angle Lenses):

    2-Odak Uzunluğu Değiştirilebilen Objektifler:
    Netliği kaybetmeksizin değişken odak uzaklığı sağlarlar. Zoom objektifler adıyla bilinirler.Sabit odak uzunuluğu olan objektiflerde ise bu mümkün değildir.Sabit odak uzunluğu olan objektiflerde görüntünün boyutunu değiştirmek için merceğin yada nesnenin konumunu değiştirmek gerekir.Sinema sektöründe de zoom objektifler kullanılır.Video kameralarda ise genelde zoom tipi objektifler kullanılır.












    erguncengiz44 likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #2
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    İsim
    fatih-usalan
    Makina:
    canon 5d mark ii
    Üyelik tarihi
    18.October.2010
    Nereden
    kayseri
    Mesajlar
    13

    Standart

    hocam canon 7d kullanıyorum. kısa film çekmeyi planlıyorum. en sinematografik görüntüyü hangi lensle elde edebilirim. örneğin behzat ç nin canon dslr ile çekildiğini duydum. keza house da yine 5d kullanılmış. Fakat her ne yapıyorlarsa inanılmaz bir görüntü kalitesi var ve tüm uğraşlarıma rağman bu kaliteyi yakalayamıyorum. acaba bu işin bir sırrı mı var. nerede hata yaptığımı bilmiyorum. püf noktası lens midir? yardımcı olursanız çok sevinirim.











  • Benzer Konular

    1. Custom Functions (C.FN) Hakkında !!
      Konu Sahibi micro Forum Yarı Profesyonel Seri
      Cevap: 19
      Son Mesaj : 23.November.2019, 17:23
    2. M42 "vidalı" objektifler hakkında
      Konu Sahibi armanthor Forum Canon Uyumlu Manuel Lensler
      Cevap: 363
      Son Mesaj : 30.August.2012, 00:00
    3. Ebay Hakkında !!
      Konu Sahibi micro Forum Konu Dışı
      Cevap: 30
      Son Mesaj : 23.March.2010, 16:15
    4. Yüklenen fotoğraflar hakkında
      Konu Sahibi mtugtekin Forum Çöp Kutusu
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 24.December.2009, 16:56

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •