CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree4Likes
  • 2 Post By gorkemkeser
  • 2 Post By promete

Konu: Sevgili Fotoğraf Dostları

  1. #1
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    772

    Standart Sevgili Fotoğraf Dostları

    FOTOĞRAFI DÜŞÜNMEK/THINKING PHOTOGRAPHY, VICTOR BURGIN
    ACIMASIZ AYDINLIK-FOTOĞRAF VE POLİTİK ŞİDDET, SUSIE LINFIELD
    adlı kitaplarımızın çevirisi bitmiş olup yayın aşamasına gelmiş durumdadır ancak bu iki önemli kitabı yayınlayabilmek için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Bundan dolayı ön satış yöntemiyle her iki kitabın matbaa giderini karşılayarak kısa sürede fotoğraf dostlarının okumasın sunmak istiyoruz. Her iki kitabımızın piyasa satış fiyatı toplam 58 TL olacak ancak kitabı önden alarak basılmasına katkıda bulunan arkadaşlara kitap 35 TLden verilecek hem kitabı %40 gibi bir indirimle almış olacak hem de yayınlanmasın katkıda bulunmuş olacaksınız. Kitabı ön satışla alana ulaştırılma masraflarıda Espas Sanat Kuram Yayınlarına ait olacaktır.
    Bu kitapları alarak iki değerli kitabın fotoğraf dünyamıza kazandırılması için destek sunacak arkadaşlar ya doğrudan Espas Kitapevine doğrudan ya da Ziraat Bankası İstanbul Galatasaray Şubesi Şube no:701 Hesap no:63876367-5001 Iban:TR360001000701638763675001 ya da İş Bankası İstanbul Çengelköy Şubesi şube no:1097 Hesap no:0315419 Iban: TR450006400000110970315419 HÜSEYİN YILMAZ namına yatırarak banka dekontunu ve gönderilmesini istedikleri adresi [email protected] adresine yollamaları halinde kitaplar yayınlanır yayınlanmaz adresinize postalanacaktır.
    Dostlardan ricamız bu kampanyayı Facebook ve diğer sosyal medya araçlarıyla paylaşarak fotoğraf dünyamızın zenginleşmesine katkıda bulunmaları ve gösterecekleri dayanışmayla yeni kitapların yayınlanması için bizi cesaretlendirmeleri ve ağırlıklı fotoğraf yayınları yapan bir yayınevini yaşatmalarıdır. Şimdiden göstereceğiniz dayanışmaya teşekkür ediyoruz
    Espas Sanat Kuram Yayınları

    KİTAPLARIMIZDAN FRAGMANLAR:

    “Geniş bir bakış açısı içerisinde, bu kitap Susan Sontag’ın fotoğraf eleştirisine karşı yazılmıştır. Bunun sebebi Sontag’ın çoğu konu hakkında hatalı oluşu değildir; pek çok konudaki görüşleri halen kesinlik ve doğruluğunu korumaktadır. Ancak fotoğraf eleştirmenliğindeki kuşku ve güvensizliği ortaya çıkaran ve bizlere fotoğraf hakkında akıllı olmanın fotoğrafı hor görmek olduğunu öğreten de, herkesten önce Sontag’dır. Dahası, bunları yazmamın sebebi, Sontag’ın postmodern ve postyapısalcı varislerinin, belgesel fotoğrafçılığının gelenek, pratik ve ideallerine yönelik küstah nefretlerine bir karşı duruştur. Bu eleştirmenlerin aksine, fotoğrafları yalnızca parçalara ayırmak yerine onlara tepki vermeli ve onlardan birşeyler öğrenmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu eleştirmenlerin aksine, James Agee’in “varolanın acımasız aydınlığı” olarak tanımladığı şeye, onun içine bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Fotoğraf bunu yapmamıza yardımcı olabilir; aynı onların hakettiği türden eleştirinin yapabileceği gibi.” Susie Linfield ÖNSÖZden
    “1970’lerin ortasından başlayarak, Sontag, Berger ve Barthes’ın postmodern ve postyapısalcı çocukları, atalarının kuşkuculuğunu apaçık birer zehre dönüştürmüştür; 1981 yılında kaleme aldığı oldukça etkili bir denemede Allan Sekula “ilkel, çocukça ve agresif” olmakla kınamıştır. Gerçekten de postmodernistler için modernist fotoğrafa –ve fotoğrafçının orijinalliği, yaratıcılığı veya eşsiz öznelliğine yönelik herhangi bir inanca– yönelik acımasız bir düşmanlık –ben patolojik bir biçimde yaklaşsam da– etik bir duruştu. Aynı zamanda, postmodernistlerin fotoğrafa ilgi duymasının sebebi, bu mecrayı –sınırsız yeniden üretim imkanı sayesinde– modernizm elması içindeki kurt olarak görmeleriydi. Postmodernistler fotoğrafa saldırdıkça, modernistlerin “orijinallik iddialarındaki sahteliği göreceklerini” ummaktaydı. Douglas Crimp’e göre buradaki amaç, “fotoğrafın kendi doğruculuğunu ona karşı kullanmak” ve “sözde özerk ve bütünleşik özünün kopuk bir dizi temsil, kopya ve taklit olduğunu” ifşa etmekti.
    Bu eleştirmenler, fotoğrafın kendisine ve dahası ortaya çıkardığı dünyaya yönelik gerçek bir farkındalık sahibi değildi; onları fotoğrafa –ve özellikle de postmodern fotoğraf uyarlamacılığına–çeken, Rosalind Krauss’un da dediği gibi “fotoğrafın orijinallik, öznel ifade veya biçimsel tekillik konularındaki dair gülünçlüğü”, “orijinal ile kopya arasındaki farkın altını oyması” ve “orijinalliğin kökeni olarak sanatçıyı kabullenmeyi reddedişidir.” Kısacası, fotoğrafa karşıyapılan bu saldırı “sanatın kendinden uzaklaştırıldığı ve ayrıştırıldığı, geniş kapsamlı postmodern ve yapıbozumcu bir projenin bir parçasıdır. Fotoğrafa, özellikle de yüksek modern ve belgesel fotoğrafa saldırmak, modernizmin şatolarını yerle bir etmekti.
    Postmodernistlerin gözünde fotoğrafın temel günahlarından biri, fotoğrafın kapitalizmle olan edilgen ve gevşek ilişkisiydi. Bunun da ötesinde, fotoğrafın sınıf ve kültürden bağımsız nesnel gerçekler yansıttığına yönelik çileden çıkaran (ve açıkça yalan olan) iddiası, onu egemen sınıf sistemi hakkında eleştirel düşünceden alıkoyacak tehlikeli bir ideolojik araç haline getiriyordu. Postmodernizmin nesnellik kurmacası ile onun yakın akrabası tarafsızlık fikrini reddi, gerçekten de önemli bir entelektüel başarıdır.
    Ancak Sontag’ın ileri kapitalizmin aralıksız imge üretimine ihtiyaç duyduğunu yazdığı yerde, takipçileri çok daha indirgemeci bir yaklaşımda bulunmuştur. Postmodernistler için fotoğraf yalnızca kapitalizmin ayrılmaz bir parçası değil, aynı zamanda onun itaatkar kölesiydi de. Örneğin Abigail Solomon-Godeau, fotoğrafın “çifte-mahkumiyet olduğunu öne sürmüş; çaresiz izleyicinin önce baskıcı toplumsal kuvvetlere, ardında ise “imgenin rejimine” maruz kaldığını iddia etmiştir. Daha da ileri giden John Tagg, fotoğrafı egemen sınıfın “ideolojik denetim aracı” ve “boyun eğen iş gücünün yeniden üretimi“ içerisindeki “devletin nihai işlevi” olarak tanımlamıştır. Bunun da ötesinde Tagg, oldukça ham bir mecaz yoluyla, fotoğrafı “görsellik dünyasını hammadde olarak tüketen bir üretim aracı” olarak ifade etmiştir. Martha Rosler’a göre ise “emperyalizm, kültürel yaşamın tüm safhalarında emperyalist bir duyarlılık yaratmaktadır”; ve fotoğraf ise bunların en emperyalist olanıdır.” POLEMİKLER BÖLÜMÜNDEN, Susie Linfield
    “Fotoğraf kuramı, kendi örneklemi içinde gözlenebilir, sistematik bir düzen tanımlaması yaparken başvurduğu hiçbir kuramdan ayrı konumlanmaz. Bu da kuramın aslında zaten öğretilmiş olduğunu; ayrıntılarının en azından prensip olarak, eğitim sisteminin içinde yer aldığını gösterir. Fotoğraf eğitimi hakkında konuşurken, birbirinden oldukça farklı iki pedagojik uygulamayı fark etmemiz gerekir. Birincisinde; reklâm fotoğrafçısı olarak yetiştirilen kimseler, aynı zamanda sanayi veya ticaretin herhangi bir alanında da mesleki eğitim alırlar. Bu tarz derslerdeki akademik çalışmalar pragmatik olma eğilimi gösterirler. İçerikleri, fotoğrafın kendilerine öğretilen belli bir şekline uygun olarak biçimlenir. İkincisinde ise, belirli hiçbir mesleki eğitime maruz kalınmaz. Öğrenciden fotoğrafı kendi bütünselliği içinde kültürel bir gösterge olarak alması ve amacına göre kendi yolunu çizmesi istenir. Bu ikinci çeşit dersler kapsamındaki akademik çalışmalar, buluşsal olarak sunulur. Bu durumda hedeflenen, öğrencilerin bağımsız düşünme için bilgi kapasitelerini geliştirmeleri amacıyla kullanacakları kritik araçlar ve geniş bir olgu kümesi sağlamaktır. Ortaya konan amaçlarının aksine bu kursların çoğunda, fotoğrafı sanat olarak görenler ikinci kategoriden çok birinci kategoride konumlanırlar. Ürünleri sergilerden ve kitaplardan oluşan kültür endüstrisinin bu dalı için mesleki eğitim sunarlar. Bu çeşit kursların akademik içeriği, keskin kanaatlere ve bütün sanat okullarında geçerli olan egemen değerlere karşı yorumsuz kalan bir öğretim şeklini ağırlıklı olarak benimser. Söz konusu kurslarda ‘eleştiri’ ve ‘tarih’ kuram yerine geçer.
    Fotoğraf eleştirisi genellikle değerlendirici ve kural koyucudur. Kabaca, fotoğrafçının çalışması üzerine oluşan ve okuru da aynılarına ikna etmek için okura aktarılan kişisel duygu ve düşünceler bütünüdür. Fotoğrafçının yaşam öyküsüne, psikolojisine, kişiliğine ve hatta fotoğrafçının kendisine ilişkin bir eleştiriye bile serbestçe başvurulur. Eleştiride, ileri sürülen argümanlar, nadiren gerçek anlamda argümandır; genellikle fikirlerin beyanından ve varsayımların sıralanma sürecinden çok, doğruluğunun kesin olup olmadığı belli olmayan bir konuşma halidir. Fotoğraf tarihi aynı ideolojik çerçeve içerisinde işlendiği zaman, bu çeşit bir eleştiriyi de ağırlıklı olarak destekler. Bu tür bir tarihte, eleştirideki tartışılmaz ve geleneksel varsayımlar tepetaklak olarak geçmişe yansıtılır. Onlar artık sadece birer varsayım değil, geçmişin tartışılmaz birer gerçeğidirler de.” GİRİŞ YAZI'sıdan, Victor Burgi










    mrtkrts and BuLuT like this.
    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  • #2
    thedelu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Önder Uygun
    Makina:
    Canon Eos 600D
    Üyelik tarihi
    13.April.2013
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    43

    Standart

    Teşekkürler










    ''Çok şey söyledim, hepsi yanlıştı. Sizin yanlışlarınız.'' | Önder Uygun

  • #3
    mrtkrts - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat Karataş
    Makina:
    5DM2
    Üyelik tarihi
    30.August.2009
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    42
    Mesajlar
    412

    Standart

    Güzel paylaşım










    Memento Mori -
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #4
    yuem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Y.Emre Özsezgin
    Makina:
    D90
    Üyelik tarihi
    24.May.2011
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    26

    Standart

    Teşekkürler











  • #5
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Kaya ÖZÜDOĞRU
    Makina:
    Canon Eos 700D
    Üyelik tarihi
    05.September.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    62
    Mesajlar
    187

    Standart

    Teşekkürler..











  • #6
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    66
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Görkem'in mesajına yanıtlardan bir şey anlamadım o nedenle bu kitapları, yazarlarını ve Görkem'in çabasını anlamaya çalıştım. Anladıklarımı aktarayım, belki birilerine faydası olur.
    Her şeyden önce iki farklı konuyu anlamam gerekti.

    Birincisi, kimdir bu yazarlar ve yazdıkları? Kitap olarak değerleri nedir? Verdiğim paraya değer mi?

    İkincisi, Görkem ve ark. neden böyle bir çabaya girdiler? Amaçları nedir? Bu kitapları okumak beni, Görkem ve ark ile, ya da fotoğraf profesyonelleri ile, ya da hatta fotoğraf akademisyenleri ile aynı saflara mı konumlandıracak? Sadece okumuş olmak yeterli mi? Kütüphanede, sadece deklanşör fotoğrafçısı değilim, demek için dekor mu? Benim gibi bir amatör fotoğrafçıya ne kazandıracak?

    Birinci soruya oldukça tatminkar cevaplar buldum. İlk kitap, fotoğrafı sanat olarak gören insanların sanat akımları ile fotoğrafın etkileşmesine örneklerden biri. Kavramcılık akımı ile fotoğrafın etkileşmesine, akımın söz sahibi akademisyenlerinden birisinin kaleminden bakabilmemizi sağlıyor. Hele "tarz" sahibi olmak isteyenler için Kavramcılık uzak gelse bile sistematiği öğrenmek için bile kocaman bir kapı aralıyor.
    İkinci kitap için ise yapılmış bir röportajdan alıntı yapayım, "Fotoğraf tek başına dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için işlev görebilir mi? Güçsüzlerin içinde bulundukları durumu iyileştirmek için işe yarar mı, karanlıklar aydınlığa kavuşur mu" sorularına yanıt arıyor.

    İkinci soruya kendimce cevap vereyim. Fotoğraf konusunda bana danışan, bilgi almaya çalışanlara deyim yerindeyse fotoğraf konusunda sıfır kilometre kişilere söylediğim şu genellikle şu oluyor, fotoğraf makinesi ile çok şey yapabilirsiniz, teknik olanaklar muazzam, digital alanda neredeyse sınırsız olanaklar var. Sınırı sizin vizyonunuz belirleyecek! Yani, çektiğiniz fotoğraflar bir bakıma sizi yansıtan bir ayna. Güzel sanatlarla olan ilginiz, entelektüel birikiminiz ne kadarsa fotoğraf adına ortaya çıkacak ürün de, o olacak. O nedenle teknik konulara vakıf olmak yetmiyor.
    E tabi bunları söyleyince altını doldurmak gerek. Kaynak göstermek konusunda çok önemli bir eksikliğimizi dolduracağına inanıyor ve havalemi yapıyorum

    Teşekkürler Görkem.










    Konu promete tarafından (19.December.2013 Saat 12:21 ) değiştirilmiştir.
    tunapala and HaDeS like this.
    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #7
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    772

    Standart

    ben arkadaşları tanımıyorum. facebookta gördüm fazla detaylı incelemedim okudum sadece. yardımcı olmak isteyen, destek olmayan isten çıkar diye paylaştım. Takip ettiğim ve güvendiğim bir kitapçıydı. galiba kapanıyorlar son zamanalrda takip etmedim ama kitapları yarı fiyatına veriyorlardı kampanyalar yapıyorlardı. şu anda ne durumdalar bilmiyorum. fotoğrafla ilgili çok sayıda kitap var ellerinde. arşiv yapmak isteyen, aradığı kitabı bulamayanlar bir göz gezdirsin.

    Espas Kitap










    Konu gorkemkeser tarafından (19.December.2013 Saat 23:53 ) değiştirilmiştir.
    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  • #8
    promete - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Atalay Mete
    Makina:
    Sony RX100 M3 Nikon D3300, Nikon 35 mm f/1.8, Nikon 50 mm 1.4 G, Nikon 55-200 mm ve Nikon 16-85 VR, Sigma 105mm2.8 Macro
    Üyelik tarihi
    17.July.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    66
    Mesajlar
    2,661

    Standart

    Kitaplar elime ulaştı. "Acımasız Aydınlık" daha çok hoşuma gitti.
    Vesile olan Görkem arkadaşıma teşekkürler.










    Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
    Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
    Yeşil dallarız dünya ağacından
    Gençlik denen bir millet var, ondanız.
    NHR.

  • #9
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağrı Güngör
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    23.June.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    32
    Mesajlar
    27

    Standart

    teşekkürler gerçek bir emek.











  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •