Herkese selamlar. Yaklaşık 1 yıldır fotoğraf sanatına, son bir kaç aydır da analog fotoğrafçılığa ilgi duyuyorum. Şimdiye kadar eşin dostun fotoğraf makineleriyle çekimler yaparak, takıldığım yerleri internetten araştırarak hem kendimi geliştirmeye hem de içimdeki fotoğraf çekme açlığını gidermeye çalıştım. Temel anlamda öğrenmem gereken şeyleri öğrendiğime inanıyorum ve amatör çekimler yapabildiğimi düşünüyorum. Hak verirsiniz ki emanet makinelerle bir yere kadar... Kendi analog makinemi almak için bir miktar bütçe ayırdım (300-350 TL) ve piyasa araştırması yaptım ama 2 seçenek arasında kaldım. Şimdiye kadar hep 50mm 1:1.8 lensle çekim yaptım ki zaten büyük çoğunlukla portre çekimleri yapıyorum. Karşıma çıkan 2 alternatif arasında karar veremediğim için konuyu buraya taşımaya karar verdim.

1. Canon AE1 Program + Canon 50mm 1:1.8 + Tokina 35-135mm 1:4-4.5 / 300 TL
2. Minolta x-500 + Minolta 50mm 1:1.7 + Vivitar 75-205 1:3.8 MC Le / 350 TL

Arkadaşlar aralarında kaldığım 2 alternatif bunlar, dediğim gibi çoğunlukla portre çekeceğim ama ara sıra manzara da çekiyorum. Listedeki 50mm'ler her ikisi için de gayet yeterli diye düşünüyorum ama neredeyse tek lensli makinalarla aynı fiyata (ya da çok küçük bir farkla) ekstradan bir lens daha verdikleri için bu satıcılardan almayı düşünüyorum. Ama diğer lensler hakkında aklımda soru işaretleri var biraz:

1. seçenekteki Tokina objektifi nerede kullanabilirim onu pek çözemedim aslında, zoom veya makro çekim için elverişli midir bilmiyorum ama pek sanmıyorum açıkcası. o tür lensler hep 200mm cıvarlarına çıkıyordu çünkü önceki denk gelişlerimde. Manzara çekmek için diye düşünürsem pek geniş açılı bir lens değil (35mm) yani 50mm lensle yapacağım çekimlerden çok bir fark ortaya koymayacak gibi (manzara çekimleri için). Kısacası sanki alıp bir kenara atacakmışım gibi geliyor o lensi, ne gibi çekimlerde iş görür bilginiz varsa aktarabilirseniz sevinirim.

2. seçenekteki lens makro çekim için bir lens sanırım, manzara çekmek için çok dar açılı portre için de diyaframı yeterince açık değil yani pek kullanmayacağımı düşünüyorum, makro çekimi denemedim daha önce ama eğer ki denemek istersem elimde böyle bir lens olması benim için iyi olacak. Bu lensi bilen ya da kullanan var mı acaba hiç makro çekimler için elverişli ve kaliteli mi yoksa alsam da tatmin olmayıp kenara koyacağım bir lens mi? zoomdaki performası nasıldır onunla ilgili yorum yapabilirseniz de sevinirim.