CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 38 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree75Likes

Konu: Profesyonel Fotografcilik, vergi ve yasal zemin uzerine dusunceler

  1. #1
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart Profesyonel Fotografcilik, vergi ve yasal zemin uzerine dusunceler

    Sevgili Dostlar Merhaba,

    Bu tartismanin icine girmelimiyim yoksa aslinda beni hic ilgilendirmeyen (yurtdisinda yasiyor ve calisiyor olmam) nedeniyle disinda mi kalmaliyim emin olamadim . Ancak forumda ve internet uzerinde okudugum tartismalar sonucu bir seyler yazma ihtiyaci duydum.

    Tum dostlar konuya kendi acilarindan bakmislar. Hepsininde hakli oldugu ve olmadigi noktalar var. aynen bu odalarin hakli oldugu ve olmadigi noktalar gibi.

    Isin oda ve maliye gibi iki ayri boyutu oldugundan iki ayri grup olarak incelemek istiyorum.

    Ilk olarak maliye boyutu... Her seyden once eger bir isten profesyonel veya yari-profesyonel olarak para kazaniliyorsa dunyadaki tum ulkelerde oldugu gibi Turkiye'de de vergi vermek gerekir. Bunun icinde kayitli olmak zorunludur. Ulkemizde malesef vergilerin carcur ediliyor olmasi bu zorunlulugu ortadan kaldirmaz. vergilerin kullanis bicimi veya sonunun ayakkabi kutusu olmasi baska turlu cozulecek bir sorundur. Nasil urun satan bakkal, hizmet veren doktor aldigi ucret karsisinda vergi veriyorsa, hizmetini satan fotografcida vergisini vermelidir. Bunun benim acimdan tartisilacak bir yani yok. Ayrica bu kayit durumunun getirdigi bazi avantajlar var. Bunlar nedir;
    • Kayit altinda bulundugunuzda maliyetler bir miktar artsa bile basarili olan fotografci bu maliyetleri musterisine yansitabilir. Ancak isi ucuz yapan ve zaten jkalite problemi olan kisiler bu maliyetleri yansitamayacagi icin ya kacak yapipip ceza ile karsilasir yada isten elini ayagini cekmek zorunda kalir.
    • Musteriye karsi kayitli olmaniz bile guven arttirir, yerinizin yurdunuzun oldugunu gosterir. Is almaniz kolaylasir.

    Dolayisi ile kayit altinda olmak hem kanuni bir zorunluluk, hemde bazi avantajlari olan bir durumdur. Vergi cok cikar durumunda ise bazi cozumler vardir muhasebeci ile konusularak bunlari bulabbilirsiniz. Gri zeminde olan bu cozumleri burada yazmayi uygun bulmuyorum.

    Diger kisma, odaya gelince.

    Bildigim kadari ile odaya kayitli olmak bir zorunluluk degi. Ancak Mimarlar odasi, tabipler odasi, eczacilar odasi gibi bir zorunluluk olsa dahi isin asli profesyonel olarak para kazananbir fotografcinin neden kayit olmak istemedigini anliyamiyorum. Kayit olunmamasi icin okudugum argumanlar su sekilde basliklandirilabilir;
    • Odayi kuranlarin amaci yanlis
    • Odanin uyeleri genelde vesikalik cekim basarili fotografciya is kaybedenler
    • Odanin uyeleri eski kafali vb


    Butun bu argumanlar dogru olsada Fotografcilarin haklarini su anda korumuyor dahi olsa evrimlesip ilerida koruyabilecek bir yapi soz konusu. Hayir begenmedim demek isin kolay yolu ancak bilincli, egitimli, bu isi yapan daha cok uyesi olsa ve bu uyeler yonetimde soz sahibi olsa boyle bir yapiyi degistirmek, hem sizlerin uzun vadede haklarinizi koruyacak bir yapi olusturmanizi saglar hemde toplu olarak ortaya cikan sinerji sayesinde, sigorta firmalari ile anlasmalar yapilip ekipman ve is sigortalari dusurulebilir, firmalarla anlasarak maliyet dusurulebilir, hizmet ici egitimlerle uretim kalitesi arttirilabilir vs... Yani islevsiz ve baski olusturma amacli kurulmus birkurum Trukiye'de fotografcilar icin onemli bir destek noktasina tasinabilir.

    Unutulmamasi gerekirki, bu tarz kurumlar uyelerinin istkleri dogrultusunda hareket etmek zorundadir, sadece diger fotografcialri engellemeye yonelik uyeleri oldugunda bu, bu sekilde devam edecektir. Bunun cozumu disariadan seslenmek degil iceriden aktif rol oynayarak yapilanmaktir.

    Dedigim gibi bunu kimse ile tartismak icin degil ancak disaridan birinin belki biraz daha soguk kanli bakis acisi ile yaziyorum.

    Hepinize sevgiler










    muzzy_tr, ilbey666 and DAMLA1903 like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #2
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    adem öztürk
    Makina:
    canon d6
    Üyelik tarihi
    22.May.2014
    Nereden
    Bursa Ankara
    Yaş
    38
    Mesajlar
    74

    Standart Profesyonel Fotografcilik, vergi ve yasal zemin uzerine dusunceler

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergiden Muaf Esnaf " başlıklı 9 uncu maddesinin 2 numaralı bendinde; "Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı; ............" hükmü yer almıştır.











  • #3
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Sizi tebrik etmek istiyorum..
    Konuya nesnel olarak yaklaşıp noktayı koymuşsunuz.
    Az sonra bu konuyla alakalı benzer bir makaleyi foruma göndereceğim.

    Selam ve saygıyla











  • #4
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Forum beni ciddiye alıp konu açmam için 25 mesaj yazmam gerektiğini söylüyor.
    O nedenle makalemi sizin başlığınızın altında yayımlamak zorunda kaldım.
    O yüzden affedin..

    -----------------------
    Garabeti Anlamak | Profesyonel kimdir? Amatör kimdir ? Freelance kimdir? | Yazının aslı blogumdadır..


    Amatör fotoğrafçı kimdir? Amatörlük nereye kadar gider?Profesyonel kimdir ? Profesyonellik nerede başlar?Freelance nedir? Nerede durmalıdır?Mesleğin canına okumamak için ne yapmalıdır? Haddini bilmek ne demektir?
    Dün çok iyi tanımadığım bir meslektaşım, facebook üzerinden bana ulaştı, ve bir miktar yazıştık.. Belli ki fotoğrafçılığın ırzına geçen "photography" lerden pek dertlenmiş.. Yazışmayı okumak isteyeceğinizi biliyorum ama, bu meslektaşım deşifre olmak istemediği için şimdilik yayımlamıyorum.. Yazışma üzerine forumu biraz karıştırdım. Forumda bulunan çoğu amatör fotoğrafçı (kendilerine "photography" demeyi tercih ediyorlar); :=) fotoğraftan para kazanmakla ilgili konu açmış veya açılan konulara katılmış. Açılan konuların çoğu da düğün fotoğrafçılığı ve fotoğraftan para kazanmakla ilgili ..
    Forumdaki ilgili linkleri de aşağıda önce listeliyorum.
    Sonra da konuyla ilgili düşüncelerimi yazmaya devam edeceğim.

    Linkler forumdandır. | www.canonturk.com

    Link 1 | Fiyatlandırma konusunda
    Link 2 | Dükkan açmak konusunda
    Link 3 | Seyyar fotoğrafçılık konusunda
    Link 4 | Tavsiye
    Link 5 | İSFO eleştirisi
    Link 6 | Ustalık Belgesi
    Link 7 | Ücret tavsiyesi isteği
    Link 8 | Düğün çekimi için yardım
    Link 9 | Fotoğraf konusunda saptama
    Link 10 | Olmazsa olmaz ekipman
    Link 11 | Hukuki tartışma
    Link 12 | Lens tavsiye isteği
    Link 13 | Bilgi paylaşımı isteği
    Link 14 | İsim hakkı tavsiye isteği
    Link 15 | Fotoğraf sanatını tüketmek
    Link 16 | Sanatçı Çekimi - lens yardımı
    Link 17 | Photography nedir?
    Link 18 | Fotoğrafçılık mesleği
    Link 19 | Amatörlükten profesyonelliğe giden yol
    Link 20 | Portre için lens tavsiyesi
    Link 21 | Düğün Fotoğrafçılığı, Türkçe kaynak var mı?
    Link 22 | Akrabamın düğün fotoğraflarını çekeceğimde. Hiç böyle bir deneyimim olmamıştı, bilgimde yok..
    Link 23 | Fotoğraftan kazanç elde etme yolları
    Linkleri özellikle fotoğraf sektöründe "profesyonelce" işini yapan ve etliye sütlüye pek karışmak istemeyen meslektaşlarımın da incelemesini isterim..
    Ama okumak istemeyenler için kısa bir özetini ekleyeyim. Link 1: Haddini bilen bir amatör arkadaşımızın bir çağrısı var. Fakat çağrıya haddini bilmeyen bir sürü amatör (photography) atlıyor..Link 2: Fotoğrafçılıkla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir arkadaş 300 milyarlık bir yatırımdan bahsediyor ve amatörlere akıl danışıyor..Link 3: Bir üniversiteli arkadaşımız "seyyar fotoğrafçı ve kameraman" olarak "basit usülde vergi" mükellefi oluyor.. Fakat, bu işi nasıl icra edeceğini bilmiyor ve yine forumdan akıl istiyor..Link 4: Adının altında "photography" yazan bir başka arkadaşımız kullandığı ekipmanın yetersizliğinin farkına varmış; diğerlerinden tavsiye bekliyor..Link 5: Kayıtdışı fotoğrafçılarla mücadele eden İSFO hakkında bir konu ve bu konuda İSFO'nun yaptıkları eleştirilip nasıl bypass edilebileceğiyle ilgili dahiyane öneriler var.. Elbette photography'ler tarafından..Link 6: Kayıtdışı mücadelesinden kurtulmak için ustalık belgesinin nasıl alınabileceğiyle ilgili sorular ve yine bu sorunu çözmek için "yanlış ve doğru" öneriler var..Link 7: Yaptığı işin farkında olmayan bir photography, diğerlerinden fiyatlandırma ile ilgili yardım istiyor..Link 8: İlk defa düğün çekimi alan bir photography abi ve ablalarından ekipman ve yöntem önerisi istiyor..Link 9: Fotoğraf konusunda ülkemizin geri kalmış olduğunu düşünen bir genç arkadaşımız konuyu tartışmaya açıyor.. Meseleye eğitimden girip vergiden çıkılıyor. Yani anlayacağınız memleket kurtulmuş..:=)Link 10: Yine bir photography düğün fotoğrafçılığına soyunuyor ve "ustalardan" ekipman tavsiyesi istiyor.. Konu üç sayfaya uzamış bu arada.. Bu ve benzer bir sürü ipe sapa gelmezlikle mevzu devam ediyor..Ben özet yapmaktan sıkıldım, düşüncelerimi yazayım bari..
    Profesyonel kimdir? Muhtelif tanımlar mevcut.. Ben bulduklarımın bir kaçını linkliyorum.
    VikiSözlük: link | ekşisözlük : link | SesliSözlük : link | İlter Oktay : link Özellikle sonuncu; İlter Oktay Beyefendinin tanımları çok güzel, mutlaka okuyun..
    Bana göre profesyonellik yaptığı işin eğitimini almış ve eğitimini aldığı alanda icracı olan ve hayatını kazanan kişidir.
    Peki amatör kimdir? : Para kazanmama durumu söz konusu olduğunda kullanılan kelimedir. Yani profesyonelin zıttı. O halde freelancer kimdir? Kelime İngilizce olduğu için mekanik anlamlarına bakalım: 1| Serbest meslek sahibi 2| serbest meslek erbabı, 3| bağımsız yazar, 4| serbest yazarlık yapan, 5| bağımsız yazar, 6| kendi hesabına çalışan. Freelancem.com : freelance detaylı tanım Yani hiç kimse vergiden kaçan kimse diye tanımlamıyor. Ama korsan olmadığı da açık..
    Dünyanın hiç bir yerinde hiç bir meslek bu kadar kontrolsüz değildir. Dünyanın hiç bir yerinde bir mesleğe girmek isteyenler bu kadar pervasız ve patavatsız değildir. Bunun adı haddini bilmezliktir.
    Bununla ilgili bir kaç makalem var..Okumaktan sıkılmayanlar için ahanda linkler aşağıda.. Yurtdışındaki uygulamalarla ilgili ipuçları da var.. Fotoğraf, Fotoğrafçılık ve Meslek Birliği İncelemesi | mustafa turgut | fotoğrafçıFotograf Eğitimi ve Mesleki Örgütlenme | www.fotografim.com | mustafa turgut | fotoğrafçıFotografçılığın Örgütlen-eme-me Sorunu | mustafa turgut | fotoğrafçı Ülkemizde meslek giriş çıkışları yapılması yasalarla mümkün olan meslekler dışında tamamen kontrolsüz ve allaha emanet durumdadır. Boynuna makine takan fotoğrafçı olabilir, bilgisayarda üç-dört kelimeyi farklı tipografiyle yanyana getiren grafiker olur, hatta televizyonda doğum seyreden koca bile doğum doktorluğuna soyunabilir.. Tekrar yazıyorum; bunun adı haddini bilmezliktir.Dünyanın hiç bir yerinde kayıtdışının kayıt içinde olanlarla haksız rekabetine yasalar izin vermez ve buna göz yummaz. Ne yazık ki yasalarımız olmasına rağmen kayıtdışılıkla mücadele de parmağını oynatmayan devlettir de aynı zamanda.. Çünkü devlet sadece ödeyeceğiniz vergiyle ilgilidir. Sizin o kazancı hangi zorluklarla, hangi koşullarda elde ettiğinizle ilgilenmez. Ama bizim ülkemizde bu durumun önünde olan yasalar da olmasına rağmen kimse parmağını kıpırdıtmız.. Meslek Odaları bile.. Yeni yeni farkına varıp bazı meslek odaları bunun önüne geçmek için uğraşıyorlar.. Ama sistemi regule eden devletten destek bulamıyorlar.. Gelelim bizim sektörümüze..Dünyanın bir çok ülkesinde fotoğrafçılık ehliyete tabidir. Yani öncelikli olarak bu konuda eğitiminiz (akademik veya alaylı) olması gereklidir. Gerekli kurumlardan alacağınız yeterlilik ve belgelerle ancak fotoğrafçılık yapabilirsiniz ve "istediğiniz yerde değil, yerel yönetimin size uygun gördüğü yerde"; piyasa kurallarına uygun şekilde davranmanız, yıkıcı rekabet yaratmamanız ve para kazanabilmeniz için gerekli olan tüm işletmecilik formasyonlarına sahip olmanız sağlanır.. Hatta destek bile verilir.. Çünkü eğitimsiz meslek erbabının önce kendine, sonra mesleğe, sonra da sisteme zarar vereceğini bilirler. Bizde ise bu tip arkadaşlar, boyunlarıa fotoğraf makinesini takıp, nerede ne çekeceğini bilmeden fotoğrafçılığa soyunurlar.. Çünkü sermayesini karşılayabileceğini düşünür, çünkü dükkan açmadan, vergi ödemeden, yeraltında çalışabileceğini düşünür, çünkü fotoğrafçılığın kolay olduğunu düşünür, çünkü ek gelire ihtiyacı vardır, çünkü aç gözlüdür, çünkü ruhunu tatmine ihtiyacı vardır.. ÇÜNKÜ'ler daha da çoğaltılabilir.. Ama ön önemli çünküler şunlardır:
    • Fotoğrafçılığın kolay, emeksiz ve sermayesizce; vergi ödemeden, adam beslemeden yapabileceği en basit iş olduğunu düşünür;
    • Yetersiz olduğu için de, iş yapabilmek adına fiyat düşürmek zorunda olduğunu hisseder;
    • Ya da ucuz yapınca çok iş yapacağını zanneder;
    • Ve doğal sonuç fiyat düşürür;
    • Bunu gören diğer yetersizler de fiyat düşürür;
    • Fiyat düşe düşe düşecek yeri kalmaz;
    • Yeterliler de buna seyirci olmaktan başka bir şey yapamaz;
    • Düşük fiyatın her şey olduğunu zanneden bilinçsiz tüketici de buna çanak tutar;
    • Meslek biter.............

    Gidişata göre; meselenin iki kaçınılmaz sonucu vardır ve gün gibi ortadadır..
    İlki bir süre sonra meslektaşlarımız (ben de dahil) iş yapabilmek için, yaptıkları işin üzerine para ödemek zorunda kalacaklardır.

    İkincisi fotoğrafçılık profesyonel bir meslek olmaktan çıkıp tamamen mastürbasyon koşullarının geçerli olduğu bir alan haline gelecektir. (parayı bulursam böyle yapcem) :=)

    Bu nedenle bu meseleye konunun her tarafının biraz dikkatli yaklaşması gereklidir.
    • Profesyonel ise işini hakkıyla yapmalı, profesyonelliğe leke sürdürmemelidir.
    • Amatör amatör kalmalı, profesyonel bir iş sözkonusu olduğunda bu benim işim değil deyip, bir profesyoneli işaret etmelidir.
    • Serbestlik (freelance) vergi kaçırmanın yolu değildir. Serbest çalışan da işi kuralına göre yapmalıdır.
    • Fotoğrafçılığı meslek edinmekler isteyen ise; mesleğe giden yolda, kuralına göre kendini eğitip, hayatını gelecekte kazanacağı sektöre zarar vermemelidir. Meslek örgütleri bunun için vardır.
    • Ustalar bildiklerini saklamak için usta olmazlar.
    • Her usta ölmeden önce mutlaka en az bir çırak yetiştirir.

    Yukarıda bahsettiğim yaklaşımlar; grafik, sinema, videografi, reklamcılık da dahil olmak üzere tasarım ve zenaatin tüm alanlarında dikkat edilmesi gereken hassasiyetlerdir.. Bu konuyla alakalı 19-21 Eylül tarihlerinde 7. Kadıköy Fotoğraf Günleri kapsamında bir konuşmam ve workshop olacak, ilgililer şimdiden davetlidir..
    Son olarak da, işin "sanat" tarafında bulunan "amatör" taife için bir iki kelam yazmak istiyorum.

    Bu laf, aslen mimar olan ve yüzlerce fotoğrafçıya kandil olmuş; benim de hocam olan Sabit Kalfagil'e aittir.

    "SANAT ZENAATTEN BESLENİR"

    Türkçe mealinden çıkartılması gereken ise; zenaati gelişmemiş veya olmayan bir alanda sanat olamaz...

    Kalem, kelam ve selamla..












  • #5
    ilbey666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Avrupa Yakası Gezi Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    İlbey Yağcı
    Makina:
    Canon Eos 5D mk I
    Üyelik tarihi
    10.July.2011
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    2,345

    Standart

    Peki bunun için insanları sayfalarınızda ve gruplarınızda ''İFŞA'' (neyin ifşası onu da anlamadım) etmeniz ve aşağıdaki yorum kısmına yazılan küfürleri ve kötü konuşmaları görmezden gelmeniz mi gerekirdi ?

    Sizin gibi bir profesyonele yakışmayan bir hareket olmuş Mustafa Bey. Emirhan arkadaşımızı grubunuzda paylaşmanız falan.. Bu insanlar fuhuş yapmıyor, bu insanlar en nihayetinde fotoğraf çekiyor.

    Bence en büyük ruhsal mastürbasyon, üyesi olduğunuz ''PROFESYONEL'' takımın insanları aşağılayıcı ve barbarca saldırılarıdır. Belki siz böyle bir harekette bulunmuyorsunuz ama malesef görüntü bunu gösteriyor. Onlarca egoist profesyonelin bir araya gelip PASTAYI koruma altına alıp diğerlerine pay vermemesi gibi duruyor bu uygulamalar.

    İşinizdeki konumunuza, bilginize ve düşünceme saygım sonsuz. Sakın yanlış anlamayın. Lütfen bu mesajın da ekran görüntüsünü alıp paylaşmayın.










    Referanslar;
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    Biz 6-7li yaşlarımızda sabahın köründe titreyerek de olsa "varlığım Türk varlığına armağan olsun" derken gayet ciddiydik.

  • #6
    tarikolmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mustafa Tarık Ölmez
    Makina:
    Fuji X-T1 | Pentax 645
    Üyelik tarihi
    19.March.2012
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    1,349

    Standart

    Mustafa Bey tek yapılması gereken herkesin kendini geliştirmesi.
    O zaman kaçınılmaz son ile kimse karşı karşıya kalmaz. İşte bu kadar basit.










    yasinemir likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
    |
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #7
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @custo
    Mustafa Bey Merhabalar

    Yazdiklariniz bir cok noktada yazdiklarimla ortusuyor. Photography tartismasini sikca ben de yaparim veya profesyonel ile amator tartismasini. Bu konularda bir cok fikrinize de katiliyorum.Yazdiginiz yaziyi burada yazarken niyetinizin iyi oldugundan da suphem yok. Ancak @ilbey666 arkadasimizin yazdiklarina da katilmamak elde degil. Herhangi birinin paylastiklari ne olursa olsun sadece fikrini belirttigi bir yazi sonucunda yazisal veya sozsel afise etmeyi dogru bulmuyorum.
    Sebeplerinide aciklamak isterim. Birincisi yazi ile paylasilan ortamlarda mimik ve jestler eksik oldugu icin, ve verilen cevap veya yazilar sadece paylasilan konu cercevesinde dogru anlasilabildigi icin veya yazilanlar bir fikri tamamen anlatamadigi icin (yazanin hatasidir bu) anlam cikartmalar yanlis olabilmektedir. Bunun ozellikle gruplarda memfi yorumlarla alintilarak paylasilmasi ise bu anlam kaymasini kuvvetlendirmektedir.
    Bu tartismalari atasle koruklemek yerine uzerinde karsilikli diyalog yonteminin acilmasi hatta bu diyaloglarin umuma acik olmadan once bir tanisma ve anlama kapsaminda belkide ozel olarak yapilmasi bir cok yanlisligi onleyecektir.
    Meslegimiz, hobimiz, ugrasimiz, zanaatimiz, sanatimiz hakkinda gosterilen ozenin karsmizdakinin once iyi niyetli oldugunu dusunerek yazilarimizda, ve tartismalarimizda da olmasini umit ederim.

    Saygiyla










    muzzy_tr, DAMLA1903 and sirenes like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #8
    Canonturk Yazarı

    Status
    Offline
    İsim
    Kutay Kösem
    Makina:
    var
    Üyelik tarihi
    10.August.2009
    Nereden
    oradan
    Mesajlar
    796

    Standart

    https://www.facebook.com/ismailaxu/p...25721690791536
    Bu linke bakılmasını öneririm, bu işin yaşlıları bu kafada ise, genç "photography" ciler bana daha samimi gelir.











  • #9
    Ytczm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    Hahhaha 3soruyla madara edecek demek Sen o küçücük stüdyonda otur ve sert ışıkta fotoğraf çekmeye devam et, müşteri beğenmediğinde de ben buna 2 filtre taktım, kafametreden baktım pozu çaktım diye açıklama yaparsın .. Az kendinizi geliştirin be, adam 85 1.4ü alıp dışarıda flaşla f16da fotoğraf çekiyor inanın stüdyodan farkı yok , git az araştır hss nedirnasıl çekilir diye.. Hakir görme kimseyi,git ilmi ara bul ve uygula.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #10
    Serdaryus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serdar Toprucak
    Makina:
    5D Mark 4 - 24-70 F2.8 II L - 50 1.2 L USM
    Üyelik tarihi
    23.April.2013
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    678

    Standart

    7 senelik meslek hayatımda öğrendiğim önemli seylerden birisi de fiyat düşürmenin sonunun olmadıgı !

    Evet bizim sektörümüzde de var çantası diye adlandırılan ve 5 lira kar ile mal satan insanlar. Ancak bu ne benim ciromu düşürüyor ne de çalıştığım şirketin...

    İnsanlar kaliteli olanı ayırt edebiliyorlar , hizmet aldıkları yeri fiyat yuzunden terk edemiyorlar. Bu bence her sektör ve her meslek erbabı icin geçerli. Bırakın isi bilmeyenler fiyat kırsın. Siz eğer kaliteli hizmet ve dogru yönlendirme yapabiliyorsanız , daima kazanırsınız !

    Uzun lafın kısası teknoloji ile meslek ölüyor yok boynuna makine takan fotoğrafçı oluyor. Vay efendim vergi verilmiyor , devlet buna bir el atsın. Gibi gibi gibi tatavaları bırakıp mesleğe ve kaliteye odaklanirsaniz , fiyatınız yuksek kazancınız bol olur.

    Askerde acemi birliğimde biz uzman çavuş vardı affınıza siginarak cümleyi olduğu gibi yazacağım. "Mazeret göt gibidir. Her insanda bulunur , cinsiyet ayrımı fark etmeden !"

    Gercekten de öyle... Başarılı insanların hedefleri başarısız insanların ise mazeretleri vardır...

    Selametle...


    Bunlar hep tapatalk yüzünden...










    ilbey666, Esperi41 and sunay78 like this.
    Ben düşüncelerimin sahibiyim , esiri değil !..

  • #11
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @kutaykosem @Ytczm
    Kendimi ister istemez Kutay'in verdigi linki incelerken buldum. Bence orada paylasilan konusmanin Emirhanin konusmasini payl;asmaktan ve sizin yazdiklarinizn Emirhan'in mesaji uzerine FKM de yazilanlardan malesef cok farki yok.

    Samimiyet ayri konu ama elestirilen nokta cok yanlis degil soguk kanlilikla ve iyi niyete okudugunuzda. CanonTurk facebook sayfasina hergun gercekten her yonuyle cop sayilabilecek fotograf yukleniyor. Burada hemen her zaman eline makineyi alip fotografa baslayan ancak henuz uzerine bir satir okumayip bir arastirma yapmamis ama bolca laf ve tirnak icerisinde fotograf uretenlerle karsilasiyoruz.

    Evet suna katilirim herkesin fotograf konusunda kompetan olmasi tum teknik detaylari ezbere bilmesi onemli degildir. Ancak insanin bilmedigini bilmesi onemlidir. SAnirim oradaki yazilarin vardigigi ve elestirdigi kisilerde bunlar. Yoksa sanmiyorumki hic bir profesyonel fotografci (ki Cengiz Akduman'i sahsen tanirim) bilgiyi arayan eline yeni makine almis birini kotulesin veya asagilasin. Orada Umit Ulker'in bir lafi var bence uslup olarak agir olsada dogru bir laf. Sozunun bilgisiz kustahlara yonelik oldugunu soyluyor. Yanlis anlamayin ama benimde onume hem ukalalik, kustahlik yapacak biri gelse hemde bilgisiz olsa ve bunu gidermek icin hic bir sey yapmiyor olsa sanirim cok kibar davranmam.

    BU sebeple her dusuncede yazilanlari fikrimi dogrultusunda olsada olmasada biraz empati kurarak okumak gerekliligine inaniyorum.










    sadgastor likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #12
    theyapici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    kenan yapıcı
    Makina:
    5DMarkIII
    Üyelik tarihi
    12.March.2012
    Nereden
    İstanbul-Bahçelievler
    Yaş
    43
    Mesajlar
    1,651

    Standart

    Vergi levhası ,odaya kayıt ,d90, dandik bir paraflaş set perde termal yazıcı al sana stüdyo da fotoğraf çeken fotoğrafçı vergi konusunda Size katılıyorum yaptırdığım albümün vergisini veriyorum şahıs a kesiyor albümcü tc ye ama öğretmen olduğum için levha alma işi yaş.










    CAN EMANET KUL MİSAFİR...

  • #13
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Okumama, ölçememe değerlendirememe alışkanlığı her yerde olduğu gibi burada da var ne yazık ki.
    Satır aralarındaki mesajlar gerekli yerlere ulaşmış görünüyor, ama kimse anafikri irdelemiyor.
    Çok yazık..
    Küçük dünyamızın dor sokakları vaziyeti gibi..
    Çözüme üretmeye çalışmak yerine savunmak..
    Söylenecek pek bir şey gerçekten yok..
    Saygılar..










    ilbey666 and sadgastor like this.

  • #14
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Düzeltme ve ekleme
    ------------------------

    (Ytczm) nikli motosikletli arkaşımızın aşağıdaki katılımına minik birkaç linkle ben de katılmak istiyorum..

    "Küçücük stüdyomu" bu linkten;
    Gerçekten de burada oturup oturmadığımızı merak ediyorsa kahvemiz ve çayımız her daim sıcak ve taze olur..
    İlmi ararken "kimlerin de ilim bulmasına ne şekillerde yardımcı olduğumuzu ise bu linkten, bu linkten ve bu linkten;
    "Sert ışıklarımı" da bu linkten veya bu linkten inceleyebilir..

    Merak ediyorsa elbette...

    Ayrıca minik başka bir detayı daha eklemeden geçemeyeceğim..
    Bu gün para kazanılan veya kazanılmaya çalışılan; adına da "dış çekim" saçmalığını yakıştırılan tarzı Türkiye'de ilk uygulayan ve yerleştirmek için sayfalarca makale, yazı yazmış,bir tanesi bu konuyu içeren iki kitap yayımlamış; üniversitelerde ve meslek örgütlerinde yüzlerce fotoğrafçıya seminerler vermiş sade bir fotoğrafçıyım..

    Bu gün birileri bu alandan (düğün fotoğrafçılığı) para kazanabiliyorsa, geçmişteki çabalarımın ufak da olsa katkısı vardır..
    Ben mesleki geçmişimde, varolan sorunları görmek yerine halının altına süpürmüş meslektaşlarımı hep eleştirdim..
    Onlar gibi olmak istemediğim için kalemim ne yazık ki keskindir..

    Tekrar saygıyla...

    --------------------------

    "Hahhaha 3soruyla madara edecek demek Sen o küçücük stüdyonda otur ve sert ışıkta fotoğraf çekmeye devam et, müşteri beğenmediğinde de ben buna 2 filtre taktım, kafametreden baktım pozu çaktım diye açıklama yaparsın .. Az kendinizi geliştirin be, adam 85 1.4ü alıp dışarıda flaşla f16da fotoğraf çekiyor inanın stüdyodan farkı yok , git az araştır hss nedirnasıl çekilir diye.. Hakir görme kimseyi,git ilmi ara bul ve uygula."










    bersa and ilbey666 like this.

  • #15
    GeorgeBest - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    eren aydın
    Makina:
    5D mk II
    Üyelik tarihi
    01.May.2013
    Nereden
    Sinop / Gerze
    Yaş
    33
    Mesajlar
    1,144

    Standart

    Makaleyi okurken böbürlenme sezen tek kişi ben miyim ? Bu stüdyo fotoğrafçıları hep mi böyle olur anlam veremiyorum şuana kadar tanıdığım herkes böyle... siz D800 lerle 5d mark III lerle çekimler yapıp jilet gibi fotoğraflar çekebilirsiniz ancak elin çocuğu 550D + 50mm f1.8 gibi ucuz bir bütçe ile az biraz fotoshop bilgisi sayesinde dışarda daha ucuza çekim yapabiliyorsa istediğiniz kadar kavga ediniz sonu gelmez, mesele DSLR ' a ulaşmanın kolay olması ve kendini bilmez insanların kendini uzayda sanması. bunun önüne geçebilecek baba yiğit var mı ? bence pek mümkün görünmüyor...










    Konu GeorgeBest tarafından (13.September.2014 Saat 18:21 ) değiştirilmiştir.
    muzzy_tr and ilbey666 like this.
    Ruhların Daima Amatör Kalması Dileğimle

  • #16
    Ytczm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aytaç ÜZÜM
    Makina:
    Sony
    Üyelik tarihi
    14.February.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,571

    Standart

    @custo; mesajımdaki ifadeler sizi tarif etmezken neden üstünüze alınıp cevap verme ihtiyacı hissettiniz anlayamadım?

    @tunapala, dediklerinde haklılık payı var, insanın bilmediğini bilmesi çok önemli, iş bilen hiç kimse ukalalığa dayanamaz. Ama oradaki zihniyet farklı, ben 50 yılldır bu işi yapıyorum, dünkü çocuk benden güzel fotoğraf çekemez havası var genelde bu tayfada. Ve bu abiler genelde hep yaştan ve yıldan dem vururlar. 40 yıldır yaptığı için en iyiyi kendileri bilir ve çekerler. Sen eğer kafametre, elmetre yi bilmez ve 2 fiktrenin kaç stop etkilediğini bilmezsen o adamdan daha güzel fotoğraf çekme ihtimalin yoktur. Ben bu mantaliteye tav oluyorum. Be adam, dedem de 60 yıl önce genç delikanlıydı.. Tazı gibi koşardı, ne yani 60 yıl önce öyle diye gitsin olimpiyatlara mı katılsın?

    En güzelini ebubekir abi söyledi, gidin alın bi levha bu adamların ağız kokusunu çekmekten kurtulun. Soran olursa çıkartır sokarsınız gözlerine.

    Hatta bi aklım diyo git kaydol sonra 400 500e piyasayı sil süpür.. Müstehakı budur o zihniyetin.










    muzzy_tr, ilbey666 and sunay78 like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #17
    ilbey666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Avrupa Yakası Gezi Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    İlbey Yağcı
    Makina:
    Canon Eos 5D mk I
    Üyelik tarihi
    10.July.2011
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    2,345

    Standart

    Ben çok merak ettim gidicem haftaiçi ''ODA''yı bi ziyaret edicem dertlerini dinleyip bi oraletlerini içicem. Tabii oralet ısmarlarlarsa. Malum biz genç amatör fotografileriz.










    Coldworld7 likes this.
    Referanslar;
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    Biz 6-7li yaşlarımızda sabahın köründe titreyerek de olsa "varlığım Türk varlığına armağan olsun" derken gayet ciddiydik.

  • #18
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Eleştirinin peşinden önerme gerekir.. Yani bir yol..
    Yeni arkadaşlarımızın neredeyse tamamının eleştirisi var ama önermesi yok ne yazık ki..

    ISFO VE TESK'nu ve piyasayı düzenleyen yasa ve kuruluşları istisnasız ben de eleştirdim.
    Hatta kendini geliştirmekten aciz fotoğrafçı esnafını da hep yerden yere vurmuşumdur..
    Sözkonusu esnafı eğitme konusunda önermelerim de olmuştur.
    Yeni taifenin eleştirisinin yanında mevcut arızalı sistemi değiştirmek adına önermesi olmamasınadır itirazım..
    Sizlerden farklı olarak benim önermelerim var ve uygulaması çabaya ve gayrete bağlı. Makalelerimde okuyabilirsiniz..

    Kenarda durup, sadece eleştirerek bozuk olanı düzeltemezsiniz.
    Düzeltmek adına eleştiriniz varsa içeri girmek zorundasınız..
    İçeri girdiğinizde de yükümlülüklerin sadece konuşmayla değil çaba ve ekonomi ile atbaşı gittini görürsünüz..
    Vergi mükellefi olduğunuzda devletin işinizin en büyük ortağı olduğunu; sadece devleti değil, beraberinde bir sürü "sormaver" bedellerinin olduğunu şaşkınlıkla öğrenirsiniz..
    Dışarıda kaldığınızda da bunun adı yasal olarak, kayıtdışı ekonomi ve "haksız rekabet" olur..
    Bunun peşine de dünyanın her yerinde düşülür..

    Kayıtlı olun ve öyle konuşun...










    Konu custo tarafından (16.September.2014 Saat 08:37 ) değiştirilmiştir.
    tunapala likes this.

  • #19
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    mustafa turgut
    Makina:
    EOS 1 Ds MK2 EOS 5D MK2
    Üyelik tarihi
    21.January.2013
    Nereden
    Üsküdar, İstanbul
    Mesajlar
    19

    Standart

    Hariçten gazel okumak kolaydır..
    Aslolan sahnede olduğunuzda ne yapacağınızdır..
    Sahnede detone olmak en olası sonuçtur..

    Bu işlerin bir makine iki objektifle bitmediğin, bir makine ve iki objektifle ancak amatörlük yapılabildiğini ve profesyonelliğin başka konularda da donanmak ve sadece fikir değil, gerçekten bilgi sahibi olmak gerektirdiğini görürsünüz..
    İçeri girdiğinizde, profesyonelliğin acı gerçeklerini görürsünüz..

    O nedenle profesyonelmiş gibi yapacağınıza profesyonel olun..
    Ama tüm gerekleriyle..
    Hukuku, işletmeciliğin gereklerini, yasal zorunluluklarınızı benimseyerek ve kavrayarak..
    İşte o zaman bu işlerin rekabetinin fiyatla yapılmasına itirazlarımızı birazcık anlayabilirsiniz..

    Meslek örgütleri bunun için vardır..
    İşleyişine benim gibi itirazınız varsa -ki var ve bu itirazlara ben de katılıyorum- yer altından çıkın hukuki ve yasal zeminde hep birlikte mücadele edelim..

    FMK bunun için kuruldu..
    Tüzüğünde (kuruluş bildirgesi) ve manifestosunda "aday fotoğrafçı" kavramından bahseden dünyadaki ilk meslek örgütüdür..
    Söz söyleyecek birileri varsa, forumlarda, portallarda gizlenerek değil; gerçek arenaya çıkarak konuşmalıdır.
    Buyurun meydana kürsü sizindir.










    Konu custo tarafından (16.September.2014 Saat 08:42 ) değiştirilmiştir.
    sadgastor likes this.

  • #20
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    772

    Standart

    tartışmaya hiç girmek istemedim. çevremde düğün fotoğrafı çekmem için gördüğüm baskıdan dolayı hayatımda bu kadar sıkıldığım bir konu yok. belgesel ve haber fotoğrafı ilgi alanım ama biliyorsunuz bizim ülkemizde bu işleri maddi getirisi olmadığı gibi manevi olarak da garip bir yere gidiyor ülke. öncelikle sıpa press üzerinden dağıtıyorum fotoğrafları hatta linkler ile destekleyip söylemek istediğim şeyi öyle söylemek istiyorum. bu sene 21. düzenlenen Bayeux Calvados des Correspondants de Guerre sergisinde fotoğraflarım yer aldı. onun dışınca CNN, BBC, the sunday times ve daha başka mecralarda işlerim oldu.

    http://www.kodacollective.com/gorkem...tion-in-france
    gorkemkeser: iReporter User Profile - CNN iReport
    Tweeters give Turkey PM Recep Tayyip Erdogan the bird | The Sunday Times
    BBC News - Your week in pictures

    neyse şimdi konuya gelelim. çok güzel stüydonuz var, ekipmanlarınızda güzel yazdıklarınız kulağa hoş geliyor mantıklı. çoğuna katılabilrim fakat ortada büyük bir sıkıntı var. bu işin olmasında katkım var diyorsunuz fakat resmi sitenizde yayınladığınız fotoğraflar gerçekten kötü. bu işi photography diye yapanların daha iyi fotoğrafları var. ya ben gerçekten fotoğraf hakkında en ufacık bir bilgiye sahip değilim ve artık gördüğüm şeyi algılayamıyorum. ya da söylediklerinizde ortaya çıkardığınız iş konusunda bir sıkıntı var. mutlaka büyük paralar kazanıyorsunuzdur ve umarım kazanmaya devam edersiniz. hatta kendi çevremdeki insanlar size yaptığım bu eleştiriyi görse adam para kazanıyor ama bile diyebilirler. ama rica ediyorum bu kadar sözü geçen ve en azından yaptığı işe saygısı olan biriyseniz işlerinizi gözden geçirin ve yabancı kaynakları biraz araştırın.

    şu fotoğrafları sitenizden örnek aldım. kendinizi tanıtma yeri olduğu için mecburum buradan örnek vermeye. Eğer bu stüdyo ve bu ekipmanlar ile siz gerçekten bu işten para kazanıyorsanız hayatımda ilk defa çevremdeki insanların bana düğün fotoğrafı çek derken ne demek istediklerini şimdi daha iyi anlıyorum kusura bakmayın. eleştiri olarak değil ama fotoğrafla en azından biraz ilgisi olan biri olarak görürseniz beni, size tavsiyem lütfen kendinizi geliştirin.

    http://www.mustafaturgut.com.tr/wp-c...4/01/02-28.jpg

    http://www.mustafaturgut.com.tr/wp-c...4/01/05-33.jpg

    http://www.mustafaturgut.com.tr/wp-c...4/01/05-32.jpg


    http://www.mustafaturgut.com.tr/wp-c...4/01/05-29.jpg

    http://www.mustafaturgut.com.tr/wp-c...4/01/06-29.jpg










    sequencer and mosaique like this.
    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •