CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 2 Toplam 4 Sayfadan BirinciBirinci 1234 SonuncuSonuncu
Toplam 78 adet sonuctan sayfa basi 21 ile 40 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #21
    emremcgrady - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Işkın
    Makina:
    Canon EOS 60D
    Üyelik tarihi
    30.May.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    35
    Mesajlar
    128

    Standart

    Kimse üstüne alınmasın (sanırım bu konuda en çok kullanılan söz bu ) ama bence ülkemizde tam olarak fotoğrafçılığın ne olduğunu, sanatın nasıl bir şey olduğunu hele ki fotoğrafçılığın bir sanat olup olmadığını bile bilmeyen bir çok insan varken kabul etmemiz gerekir ki kimseden kadraj, diyafram, altın oran vs gibi şeyleri anlamasını bekleyemeyiz.

    yani demek istediğim o ki bizim ülkemizde -ki bunu aşağılamak için söylemiyorum- bir kişi fotoğraf çektiğinde onu birileri beğeniyorsa o kişi o fotoğrafları satar ve o kişi de fotoğrafları sattığı için kendine fotoğrafçı der. herşey bu kadar basit aslında...










    Sony Alpha A6000 Mirrorless + Manfrotto Compact Action Tripod + Manfrotto Compact Monopod + Yongnuo YN-560 + Canon Speedlite 580EX


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  2. #22
    mustafanazif
    Guest

    Standart

    türk dil kurumu'na göre;

    1 . Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan (kimse), amatör karşıtı:
    "Profesyonel boksörden, antrenman bahanesiyle senin karşında dayak yemek işime gelmiyor, kızım!"- N. Hikmet.
    2 . Ustalaşmış, uzmanlaşmış.


    profesyonelliğin birinci getirisi kazançtır... profesyonellik kendisini bir süre sonra kazanca ister istemez döker... hala dijital ve filmli makina kıyası yapılıyor, yapmayın artık, bırakın şu tartışmaları. devir değişiyor... hatta çoktan değişti ama bazıları uyanamıyor... eskiden köyümüzde bir tane telefon vardı, isim yazdırırdınız, birkaç kişinin renkli televizyonu vardı, mahallede 2 kişinin evinde video vardı, boyum kadar vhs kaset kiralardık vs... ne yani, vhs kaset özledim edebiyatı mı yapayım şimdi mesela?: ) ekipmanlar öyle zannedildiği kadar ucuz değil, bir ev parası yatırım yapıyoruz neredeyse. ne kadar ekmek o kadar köfte: compact alırsınız ona göre çekim yaparsınız, lense yatırım yaparsınız ona göre çekim yaparsınız... iş profesyonel olmadığı sürece kazanç anlamında da o kadar profesyonel olunur. ben bunu bilirim.

    bu alanda konuşulacak çok şey var: ismi lazım değil, bir televizyona belgesel teklifi vermek için gitmiştim orada bir fotoğrafçı ile tanıştım. 50TL'ye düğün fotoğrafları çekiyormuş mesela.... 50TL'ye çantamın fermuarını açmam mesela ben... çektiğin zahmete yazık... o da kazanıyor biz de kazanıyoruz. işin matematiksel boyutu bu.... ama rakamsal boyutu elbette ki farklı olacak... bunun için kimseye kızmaya gerek yok, "iş, kendisini bir şekilde satıyor"... tartışmalar da bitmiyor: )

    açıkçası fotoğraf çevremin de sanatsal çevremin çoğu da yabancı... ben hiç bir yabancının fotoğrafa photograph dediğini görmedim... "i like your pictures" dediği zaman iş bitmiştir... en basitinden bilgisayarlarda bile "my pictures" isimli bir klasör var... fotoğrafçılar hala bu resim ve fotoğraf konusunda tartışmayı bırakmadılar, bu da işin şaşılacak başka bir boyutu: )











  3. #23
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @mustafanazif

    Yasadigim yerden ve senelerdir calistigim isimleren yola cikarak ben sunu soyleyebilirimki bu iste belli bir noktaya gelmis ve isine belli bir degeri veren hic bir fotografci hemen hemen hic pictures kelimesini kullanmaz. Kaldi ki ingilizce de kullanimi hatali degildir.

    Ingilizce Picture kelimesinin anlamlari arasinda genel olarak gorsel iki boyutlu tum objeleri kapsayan image (Imaj) ve filmleri kapsayan movie de bulunmaktadir.

    Kaldi ki bir isi, bir urunu dogru, tam ve yanilgiya birakmayacak sekilde tanimlayan belli bir kelime varsa bunun kullaniminin bilincli bir sekilde tercih edilmesi dogru olacaktir.

    Sizi tanimayan ucuncu sahis:
    Resimlerii goturuyorum dediginizde ressam oldugunuzu dusunebilir. Ressam olmak kotu degildir de fotograf ile ugrasirken yaptiginiz isin anlasilmamasi otu olur. Kaldi ki bir sair niye siirine sadece hepsini kapsayan edebiyat eseri demez de siir der onu da dusunmek gerekir.

    Saygiyla











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  4. #24
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin Duha Ayan
    Makina:
    canon 5 dmark III
    Üyelik tarihi
    17.March.2011
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    50
    Mesajlar
    620

    Standart

    ben bu işi hobi olsun diye yapıyorum ve bu hobiyi secerken sanata yakın olmasından dolayı sectim kimin ne düşündügü beni ırgalamıyor kısaca anlatayım dedim.
    BENCE TARTIŞILMASI GEREKEN KONU fotografcılıgın bir ahlakı varmıdır olması gerelirmi nelerdir.










    Nikon D800E

  5. #25
    boyabadanaci
    Guest

    Standart

    Ne demeli şimdi...
    Neyse olur bu...
    Geçer, geçer....
    Bu bir geçiş dönemi...
    Hepimiz görmeyi, tartışmayı, öğrenmeyi öğreniyoruz...
    Hazmetmeyi de öğreniyoruz...
    Ama zamanla...
    Birkaç senelik fotoğraf teçhizatı geçmişi ile hiç bir millet bu konuyu sindiremez... Zaman lazım..
    Tuna'nın da dediği gibi görsel sanatlar sadece görmek ile olmuyor... Onu başka bilim ve sanat dalları ile işleyip öyle sunmak gerekiyor.. Ama şunu da unutmamak lazım.. Sanat da bir pazarlama işi.. Eseriniz bölgeye yada zamana uygun olmayabilir.. O sebeple sanata gerçek değerini veren zamandır..
    Ama bu bizi fotoğraf çekmekten, bunları paylaşmaktan, kendimizi geliştirmekten asla alı koymasın... Bırakın insanlar kendilerini makinelerini aldıkları gün fotoğrafçı olarak tanımlasın..
    Tanımlasalar ne olur ki.. Bu iş kirlenir mi..?
    Çünkü diğer tarafta da olmamak var... Ben bir kişinin fotoğraf çekmemesindense ortalıkta fotoğrafçıyım diye gezmesini tercih ederim.. Bırakın internet siteleri bilmemkim-photography imzaları kullanılsın... Güzel şeyler bunlar...

    Ama bence bu sitenin başlık kısmına bazı şeylerin ortak tanımları yazılsın da artık tanımlar üzerinden tartışmayalım artık...











  6. #26
    Moderator - CT Yazar

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kocakaya
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    22.July.2009
    Nereden
    Moscow
    Yaş
    49
    Mesajlar
    928

    Standart

    Vefa hocam güzel yazmış .











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  7. #27
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @Duha
    Sanatsal calisma ile profesyonel isleri bir ayirmak gerekir. Cok keskin bir cizgi ile degil ama oldukca ayrintili dusunere.

    Her sanatsal calisma profesyonel olmayacagi gibi, her profesyonel calisma da sanatsal olmak zorunda degildir. Ancak fotografci Sanatsal oldugunu iddia ediyorsa o zaman bazi etiksel degerler uzerinde durmalidir. Yaptigi isin arkasinda durabilmeli her sanatci gibi toplum tarafindan kabul gorsede gormesede yaptiginin teorik ve pratiksel acilimini "ben istedim oldu" tarzinin disinda belli bir bilgi kultur birikimi ile yapabilmelidir. Ozgunlugunu asgari duzeyde de olsa koruyabilmelidir.

    Aslinda sanatdan veya sanata yakin zanaat uretimlerden bahsettigimizde sikinti bunu tek bir dal olarak almaktan kaynaklaniyor.

    Oysa fotograf, muzik, resim, grafik birden cok alt dali bulunan bir den cok amaa hizmet eden alanlar. Her dalin kendine ozgu birini digerinden ayiran dogru ve yanlislari bulunmakta.

    Fotograf uzerinden orneklemek gerekirse, Studyo fotografcisi urunu guzel gostermek icin bir cok isiklandirma, ve yardimci ekipman kullanir ancak Belgesel fotografci ozellikle bunlari kullanmaktan kacinir. Bu yardimci ekipmanlari bir dalda kullanmak etikselken diger dalin amacina ters duserek oturdugu degerlere karsidir.

    Bu degerleri belirlerken ve uzerinde tartisirkende toplumdan topluma degismeyecek, kisiler ile farklilik gostermeyecek noktalarda tartismak onemlidir. Aksi durumlarda sonu olmayan bir beyin tayfununna donusur.

    Bazi arap toplumlarinda islami gelenekten yola cikarak fotografin etik olmadigi ve aslinda,cekmeninde, cektirmeninde sergilemeninde gunah oldugu bahsedilir mesala. Oysa bir diger toplumda cirilciplak poz vermek gayet etiksel yapiya uygundur. Sonucta bu iki gorusu carpistirmanin uclarda olacagi icin bir anlami yotur.

    @boyabadanaci
    Aslinda terimler, degimler tanimlar uzerinde tartismak kotu degil hele bu sefer oldugu gibi belli bir seviyenin uzerinde oldumu tartismalar. Cimnastik oluyor, yaptigimiz is, sevdigimiz hobi adina ne derseniz degin uzerinde dusunmeye vesile oluyor. Bence suyu cikartilmadan bu tartismalarain zaman zaman gundeme gelmesi ve konusulmasi faydali. Hem degisen toplum, saman ve mekan ile bizlerin dusunceleri degisiyor, hemde bu alana yeni gonul veren fotograf ceken insanlar icin olayin farkli boyutlarini gormeleri acisindan bir vesile oluyor diye dusunuyorum.










    Konu tunapala tarafından (29.September.2011 Saat 23:29 ) değiştirilmiştir.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  8. #28
    onuralp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    onuralp karaman
    Makina:
    canon 500D
    Üyelik tarihi
    11.May.2010
    Nereden
    balıkesir
    Mesajlar
    144

    Standart

    Alıntı greeneye Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    fotoğrafçı dediğin nedir ki?
    arabanın marşına basan şöför, topa vuran futbolcu, yassah hemşerim diyen bekçi, merkezi yerde diyen emlakçı, 6 yıl okuyan doktor, iki fatura kesen muhasebeci oluyorsa deklanşöre basan da fotoğrafçıdır.
    fotoğrafın iyi yada kötü olması varlığının sorgulanmasına sebep değildir. fotoğraf varsa "fotoğrafçı" da vardır...
    haklısın . güzel analiz .










    canon 500D / 18-55 IS

  9. #29
    dr_james
    Guest

    Standart

    bu tartışmalar bitmez. heleki "fotoğrafçı" olmak bu kadar kolayken. bence fotoğrafçılık sanattır. aksini iddia eden türkiyede seminerler vermiş birçok fotoğraf üstadı var. ama benim kanaatim fotoğrafçılığın kesinlikle bir sanat olduğu yönünde. hem de biraz talihsiz bir sanat. öyleki hem kültürümüzden çok çok uzak hem de teknolojinin tüm imkanlarından faydalanıyor. sonuç belki binde hatta onbinde bir kişi eline tuval, palet, fırça alıp bir resim çizebilirken ya da bir kağıda iki kıtalık bir şiir yazabilirken, gününümüzde tekno marketlerde herkesin alabileceği fiyatlarda satılan fotoğraf makinalarıyla insanlar çılgınlar gibi fotoğraf çekiyor. fotoğrafların sanatsal, görsel, belgesel herhangi bir değeri var mı yok. çünkü kalite kaygımız yok. daha doğrusu kaliteyi ayırt edecek, sezecek bakış açımız yok. gelişme gibi bir hedefimiz yok.
    peki bu grubun zararı varmıdır. bence kendilerinden başka kimseye zararları da yok.











  10. #30
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    fotoğrafın iyi yada kötü olması varlığının sorgulanmasına sebep değildir. fotoğraf varsa "fotoğrafçı" da vardır...
    Fotograf varsa denklansore basan biri veya bir sey vardir. Denklansore basma yetisi kimseyi fotografci yapmaz. Uc yasindaki cocukda olabilir o denklansore basan egitimli bir maymunda. Yada bir yazilim programi da olabilir. Bunun fotografin iyi olmasi ile alakasi yoktur.

    Fotografci, Ressam, Muzisyen vey bunlarin alt dallarindan biri olmanin gereklilikleri birfiziksel becerinin otesindedir. Fiziksel olarak bir isi yapabilmek o zanaata yada sanata sahip olmak demek degildir.

    Yoksa asagidaki marti bir Kameraman, isikci, yonetmen ve oyuncudur.

    http://www.youtube.com/watch?v=rIu5B3Fsstg











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  11. #31
    ermanatasoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erman Atasoy
    Makina:
    Canon 7D
    Üyelik tarihi
    29.April.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,469

    Standart

    Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Erman Profesyonel Para kazanan kisidir zaten

    Fotografci yaptigi isin hem etiksel, hem kulturel, hem bilgisel yani kisaca donanimsal (Maddi donanimdan bahsetmiyorum) hakkini veren kisidir. BU isten para kazanirsa pro fotografci olur zaten
    sürçü lisan etmişim Demek istediğim ciddiyetle yaklaşılan önem verilen hobi aslında.. Düzeltmen için teşekkürler











  12. #32
    Moderator - CT Yazar

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kocakaya
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    22.July.2009
    Nereden
    Moscow
    Yaş
    49
    Mesajlar
    928

    Standart

    Tuna abi,gece gece yarıldım vallahi o martıya,alfred hitchcock'musun mübarek neydi o öyle .











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  13. #33
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    772

    Standart

    eline kalem alan herkes resim çizemiyor ama fotoğraf makinası alan biri kolaylıkla fotoğraf çekebilir. o yüzden fotoğraf konusunda bu tartışmalar hep devam edecek. açıkçası insanlar kendinilerini iyi hissediyorlar o yüzden böyle herkes makina alıyor. kimisi kız tavlamak için kimisi hava atmak için. bu niye, kimi, neden rahatsız ediyor. Ticarete döken döküyor zaten. Kimse kimseyi tutmuyor ama genelde bu tartışmaların altında kıskançlık yatıyor. adam çok iyi fotoğraf çektiğini düşünüyor sonra ergen birinin elinde mark2 görünce deliriyor ya da bu işte para kazanmıyor ama sonra bir bakıyor ergen başka biri kendini iyi pazarlayıp kötü fotoğrafları ile para kazanıyor böyle olunca yien kıskançlık giriyor devreye. abi herkes istediğini çeksin. iyiyse biryerlere gelir kötüyse yine gelebilir ama herkes gelebilir kimseyi tutan yok. torpil falan varsa işin içinde o her alanda var.neye göre iyi ayrıca. mesela ben çıkıp canonturk üyelerinin yüzde 90'ı çok kötü fotoğraf çekiyor desem şimdi herkes bana saldırır. ama bana göre kötü olan o yüzde 90 bu kendini fotoğrafçı sananları eleştirebiliyor. kısacası isteyen kendin istedği sıfatı yakıştırsın. herkes kendi işine bakıp kendini geliştirmeye çalışsa daha iyi olur.










    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  14. #34
    kentucky - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Burak B.
    Makina:
    Canon EOS BinD
    Üyelik tarihi
    25.August.2011
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    40
    Mesajlar
    181

    Standart

    evet bende bir fotoğrafçı değilim aslada olmayacağım çünkü mesleğimden memnunum.yanlız kendini fotoğrafçı olarak ad eden ve onları fotoğrafçı olmamakla itham eden zümre arasında ben kendine fotoğrafçı diyenlerin yanındayım.sevdiğim güzel bir söz sanırım bu durumu açıklıyor;
    "Her şeyin ölçüsü insandır. Her şey bana nasıl görünürse benim için öyledir. Üşüyen için rüzgar soğuk, üşümeyen için soğuk değildir. Her şey için birbirine tümüyle karşıt iki söz söylenebilir" (Protagoras)











  15. #35
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @gorkemkeser

    Bu tartismalarin aynisi inan resim sanatinda da ben disavurumcu calisiyorum diye ortaa cikanlar uzerinden var. Bknz Kenan Evren ve Resim tartismalari.

    Burada insanlarin eline aldigi makinalar veya fotograf cekmelerine karsi bir tartisma yurutulmuyor. Hatta para kazanip kazanmamasi uzerinede bir tartisma yok. Dedigin gibi Para kazanmanin kriterleri cok ayri noktalarda yatiyor. Burada daha cok bu ise, hobiye merak salmis, bir yerlere gelmeye calisan kisiler ile aslinda farkli amaclarla bu ise soyunanlar arasinda bir fark yazilmaya calisiyor.

    Bugun Iphone ile fotograf da cekilir 1Ds Mark II ilede bas cek bir kameraylada, pinhole ilede. Bu tercih ve/veya maddi guc meselesidir.Bir ressamin tual yerine cardboard uzerine calismasi gibi. Uretmek isteyen insan icin bir engel yoktur.

    Dedigin gibi herhangi birinin onune veya arkasina koydugu isim onu bir yerlere getirmez veya bir yere gelmis kisiden bir seyler goturmez. Ancak insanlari bu isimleri kendine yakistirirken biraz daha bilincli olmaya itmek, belli temeller carcevesinde daha evvel de dedigim gibi suyunu cikartmadan bir nebze olsun egitmek kotu degildir.

    O yuzde 90 da bir seyler ogrenebilir fotografci sananda sanatci sananda sende bende...

    Dolayisi ile herkes telefon basindayken resim cizer, herkes dusta sarki soyler, herkes gezerken denklansore basar. Ama hala basta dedigimde sabitim. Herkes ressam degildir, herkes Muzisyen degildir, herkes fotografci degildir. Nasil herkes pazarlamaci degilse, kaportaci degilse, aşçı degilse... Bu da oyle bir durumdur.

    Bunlari soylemek biri yada birilerine karismak degildir. Her statunun, meslegin, titrin kendine ozgu bir geregi olmasindan kaynaklanir.

    saygilar











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  16. #36
    enesoz
    Guest

    Standart

    Fotograf konusunda en irite oldugum mesele buydu aslinda, 2 ay kurs goren birtane fotograf makinesi alan, her gordugunu cekip 1000 fotograf cektim diye etrafa gostermeye calisan.

    Kurs bitiminde hemen adinin sonuna photograhy yazip para kazanma yollarina giden.

    Ben hayatimda bir tane fotografci taniyorum, beni fotograf ile tanistiran kisidir kendisi. ekipmanlarini cikarttiginda ve yaptigi islere baktigimda inanin fotograf cekiyorum diyemiyorum hatta utaniyorum.











  17. #37
    greeneye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    green eye
    Makina:
    5D
    Üyelik tarihi
    27.March.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    52
    Mesajlar
    1,169

    Standart

    Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Fotograf varsa denklansore basan biri veya bir sey vardir. Denklansore basma yetisi kimseyi fotografci yapmaz. Uc yasindaki cocukda olabilir o denklansore basan egitimli bir maymunda. Yada bir yazilim programi da olabilir. Bunun fotografin iyi olmasi ile alakasi yoktur.

    Fotografci, Ressam, Muzisyen vey bunlarin alt dallarindan biri olmanin gereklilikleri birfiziksel becerinin otesindedir. Fiziksel olarak bir isi yapabilmek o zanaata yada sanata sahip olmak demek degildir.

    Yoksa asagidaki marti bir Kameraman, isikci, yonetmen ve oyuncudur.

    http://www.youtube.com/watch?v=rIu5B3Fsstg
    deklanşöre basan martı değil sanırım

    ben deklanşöre basan demiştim. 3 yaşında bir çocuk fotoğraf çektiğinin farkında ise (ki kızın 3 yaşında fotoğraf çekiyordu biz güldürerek) fotoğrafçıdır. bu kadar basit.

    altın kuraldan bi haber fotoğraf çekip bunları satmış binlerce fotoğrafçı var. mesleğin büyük çoğunluğu alaylı.

    fotoğrafçı olmanın gereği bu işten para kazanmak ise canon s3 IS compact makina ve portatif baskı makinasıyla Eminönünde fotoğraf çeken amca buradaki herkesden daha profesyonel fotoğrafçıdır. zira her gün ekmeğini çıkarmak için orada...

    selamlar...










    5D, vivitar2.5/28mm M, porst 2.8/35 M, yashinon ml 1.4/50 M, helios 2/58 M, Samyang 1.4/85 M, jupiter 2/85 M, tair 11a 2.8/135 M, smc takumar 4/200 M, canon 1.8/50mm II

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  18. #38
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @greeneye

    Para kazanma ile fotografciligin farkli seyler oldugunu defalarca yazdim. sanirim gozunuzden kacmis.

    Profesyonel olarak fotograf satmak ile fotografciligi karistirmayalim derim ben...

    Ayrica profesyonellik bir defaya mahsus yapilan bir satis degil gecimini fotograftan saglayacak kadar para kazanmaktir. Eger gelirin bir kismi duzenli olarak fotograftan saglaniyor ancak tamami saglanamiyorsa yari profesyonel ve gelir amaci gutmeden cekiliyorsa amator tanimlari uygundur.

    Devamina gelen fotografci tanimi ise bambaska kriterlere sahiptir. Hadi bilincli 3 yasinda cocugu gectim maymunu, bilgisayar programini, bilincsiz denklansore basani ne yapacagiz. Zaten anlatamadigimi dusundugum noktada bu.

    Fotografci olmak icin o denklansore basit de olsa bir amac, bilinc ve kulturel, sosyal, sanatsal birikim ile basilmalidir. Herkes ressam olamaz, herkes heykeltraş, Şair vs olamaz.

    Ama herkes şiir yazmaya çalişabilir, birşeyler karalayabilir ve denklansore basabilir.
    Bunun olmasinda bir sakinca yoktur. Bu durum Şairin, ressamin, fotografçinin, degerini dusurmez.

    Burada anlatilmak istenen sadece bu denklansore basabilir durumda olan dostlarin kendilerini gelistirmeye bugun facebookda actiklari "aligel photography" kelimesindeki photography nin altini doldurmak icin calismalari gerektigidir.

    Her duşta şarkı söyleyen müzisyen değildir.

    Not: Hadi denklansore basmadi ama bu durumda isigi, kareyi, mizanpaji o ayarladigine gore goruntu secici ve yonetmen diyebilirmiyiz

    Saygilar











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  19. #39
    greeneye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    green eye
    Makina:
    5D
    Üyelik tarihi
    27.March.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    52
    Mesajlar
    1,169

    Standart

    @tunalapa

    deklanşöre basmak lafı elbette "iradesi olan bir zeka düzeyi" için kullanılmıştır. yoksa martı bilinçsizce (muhtemelen yiyecek olarak) taşımıştır kamerayı. burada incelik o düzeneği kuran zekaya aittir.

    6 yaşında motosiklet yarışçısı olan çocuklarla f1 de yarışan pilotlar arasında ne fark var ise 3 yaşında fotoğraf çeken çocuklarla bu işten ekmek kazanan fotoğrafçılar arasında en fazla o kadar fark vardır. kimse beğenmeyebilir ancak onun estetiğine, ilgisine, mutluluğuna hizmet ediyorsa olay bitmiştir.

    bu arada fotoğrafçılığın sanat olup olmadığı tartışılır. resim gibi heykel gibi çok fazla kreatif nitelik gerektirmez. (bu sebeple aynı kadraj milyonlarca kez çekilir ve yine de haz verir. besteci değil de yorumcu olmak gibi) iki kişi yolda aynı olayı görüp "muhtemelen" aynı şekilde fotoğraflayabilir. ama aynı olay karşısındaki duyguları ve duygularını yansıttıkları hikaye, şiir, röportaj kesinlikle aynı olamayacaktır.

    bir de genel kanı için ufak bir sözüm var.

    genç delikanlılar arabalara pati çektirip, sağda solda yarışacağına (yada birbirlerini itip kakacağına) ellerine hava atmak için birer makina alıp ben fotoğrafçıyım deseler çok daha iyi olur. belki estetiği yakalama şansları olur ne dersin?

    selamlar...










    5D, vivitar2.5/28mm M, porst 2.8/35 M, yashinon ml 1.4/50 M, helios 2/58 M, Samyang 1.4/85 M, jupiter 2/85 M, tair 11a 2.8/135 M, smc takumar 4/200 M, canon 1.8/50mm II

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  20. #40
    serkankucuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serkan Küçük
    Makina:
    X-E2
    Üyelik tarihi
    28.February.2011
    Nereden
    Ankara, Turkey, Turkey
    Yaş
    37
    Mesajlar
    977

    Standart

    Bu işten para kazanmak isteyip de bu işe bir şekilde başlayanlar olacaktır, iyisiyle kötüsüyle.. Ama sanırım insan istediği paranın da biraz hakkını vermek ister, bugün facebook'ta sağdaki reklamlarda denk geldi bu site Düğün Fotoğrafçısı İstanbul Paketler ve Fİyatlar istedikleri fiyatlar ilk başta normal geliyordu, sayfada aşağıya indikçe "yok artık" demeye başladım ve en altta örnek çekimler var. onlara da bakınca direk "yazık" dedim. insan birazcık da olsa ilgilenir yaptığı işle ya...










    Fujifilm X-E2

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •