ÖDÜLLÜ BASIN FOTOĞRAFLARI TÜRKİYE'DE


Dünyanın her yıl tekrarlanan en büyük ve en prestijli basın fotoğrafları sergisi “World Press Photo 2010” (Dünya Basın Fotoğrafları 2010 Sergisi) İstanbul'a konuk oluyor...



Sergi, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu katkılarıyla 17 Aralık - 09 Ocak tarihleri arasında Forum İstanbul’a konuk oluyor. Basın fotoğrafları dalında yapılan uluslararası yarışmanın ödüllü fotoğraflarını içeren sergi yıl boyunca 25 ülkede 2 milyondan fazla izleyiciyle buluştu. Dünya foto muhabirliğinin bir yıllık güncesi sayılabilecek sergide 162 fotoğraf yer alıyor.

Her yıl dünyanın dört bir yanından foto muhabirleri, ajans, gazete ve dergiler tarafından yarışmaya gönderilen fotoğraflar 13 kişilik bağımsız uluslararası bir jüri tarafından 10 farklı kategoride değerlendiriliyor. Bu yılki yarışmaya 128 ülkeden 5847 fotoğrafçı tarafından gönderilen 101960 fotoğraf katıldı.

Canon ve TNT’nin sponsorluğu ve Geniş Açı Proje Ofisi’nin katkıları ile desteklenen sergi, 9 Ocak’a kadar Forum İstanbul’da izlenebilecek.



Dünyada ve Türkiye’de basın fotoğrafçılığı
Forum İstanbul’da serginin açılışından önce 16 Aralık Perşembe günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İşbirliği ile saat 16.00’da “Dünyada ve Türkiye’de Basın Fotoğrafçılığı” konulu iki sunum ile 17.30’da “Haber’de Magazin, Magazin’de Fotoğraf” başlıklı bir panel gerçekleştirilecek.

İlk sunum, 16, 17, 18 Aralık tarihlerinde Forum İstanbul’da fotoğraf atölyeleri de düzenleyecek olan Hollandalı fotoğrafçı Pieter ten Hoopen tarafından gerçekleştirilecek. Hoopen’in “Dünyada Basın Fotoğrafçılığı” başlıklı sunumunu Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Abdurrahman Antakyalı’nın “Türkiye’de Haber Fotoğrafçılığı- Editör Fotoğraf Seçiminde Nelere Dikkat Eder?” konulu sunumu izleyecek.



Magazin’de fotoğraf tartışılacak
Saat 17.30’daki “Haberde Magazin Magazinde Fotoğraf Konulu” paneli Magazin Muhabirleri Derneği Onursal Başkanı ve Güneş Gazeteci Magazin Müdürü Nurettin Soydan yönetecek. Panele konuşmacı olarak Milliyet Gazetesi Magazin Yazarı Ali Eyüboğlu, Reklam Film ve Fotoğraf Sanatçısı Hakan Denker ve Fotoğraf Sanatçısı Yaşar Saraçoğlu katılacak.

Pieter ten Hoopen ile fotoğraf atölyeleri
Hollandalı fotoğrafçı Pieter ten Hoopen, 16-17-18 Aralık tarihlerinde Forum İstanbul’da fotoğraf atölyeleri düzenleyecek. Atölyeler basın fotoğrafçılarına, bağımsız çalışan fotojurnalistlere, üniversitelerin fotoğraf bölümlerinde okuyan öğrencilere, basın fotoğrafına ilgi duyan amatör fotoğrafçılara açık olacak. Pieter ten Hoopen’in, bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarda konularını nasıl seçtiğine ve onları hayata geçirirken izlediği yöntemlere odaklanan geniş kapsamlı bir sunumla başlayacak olan atölyeler, fotoğrafçının katılımcıların fotoröportajlarını teker teker değerlendirilmesi ve önerilerde bulunmasıyla devam edecek.

Pieter ten Hoopen atölyesinin yanı sıra sergi kapsamında, Canon işbirliği ile “Dijital Fotoğrafçılık Atölyesi”, liselere yönelik rehberli gezi ve eğitim programı “Look&Click” ve tüm fotoğrafseverlere açık olan “Foto-maraton” organizasyonları da gerçekleştirilecek.

Pieter ten Hoopen kimdir?

1974 doğumlu Hoopen, biri Günlük Hayat kategorisi Hikâyeler dalında mansiyon ödülü, diğeri de Portreler kategorisi Tek Fotoğraflar dalında ikincilik ödülü olmak üzere bu yılki World Press Photo yarışmasında iki ödül kazandı. 1999’dan beri İsveç’te yaşayan ve Stockholm’deki Nordens Fotoskola’da fotojurnalizm eğitimi alan fotoğrafçı, geçtiğimiz yılki yarışmada da Günlük Hayat kategorisi Hikâyeler dalında birincilik ödülü kazanmıştı. İskandinavya’daki çeşitli okullarda fotojurnalizm eğitimi veren ve uluslararası basında çalışmaları yayımlanan ten Hoopen, Agence VU (Paris, Fransa) tarafından temsil ediliyor.