CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree7Likes
  • 1 Post By MMMacit
  • 3 Post By theyapici
  • 2 Post By mosaique
  • 1 Post By ceasaris

Konu: Fotoğraf Üzerine..

  1. #1
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,637

    Standart Fotoğraf Üzerine..

    Selamlar Dostlar..
    Biraz içimi dökmek biraz fikir danışmak amacıyla bu yazıyı yazıyorum..

    Özellikle son zamanlarda bir şey üretememe veya fotoğraf adına beğenmeme duygusu kaplar oldu. Yani paylaşılan fotoğraflara bakıyorum kendi çektiklerime bakıyorum birşey eksik diyorum hep, boş zamanlarımda 500px gibi sitelerde popüler ve özellikle de Editör seçimlerine bol bol bakarım. Tamam Popüler fotoğraf olayı bir kenara atalım ama editör seçimlerine önem veririm.. Sanırım çok bakmaktan algı körlüğü mü yaşıyorum n'apıyorum anlayamaz oldum.

    Fotoğrafta olması gereken nedir? Sorusu burda devreye girer mi ? Ya da görüşünüz ne olur..

    2. Konu ise.. Sosyal paylaşım fotoğrafçılığı.. Özellikle Facebook gibi sitelerde aşırı derecede kirlenmiş, yalakalık boyutunu aşmış artık berbat bir hal alan bir durum var.. Malum gruplarda saçma sapan yorumlar yüzlerce binlerce beğeniler.. vs vs .. bazen bir fotoğraf görüyorum 2 3 saat içinde 1000 - 1500 beğeni almış.. İnanın çeviriyorum ters-yüz ediyorum "yahu bu 1500 kişi beğenmiş ama ben neden bir şey göremiyorum" diyorum.
    Sizde güzel ve olması gereken fotoğrafın ölçüsü nedir? Ya da kriter var mıdır?

    Son olarak da;
    Ünvan muhabbetleri.. Canonturk'te bu konuya hiç rastgelmedim. O yüzden seviyorum burayı sadece fotoğraf ve teknik ağırlıklı sohbetler mevcut. Ama AFiap Efiap UPi vs vs gibi unvanlar sizde ne derece geçerli ben hep saçma bulmuşumdur. 3 4 bin dolara 6 ayda Afiap olma ihtimali var ama bunu sosyal ortamda üstün insan gibi kullanan dalkavuklar var.. Bu konuda görüşünüz nedir ?


    p.s: Sanırım iyi değilim











  • #2
    SarpSasmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Sarp Sasmaz
    Makina:
    Canon Eos 70D
    Üyelik tarihi
    13.July.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    43
    Mesajlar
    314

    Standart

    500px eskisi gibi hoşuma gitmedi. adminler popülerlik süresi 1 gün iken 2 gün oldu. fotokritik demokrasili site olduğu için oralarda upload ediyorum. benimde gözüm alıştı. Fotoğrafları beğenmiyorum. bakıyorum manzara fotoğraflara doğru ışık kullanmıyorlar. sitede kopyala yapıştır yapamıyorum fotoğrafları o yüzden gösteremiyorum siten kaynaklı










    Eski email hesabı unuttum yeni hesap

  • #3
    MMMacit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Halil Macit
    Makina:
    Canon 1Dx
    Üyelik tarihi
    06.November.2011
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    372

    Standart

    500px Tarzı Sitelerde Fotoğrafın Popülere Çıkması Çok Basit. Ne Kadar Fazla Arkadaşınız Varsa Ne Kadar Fazla Beğeniyorsanız Ne Kadar Fazla Yorum Yapıyorsanız O Kadar Çok Geri Dönüş Oluyor Hele ki Bunları Daha Yeni Fotoğraf Yükleyip Yapıyorsanız Rastgele Yine Fotoğrafınız Bir Derece Yukarılarda Oluyor. 1X Sitesini Bilmiyorum.

    Fotoğrafta Kendi Adıma Konuşmak Gerekirse Doğru Renkler Abartılmamış Oynamalar Beni Kendine Çekiyor.

    2. Konu ise 500px Tarzı İle Facebook Hemen Hemen Aynı İnstagramda Dahil Bunun İçine.

    3. Ünvanlara Hiç Takılmıyorum Ben Açıkçası. İnsanların Forumdaki Konuşmaları, Yardımı, Uslubu, Fotoğraf Bilgisi ve Çektiği Fotoğraflar Bende O Kişinin Ünvanını Belirler.










    BUSAH likes this.
    - Canon 1DX | Zeiss Otus 85mm F1.4 | Canon EF 16 - 35 F4 L IS
    - Lee Filter Holder | Lee 77mm Wide Angel Adaptor
    - Gitzo Gt3532 LS Tripot| Gitzo GH3780QD Ball Head

  • #4
    theyapici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    kenan yapıcı
    Makina:
    5DMarkIII
    Üyelik tarihi
    12.March.2012
    Nereden
    İstanbul-Bahçelievler
    Yaş
    43
    Mesajlar
    1,651

    Standart

    sen girip yorum yaptığında onlarda senin fotoğrafına yorum yapıyor çok güvenilir değil 500px vb. Türk forumlarında da ahbap çavuş şeklinde adam ot çekse yorum şu 'kardeşim mükemmel bir kare faruk amcan yazabiliyorlar gereksiz'; bazıları güzel fotoğrafı kadın vücudunun sergilenmesiyle ilişkilendirmiş onlara göre senin anadolunun güzide bir kasabasında çektiğin hikayesi olan bir fotoğrafın anlamı yok adam başka şey peşinde çünkü...
    Face deki gruplardada grup yöneticilerinin kişisel özellikleri öne çıkıyor ama gene de güvenilir olmasa da paylaşmak gerek.
    Ama şu da var zamanında fotoğraf için ifsak ın kapısını çalsanız sizi içeri bile almazlardı şimdi (fotoğrafı bana sevdiren hocalarımın başına gelen bir durum)
    Velhasılı kelam ben de ps te iyi değilim ama senin karelerini beğeniyorum . Fotoğraf kuralları zaten belli ama bazen kuralların dışına da çıkılabilir farklılık üretmek adına kolay gelsin.










    avmbk, Karun and SarpSasmaz like this.
    CAN EMANET KUL MİSAFİR...

  • #5
    mosaique - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağrı
    Makina:
    5D MKIII + 28mm
    Üyelik tarihi
    16.May.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    40
    Mesajlar
    633

    Standart

    Belki biraz konunun dışına da çıkarak birşeyler yazmak istiyorum.

    Aslında fotoğraf çok basit bir iş. Bresson diyor ki fotoğraf makinesinin kullanma kılavuzundan nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Bunu bugüne uyarlarsak, karışık elektronik makinelerimiz kılavuzunun yanı sıra internetten, forumdan, kurslardan öğrenebiliriz. İşte bu teknik kısmı hallettiğinde ve internette gördüğü gibi fotoğrafları çekebilir hale geldiğinde kendini geliştirmeyi ve araştırmayı bırakanlar asıl sorun. Kimimiz uzun pozlama, kimimiz strobist, kimimiz makro üzerine gidiyor ve bu liste uzar gider. Bunların çoğu teknik tarzlar ve iş bir yerden sonra teknik yarıştırmaya, oradan da haliyle ekipman ve PS bilgisi yarıştırmaya gider. Halbuki bir sözü ve içeriği olan fotoğraflarda ilk bakışta genelde tekniğe odaklanmayız. Örneğin harika bir manzara fotoğrafı bende bir etki uyandırmaz. Çünkü makinesini ve PS 'yi teknik olarak doğru kullanmayı öğrenmiş her kişi o tripodun üstündeki makinenin deklanşörüne bastığında o fotoğrafı elde eder. Eğer çok nadir bir yerde harika bir manzara yakaladıysanız da, bu sizin çok iyi bir gezgin, kaşif ve maceracı olduğunuzu gösterir. Fotoğraftaki yer muhteşem ama fotoğrafın kendisi sadece o yerin fotoğrafı olmaktan ibaret. Fotoğrafın kendisi değil, fotoğrafın konusu güzel ya da ilginç. Fakat benim asıl ilgimi çekenler, belli konulara adanmış ve çekildiği anda iyi kadrajlanarak, kendisini çeken kişiden başkası tarafından elde edilemeyecek ve tekrarlanamaz anların belgesel fotoğrafları. Bu anlamda belki çok klişe olacak ama ben yeni veya eski Magnum fotoğrafçılarına bakmaktan hiç sıkılmıyorum ve bahsettiğiniz his kaybını hiç yaşamıyorum. Örneğin Josef Koudelka 'nın siyah beyaz panoramik manzara fotoğrafları var. Yalnız bunlar hiç Ansel Adams 'ınkiler gibi, ya da alışılagelmiş manzara fotoları gibi dünyanın muhteşem yerlerinden değil. Tersine genelde insanın olmak istemeyeceği yerler. Ama o an orada bulunan başka birinin göremeyeceği özgün bir kadrajla ve geometrik içeriklerle fotoğraflar muhteşem hale geliyor bana göre. Kısacası fotokritik gibi amatörlerin dahi uzak durması gerektiğini düşündüğüm yapılardan, ya da 500px gibi tekniğin ve esinlenmenin çok yoğun olduğu sitelerden zamanla sıkılmak çok olası.

    Ayrıca hiçbirimiz fotoğrafı kendimize saklamak ve kimseye göstermemek üzere çekmiyoruz. Herkes beğenilmek ister aksini söyleyen yalan söyler. Hepimizin bildiği üzere, sıkı bir çalışmayla, gör beni göreyim seni mantığı ile "beğenilen" fotoğrafçı olmak pek mümkün. Uzun zamandır fotoğraf çekenler bunu görmüş ve tiksinip geri çekilmiştir çoğunlukla. O yüzden, zaman zaman görmesi gereken zaten görür desek de, bu kalabalığın içinde kendimizi göstermek için uğraşmak da zorunda kalıyoruz. Ben şahsen uzun zamandır fotoğraf paylaşmayı tamamen bıraktım. Daha çok kendimi ifade edecek fotoğraf serileri hazırlamakla uğraşıyorum ve ilerde bunların benim için önemli yerlerde paylaşılmasını sağlamayı umuyorum.

    Konu dağıttım kusura bakmayın.










    ceasaris and avmbk like this.

  • #6
    MMMacit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Halil Macit
    Makina:
    Canon 1Dx
    Üyelik tarihi
    06.November.2011
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    372

    Standart

    Çok Güzel Değinmişsiniz. Son Zamanlarda Bu Magnum Fotoğrafçıları Mevzusunu Duyuyorum Okuyorum Bir Bilgim de Yok Tam Olarak Nedir Bu ?










    - Canon 1DX | Zeiss Otus 85mm F1.4 | Canon EF 16 - 35 F4 L IS
    - Lee Filter Holder | Lee 77mm Wide Angel Adaptor
    - Gitzo Gt3532 LS Tripot| Gitzo GH3780QD Ball Head

  • #7
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,637

    Standart

    Genel bir sıkıntı bu ama artık bana gına geldi inanın ondan biraz sohbet tarzı tartışalım dedim. Tek bende sorun yokmuş bir ara kendimden şüphelendim.











  • #8
    ceasaris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serhat KUKUL
    Makina:
    Canon EOS 5D,Canon eos 50E
    Üyelik tarihi
    08.August.2009
    Nereden
    KIRKLARELİ
    Yaş
    44
    Mesajlar
    295

    Standart

    Burak bey yaşadığınız duyguları bire bir yaşayan ve maalesef ki karşılığında tepki bile gören bir insanım.Arkadaşımın facebook a koyduğu o bol kontrastli keskinliği dibine kadar verilmiş fotoğrafına gelen begeniler ve üstüne bana sorusu "sence nasıl güzel mi" ve başlıyorum klişe yorumlara kadraj eğri olmuş şu dal kadraja girmemeliydi vs vs ondan sonra ilk tepki sende hiçbirşeyi begenmiyorsun.Evet ben kendi fotoğraflarımı bile beğenmiyorum çünkü artık çağımız maalesef ki teknoloji çağı 5d mark3 üstüne 16-35 lens birde az biraz ps biliyorsan zaten ortada fotoğrafçı diye birşey kalmıyor ki.Bu işin teknik kısmı bir diğer yani 500px gibi sitelerde bahsettiğim ekipmanlarla çekilmiş dikkatimizi çeken fotoğraflarda ne var yada ne ariyoruzda bulamıyoruz.Aslında çok basit fotoğraflarda artık duygu yok .Şu afganistan li mavi gözlü kızı hepimiz biliriz geçenlerde son halinin fotoğrafını çekmişler ama ilki kadar begenmedim neden? Çünkü ilk fotoğraftaki kızın gözündeki korku ve tedirginlikten eser kalmamış o bile o kadar yapmacık bakmiski kadraja sıradan bir portre çıkmış ortaya.Uzun lafın kısası bu ise gönül veriyoruz ancak maalesef ki işin içine duygularımızı katamiyoruz kanaatimce










    avmbk likes this.
    Canon Eos 5D classic-Canon Eos 50E-Canon EF 50mm f1.8 II

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •