Alıntı koreli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Konuya bodoslama dalış yapmış oluyorum ancak kafama birşey takıldı. Benim bildiğim lenslerin üzerine yazılan değerler 35mm sensörlü kameralara yani Full Frame kameralara göre yazılmış değerleridir. Ancak yukarda full frame'de 24mm olan bir lensin 1.6 çarpan ile 15mm yada 14 mm olan lensin 1.6 çarpan ile 8,7mm olduğu gibi bir ifade var ve bence bu ifade yanlış. Geriye çarpan olayı eğer makinenin sensörü daha büyük olsaydı olabilirdi. Örnek olarak vermek gerekirse orta format makinalarda kullanılan sensör boyutu Full Frame kameralarda kullanılan sensörlere göre daha büyük olduğu için geriye çarpan olayı gerçekleşebilir. 35mm formatında 90mm olan lensi orta format sensörlü makineye taktığımızda 54mm olması gibi. bu arada 90/54mm olayı sensör çarpanını yanlış hesaplamış olabilirim. bildiğim kadarıyla 0,6 geriye çarpan olması lazım. Dolayısıyla crop sensörde geriye doğru çarpma olmaması lazım.
Alıntı koreli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eğer ben yanlış biliyorsam düzeltin. Benim de kafam karıştı şu anda



Alıntı aksoykaan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hüseyin Hocam,
Alıntı aksoykaan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Anıl Bey de yukarıda açıklamış.

Daha özet olarak, lenslerin odak uzaklıkları FF'ye göredir.
Yani FF gövdede 50mm, 50mm'yi verir.
APS-C gövdede 50mm lens takarsınız ve x1.6 çarpan ise 80mm'yi verir.
Orta format bir gövdeye takarsanız (diyelim ki x0.70 çarpanlı) üzerine 50mm lens taktığınızda 35mm'yi verir.

Yani lens üzerine işlenmiş odak uzaklıkları, sensöre göre yazılmış değerler değildir.
Selamlar ve iyi çekimler dilerim.



Alıntı onbes Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim yazdıklarım da aynı şeydi, acaba anlatmkta mı sorun yaptım.
Alıntı onbes Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

kısaca,
18mm lens aldığınızda, 1.6x aps-c makinada 28.8mm gibi, FF de 18mm olarak kadrajı dolduruyor.
Yukarda 2 foto da varmiştim.

Forumumuz CANON ollduğu için elbette tüm örneklerimiz CANON 1.6x çarpanlı Aps-c makinalar ve lensler üzerine....



Konu baya kaymış Ben de aynı şeyi söylemek istemiştim. Yani full frame de 24mm aralığını croplu makine de almak için benim ortalama 15mmlik bir odak ihtiyacım olacak.

Asıl sorunuma dönmek istiyorum; Ben baya bir araştırma yaptım benim asıl olayım video ve 80D kriterlerini barındıran tek model 6d mark 2 ve ben bu cihazı aldığımda video anlamında bir artısı olmayacak sadece full frame ve belki biraz da iso katkısı sağlayacak bu yüzden de ortalama bi 3.000 TL bir fark vermek çok da mantıklı gelmiyor.

Bu sebeple sanırım ben çok uzun bir süre belki hiçbir zaman full frame geçmeyeceğim çünkü 80D video için olan artıları ve uygun fiyatıyla full frame den uzun bir süre cazip gelecek bana.

Bundan dolayı 24-105 lens ile geniş açı ihtiyacı duyuorum. Ya yanına 10-18 veya 10-22 lens alacağım. Ya da 24-105 crop da tam bir tak gez lens olmadığı için bunu elimden çıkarıp tokina 11-16 ve tamron 17-50 2.8 alacağım ya da 24-105 elden çıkarıp tek lens olarak 15-85 alacağım. Nasıl değerlendiriyorsunuz tecrübesizliğimden çok hata yaptım o yüzden yorumlarınız ve tavsiyeleriniz çok önemli.