CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 78 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree38Likes

Konu: Makro Lens ve Diğer Alternatifleri Kullanarak Çekim Tecrübelerim ve Sonuçları

  1. #1
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart Makro Lens ve Diğer Alternatifleri Kullanarak Çekim Tecrübelerim ve Sonuçları

    Güncel fotoğraflar ve bilgiler için lütfen diğer sayfalarıda inceleyiniz.

    Merhaba arkadaşlar ;
    Bugün burada sizlerle fotoğrafçılığın en güzel dallarından biri olan makro ile ilgili bilgi,tecrübe ve fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.

    Makro fotoğrafçılık , fotoğraf ile ilgilenen birçok kişinin ilgisi çeker fakat çok azı bu dal ile uğraşır.Bende ilgisini çekip uğraşanlardan bir tanesiyim.
    Fotoğrafçılığın bu dalı çok güzel ve enteresan olmakla birlikte birazda zahmetlidir.Sabır ve azim gerektirir.Tabiki bunun yanında biraz bilgi ve tecrübede.

    Önceleri makro ile alakası olmayan ekipmanlar ile çiçek,böcek çekimi yapıp biraz crop ile iyi sayılabilecek sonuçlar alırdım fakat iyice merak sarıp profesyonel ekipmanlar kullanmaya başlayınca önceki çekimlerimin makro değil yalnızca yakın çekim olduğunu anladım.
    Şimdilerde ise gayet tatminkar sonuçlar elde ederek emeklerimin meyvelerini elde ediyorum.

    Bazen çekimlerimi görenlerden “yahu işin gücün yok çayırda bayırda bunların peşine mi gidiyorsun ?” diyenler oluyor. Evet , onlar bana gelemeyecekleri için ben onların yanına gitmek durumundayım. Ve ben bundan gayet keyif alıyorum.

    O canlıların dünyasına indiğinizde çok farklı duygularak kapılıyorsunuz.Gördükleriniz karşısında bazen üzülüyor bazen seviniyor bazen şaşırıp kalıyorsunuz. Önceleri dikkat etmeden yürüdüğünüz çayırların,taşların,toprakların aralarında tahmin bile edemeyeceğiniz ne anların yaşandığına şahit oluyorsunuz.
    İki dal arasındaki örümcek ağına yakalanıp kurtulmaya çalışan sinekler , larvalarını taşıyan karıncalar , ters düşüp düzelmeye çalışan böcekler ve daha niceleri ile karşılaşıyor ve onları fotoğraflamaya çalışıyorsunuz.

    Elde ettiğiniz olumlu sonuçlar karşısında mutlu oluyor ve dala daha sıkı tutunuyorsunuz !

    Ekipman konusuna gelince ise ;

    Makro için çeşitli ekipmanlar mevcut. Bu ekipmanları tek yada kombine olarak kullanarak çeşitli uzaklıklardan çeşitli büyütme oranları elde ederek çekim yapabiliyorsunuz.

    Biraz daha açacak olursak ; Makro lens , close up filtre , uzatma tüpü , körük , ters bağlanan 18-55mm lens gibi ekipmanları tek yada kombine olarak kullanabilirsiniz.

    Bilgi ve tecrübelerime göre “Ben makro çekeceğim” diyen bir fotoğrafçının ;

    DSLR fotoğraf makinesine
    Makro lens yada alternatif bir ekipmana
    Işığa ve Tripod’a ihtiyacı vardır.Bunlardan biri olmadan makro çekim ya yapılamaz yada iyi sonuç alınamaz.

    DSLR makine kullanmalısınız ki bu sayesinde makro lens yada diğer alternatif ekipman kullanmak şansınız doğar ve bu sayede çekim yapabilirsiniz.

    Makro lens yada alternatif ekipmanlardan istediğiniz birini hatta tümünü kullanarak çeşitli büyütme oranları elde ederek çekim yapabilirsiniz.

    Ve IŞIK… Işık bu işin için kesinlikle olmazsa olmazdır.Işık varsa fotoğraf vardır , yoksa fotoğraf yoktur.Bunun için harici flaş kullanmanız gerekir. Dediğim gibi önceleri makro olmayan lensler ile çekim yaptığımda ışığa çok fazla ihtiyaç duymuyordum ve harici flaşın kesin gerekli olduğunu okuduğumda da aslında o kadar da gerekli olmadığını düşünüyordum. Çünkü makro olmayan objektifle bile makro çekiyorsam makro objektif ile hayli hayli çekerim diyordum.Ta ki çok istediğim 100mm f/2.8 lensi alana kadar. Büyük hayallerle aldığım lensi kullanmaya başladığımda resmen hayal kırıklığına uğradım. Çünkü ışık çok yetersiz oluyor ve internette gördüğüm o muhteşem fotoğraflardan elde edemiyordum. Ve sonra anladım ki makro olmayan lenslerin minimum netleme mesafesi makro lenslere göre daha fazla olduğundan lensten içeri yeteri kadar olmasada fotoğraf çekecek kadar ışık girebiliyordu. Fakat makro lenslerin minimum netleme mesafesi daha kısa olduğundan nesneye daha fazla yaklaşmak durumunda kalıyorsun.Hal böyle iken lensten içeri ışık girmiyor ve sonucunda karanlık,netsiz ve soft fotoğraflar elde ediyorsunuz. Sonuç olarak makroda ışığın önemini anladım ve bir harici flaş almaya karar verdim.

    Flaşlı çekim yapmaya başladığımda bu kezde gördüm ki ışığı yönlendirmek ve ışığı yumuşatmak gerek. Aksi takdirde speedlite flaş patladığında ışık yukarı aşağı ve karşı yöne dağılıyor. Fakat ışığı lensin önüne düşürebilirsem ve yumuşatabilirsem çok daha sonuçlar alabileceğimi öğrendim. Bununla ilgili yaptığım araştırmalarda sonra bir difüzör yaptım ve ilk denemelerimde gördüm ki sonuçlar mükemmel.

    Tripod’a gelince ise olmazsa olmaz değildir ama daha net fotoğraflar çekmenizi sağlar. Çünkü yüksek büyütme oranı sağlamak için kullandığınız ekipmanlar ile çok yakından netleme yaptığınızdan damarlarınızdaki kan akışı bile makinenin titremesini sağlayacaktır. Bu nedenle tripod kullanılması taraftarıyım. Ağırlığından dolayı her ne kadar tercih edilmek istenmesede verdiği sonuçlara kesinlikle değer. Ki bunu defalarca tecrübe ettim.

    Makro çekim için lens olarak 1:1 büyütme oranı verdiklerinden dolayı makro lensler tercih edilmelidir. Eğer makro lens’e alternatif olarak daha ekonomik çözümler arıyorsanız 50mm yada daha düşük odak uzunluğuna sahip manuel bir lensi yada kit lens olarak herkesin bildiği 18-55mm lensi ters bağlayarak kullanabilirsiniz. Her iki ekipmana ek olarak uzatma tüpü yada körük kullanabilir ve bu sayede daha yüksek büyütme oranı elde edebilirsiniz.

    Lensin odak uzunluğu ile büyütme oranı ters orantılıdır. Odak uzunluğu arttıkça büyütme oranı düşer , odak uzunluğu azaldıkça büyütme oranı artar. Öyle ki 18-55mm ters bağlandığında 55 mm’de 1:1 büyütme verirken 18mm’de 4:1 büyütme verir. (Yaklaşık olarak)

    Aslında daha sayfalarca yazmak gerekir ama daha fazla uzatmadan artık fotoğraflarımı sunmak istiyorum.

    Unutmadan , ben bir Fotoğraf eğitmeni yada benzeri statüde biri değilim. Bu yazdıklarım yalnızca benim bugüne kadar ki gözlemlerim ve tecrübelerimdir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Hiç birşey iddia etmiyorum.Yanlış yazdığımı düşündüğünüz noktalar varsa açıkça belirtirseniz sevinirim.Her türlü eleştiriye açığım.

    100mm makro lens , 68mm uzatma tüpü ve ters bağlanan 18-55mm'yi tek tek ver birbirleri ile kombine ederek büyütme oranlarını hesapladığımda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor. Ama unutmadan şunu söylemek istiyorum ; Bu sonuçlar yuvarlatılmış rakamlardır. Yani büyütme oranı 3:98 olup düz hesap 4 saydım küsürat kafa karıştırmasın diye.

    100mm macro: 1:1
    100mm macro + 68mm uzatma tüpü: 1.5:1
    Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1
    Ters 18-55mm (18mm'de): 4:1
    Düz 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 1.2:1
    Düz 18-55mm (35mm) + 68mm uzatma tüpü: 2:1
    Ters 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 3:1
    Ters 18-55mm (18mm) + 68mm uzatma tüpü: 8:1
    -------------------------------------------------------

    100mm macro: 1:1



    Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1



    Ters 18-55mm (55mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 3:1



    Ters 18-55mm (18mm): 4:1



    Ters 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 8:1



    Makroya başlamak isteyenler için birkaç tecrübe paylaşmak istiyorum. Bunlar benim nacizane düşüncelerim sizlere abartı yada normal gelebilir ama ben olmaları durumda faydalarını , olmaması durumunda eksikliklerini yaşadım.

    -Çekime çıkarken eski elbiseler giymelisiniz.Aksi takdirde dizleriniz çimen yeşili olabilir.Tabiki buda yeni pantolonlarınızda olursa canınızı sıkabilir.
    -Sabahın erken saatlerinde canlılar daha durgun olduklarından çekim yapmanız kesinlikle çok daha fazla kolaylaşacaktır.
    -Eğerki gireceğiniz yada üzerine uzanacağınız otluk yada çayırdan şüphe ediyorsanız sezgilerinizi dinleyin oraya girmeyin.(Ben girdim yılanla karşılaştım.)
    -Çoraplarınızı kesinlikle paçalarınızın üzerine çekin.
    -Sırt çantanızı mümkünse yanına almayın.
    -Makinenizi olabildiğince hafif tutun.Tripodla çekim yapmanızın mümkün olmadığı yerlerde el ile çekim yapacağınızdan battery grip gibi makineyi ağırlaştıran ekipmanlardan o anlık uzak durun.Yoksa eliniz daha çabuk ve daha fazla titrer.
    -Fotoğraflarınızı kesinlikle raw çekin , işlerken çok daha fazla kolaylık sağlar.
    -Eve gelip fotoğrafları görmeden , çekim alanında fotoğraf silmeyin.O anda net göremediğiniz fotoğraf aslında net olabilir.Yada fotoğrafta başka bir detay yakalayabilirsiniz.
    -Sıcak havalarda siyah giyinmeyin , pişersiniz.
    -Bulduğunuz herhangi bir böcek,örümcek yada benzeri canlıların çekimini farklı açılardan en az 3-5 kez çekin.
    -Ağır hareket eden canlıları (uğur böceği gibi...) farklı yapraklara taşıyarak yeni fotoğraflar çekin.
    -Yağmur sonrası salyangozlar aktif hale geçerler.
    -Yağmur sonrası sinekler pasif hale geçerler.
    -Örümcek fotoğrafı çekerken vizörden baktığınızda ön ayaklarını havaya kaldırıyorsa muhtemelen zıplayacaktır bilginiz olsun.
    -Taş altlarını kontrol edecek olursanız muhtemelen kırkayak,karınca,karınca larvası,kabuksuz salyangoz gibi canlılar ile karşılaşırsınız.
    -Su kenarlarında çok fazla bulunmamaya çalışın , su içmeye gelen yılanlar ile karşılaşabilirsiniz.
    -Can güvenliği herşeyden önce gelir kendinize çok dikkat edin.
    -Fotoğraf uğruna hiçbir canlıyı incitmeyin,öldürmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

    Canon EF 100mm f/2.8 USM



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü



    Canon EF 100 f/2.8 USM



    Canon EF 100 f/2.8 USM



    Canon EF 100 f/2.8 USM



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)



    Canon EF 100 f/2.8 USM



    Canon EF 100 f/2.8 USM



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü



    Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü












    Konu Radinant tarafından (22.April.2014 Saat 09:20 ) değiştirilmiştir.
    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #2
    GeorgeBest - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    eren aydın
    Makina:
    5D mk II
    Üyelik tarihi
    01.May.2013
    Nereden
    Sinop / Gerze
    Yaş
    33
    Mesajlar
    1,144

    Standart

    Canon efs 60 mm f2.8 hakkindaki dusunceleriniz nedir acaba ? Urun cekimi ve macro uzerinde kullanmak istiyorum tavsiyeleriniz neler olur ?

    Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi










    Ruhların Daima Amatör Kalması Dileğimle

  • #3
    ceasaris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serhat KUKUL
    Makina:
    Canon EOS 5D,Canon eos 50E
    Üyelik tarihi
    08.August.2009
    Nereden
    KIRKLARELİ
    Yaş
    44
    Mesajlar
    295

    Standart

    Hocam ellerine sağlık çok güzel fotoğraflar olmuş.100 mm benimde hayalim ancak bende şimdilik 18-55 i ters adaptörle kullanmak durumundayım.Size sormak istediğim ben 18-55 i hep 55 mm de kullanıyorum 18mm bir türlü netleme mesafesini bulamadım sizin fotoğraflarınızdaki netleme mesafesi afaki olarak ne kadar uzaklıkta acaba.En azından klavuz olması açısından tahmini bir rakam verirseniz sevinirim.Işığınız bol olsun










    Canon Eos 5D classic-Canon Eos 50E-Canon EF 50mm f1.8 II

  • #4
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    EF-s 60mm kullanmadım ama ürün çekiminde işinizi çok rahat görür bana kalırsa. Crop makine kullandığınızdan dolayı 60mm'yi 96mm olarak kullanacaksınız. Canlı çekimlerinde de eğer uzatma tüpü kullanırsanız daha yakından netleme yaparak daha fazla ayrıntı yakalayabilirsiniz.










    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #5
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    Alıntı ceasaris Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hocam ellerine sağlık çok güzel fotoğraflar olmuş.100 mm benimde hayalim ancak bende şimdilik 18-55 i ters adaptörle kullanmak durumundayım.Size sormak istediğim ben 18-55 i hep 55 mm de kullanıyorum 18mm bir türlü netleme mesafesini bulamadım sizin fotoğraflarınızdaki netleme mesafesi afaki olarak ne kadar uzaklıkta acaba.En azından klavuz olması açısından tahmini bir rakam verirseniz sevinirim.Işığınız bol olsun
    Yaklaşık 5cm civarında netleme mesafesi. Siz diyaframı kaçta kullanıyorsunuz ?










    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #6
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    Furkan kardeş son günlerde tüm makro yazılarının altında iletilerini gördüm. açacam dedin açtın konuyu. dikkatlice okudum. keşke literatürden bişeyler de ekleseydin daha zengin olurdu. eline sağlık. bende yakın çekim göreceğimi sanmıştın Allahtan makro ile karşılaştım. şu imzalı fotoğraflardan nefret ediyorum. ki senin imzan korkunç tiksinç şunu küçültüp varla yok arası köşeye bir yere çeksen güzel olur. eline sağlık ilk kısma ilaverlerini bekiyoruz. aramızdaki 15 yaş farka ve yazındaki samiyetine binayen kardeşim dedim ve eleştri yaptım. kal sağlıcakla











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #7
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    Merhaba , büyütme oranları ile ilgili hazırlığım devam ediyorum tek ve farklı kombinasyon ile ne kadar büyütme sağladığımı gösteren çekimler yapıyorum bitince paylaşacağım kısmetse. İmza konusuna diyecek bişeyim yok görüşünüze saygı duyuyorum. Kendi aracımın fotoğraflarını işleyip otomotiv forumlarında paylaşmıştım.Daha sonra sahibinden'de gezinirken baktım benim aracımın fotoğrafları başka aynı araçlara ait 4 farklı ilanda yayınlanmış. o günden sonra imza koyuyorum fotoğraflara.Unutmadan şunu söyleyeyim otjinallerinin hiçbirinde imza yok , imzayı bende sevmem. Ama sizin için diğer fotoğraflara daha küçük yerleştirebilirim.










    ekoiko likes this.
    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #8
    med
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mustafa Dereci
    Makina:
    600D 18-55 55-250
    Üyelik tarihi
    20.July.2012
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    33
    Mesajlar
    227

    Standart

    Hocam elinize sabrınıza sağlık gerçekten çok iyi çekimler ve iyi bir sunum yapmışsınız,benim merak ettiğim şu bende de bir adet 18-55 ters bağlama aparatı var ama ben birtürlü çekemiyorum diyafram vs ayarını nasıl yapıyorsunuz çok teşekkürler şimdiden,kolay gelsin.











  • #9
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    kerem dizman
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    29.July.2013
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    51

    Standart

    Merhaba, tecrubelerinizin paylaşımı için öncelikle teşekkürler. Ben 100mm 2.8 L kullanıyorum. 1:1 den daha fazla yaklaşmak istiyorum.hangi ek aparatla daha iyi performans alabilirim. Extension tube, körüklü tube ya da raynox vb ekstra close up filtre? Nette 100mm. İçin bu şekilde çalışma örnekleri bulamadım. tşkler











  • #10
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    Merhaba, lensi makineye takıp diyaframı 16 ya getiriyorum. Daha sonra makine açıkken lensi çıkarma düğmesinin altındaki Diyafram önizleme tuşuna basılı tutarak lensi çıkarıyorum. Böylece lens f16 da kalıyor. Eğer o şekilde çıkarmazsanız lensiniz en açık diyafram değerinde kalır ki buda çok sığ alan derinliğine neden olur. Bu arada lensi ters bağladığınızda makine üzerinde f değeri 00 olarak gözükür ama aslında lens f16 da oluyor bilginiz olsun.
    Kolay gelsin










    med likes this.

  • #11
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    Alıntı keremd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba, tecrubelerinizin paylaşımı için öncelikle teşekkürler. Ben 100mm 2.8 L kullanıyorum. 1:1 den daha fazla yaklaşmak istiyorum.hangi ek aparatla daha iyi performans alabilirim. Extension tube, körüklü tube ya da raynox vb ekstra close up filtre? Nette 100mm. İçin bu şekilde çalışma örnekleri bulamadım. tşkler
    Merhaba, ben close up filtreler optik eleman içerdiklerinden dolayı tercih etmedim şuana kadar. 100mm için daha fazla büyütme oranı nasıl elde edebilirim diye yaptığım denemeler 12/20/36 tüplerini birleştirerek toplamda 68mm lik bir uzatma tüpünü 100 mm nin arkasına bağladığımda neredeyse 2:1 büyütme sağladım. Körük kullanımında bu oran dahada büyür fakat netleme zorlaşır ve çok iyi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olur. Öyleki hem çekim esnasında nesneyi görebilmek için ışık lazım hemde deklanşöre bastığınızda aydınlık,net ve keskin bir fotoğraf çekebilmeniz için lazım. Bu arada tripod kullanmalısınız.











  • #12
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    bir şu tripod kafasına takılan 4 yöne hareket eden kafa var. bir ara forumda satılıktı. torna tezgahlarındaki gibi sağa sola, ileri geri ve dereceli hareket ediyor.sığ alan derinliğinde obje sabitken, makineyi uygun pozisyona milimtreden daha küçük aralıklarla yaklaştırıp uzaklaştıran yada kaydıran mekanizma... adı neydi unuttum. bir ara evde çekimde göbeğim çatlamıştı. ban göre gerek şart aletlerden biri...











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #13
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    bu arara diyaframı 2 de kalan lens varsa odaklamak nerdeyse şu yukardaki alet olmadan imkansız. yüksek diyafram olabildiğince sığ alan derinliğini bir nebze büyütür. ama f2 de 1 mm var yok alan derinliği. neyseki 18-55 de 2 yada 3 katı bu değer. f i yüksekte bırakıp makineden çıkaradı iseniz... hele hele bu iş bu kadar zorken bir sineğin kafasını farklı kare ve odakta çekip birleştirenleri ayakta alkışlamak geliyor içimden. ne uzun pozlama ne diğer şeyler makro kadar zahmetli gelmiyor bana. sonuçlar ise keyif verici. Bu arada bırak kopyalasınlar fotonu, bu sana iltifattır.sonuçta ticari değiliz. ticari olanlar için durum sıkıntılı.benim özellikle manzara ve portreleri arkdaşlarım çekmiş gibi paylaşırlar. bende paylaşın derim. beğenmiş, benimsemiş, sahiplenmiş. ne güzel. bana iltifat bu....











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #14
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    bu arada canon 100 mm makroda pek matah bişey değilmiş gibi geldi. 18-55 terste daha başarılı sanki. 100 mm sanım 1:1 büyütme. 18-55 4 katı yazmışsınız sanırım.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #15
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    Evet söylediğinizde haklısınız. Netleme esnasındaki milimetrik Hareket netlemede sıkıntı yaşanıyor. Nefesimi tutmaktan gözlerimin karardığı zamanlar bile oldu. :-) evet ben ters bağlı 18-55 kullanmayı daha çok tercih ediyorum. 18mm de 4 katı büyütme sağlarken 68mm de 8 katı büyütme sağlıyor.











  • #16
    ceasaris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Serhat KUKUL
    Makina:
    Canon EOS 5D,Canon eos 50E
    Üyelik tarihi
    08.August.2009
    Nereden
    KIRKLARELİ
    Yaş
    44
    Mesajlar
    295

    Standart

    Alıntı Radinant Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yaklaşık 5cm civarında netleme mesafesi. Siz diyaframı kaçta kullanıyorsunuz ?
    Kusura bakmayın ancak cevap yazabilme fırsatı buldum.İşlerimin yoğunluğundan beri adaptörle çok uzun süre gündüz gözüyle haşır neşir olamadım.Ancak genel olarak f7.1 f11 gibi diyafram değerleri kullanıyorum.Ve dediğiniz gibi iyi ışık şart.Objeye çok yaklaşıncada gölge düşüyor.Ayrıca sinek gibi canlı varlıkları çekmek hakikaten çok zor ben daha sabit durana bile netleyene kadar göbeğim çatlıyor










    Canon Eos 5D classic-Canon Eos 50E-Canon EF 50mm f1.8 II

  • #17
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    7.1 diyafram düşük Ters bağlı 18-55 için. Bence 11 ve üzeri bir değer seçmelisiniz. Gölgelerden kurtulmanın en güzel yoluda flaş ışığını lensin önüne düşürüp ışığı yumuşatacak bir difüzör kullanmaktır. Ben piyasada böyle bir ürünü hazır bulamadığımdan kendim yaptım. Kesinlikle çok işe yarıyor. Bu akşam fotoğrafını buraya eklerim görürsünüz.










    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #18
    Radinant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Furkan
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    09.April.2014
    Nereden
    İzmit
    Yaş
    38
    Mesajlar
    58

    Standart

    100mm makro lens , 68mm uzatma tüpü ve ters bağlanan 18-55mm'yi tek tek ver birbirleri ile kombine ederek büyütme oranlarını hesapladığımda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor. Ama unutmadan şunu söylemek istiyorum ; Bu sonuçlar yuvarlatılmış rakamlardır. Yani büyütme oranı 3:98 olup düz hesap 4 saydım küsürat kafa karıştırmasın diye.

    100mm macro: 1:1
    100mm macro + 68mm uzatma tüpü: 1.5:1
    Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1
    Ters 18-55mm (18mm'de): 4:1
    Düz 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 1.2:1
    Düz 18-55mm (35mm) + 68mm uzatma tüpü: 2:1
    Ters 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 3:1
    Ters 18-55mm (18mm) + 68mm uzatma tüpü: 8:1
    -------------------------------------------------------

    100mm macro: 1:1



    Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1



    Ters 18-55mm (55mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 3:1



    Ters 18-55mm (18mm): 4:1



    Ters 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 8:1












    Canon EOS 6D Body
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
    Canon EF 50mm f/1.8 II
    Canon 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
    Yongnuo YN-565 EX TTL Speedlite
    Yongnuo YN-14EX TTL Macro Ring
    B+W ND 3.0-1,000X (110) Filtre

  • #19
    muharrem43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    muharrem ünal
    Makina:
    canon 6d 70-200mm f2,8 II-35mm f1,4-15mm f2,8-16-35mm f2,8 Lee filtre big stopper-soft 0,3 0,6 0,9...sirui tripod.
    Üyelik tarihi
    20.November.2013
    Nereden
    almanya
    Yaş
    46
    Mesajlar
    118

    Standart

    furkan bey bende sigma 105mm makro lensi raynox dcr 250 ile beraber kullaniyorum.siz cekimlerde flasi baska bir noktadan tetikleyici ile mi patlatiyorsunuz yoksa direk makinaya bagli olarakmi?birde bahsettiginiz kendi yaptiginiz isigi lensin dusuren ve isigi yumusatan duzenek nasil birsey fotografi varmi acaba?


    Gesendet von meinem iPhone mit Tapatalk











  • #20
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erkan Yazıcı
    Makina:
    Sony A7
    Üyelik tarihi
    06.October.2012
    Nereden
    Bilecik
    Yaş
    48
    Mesajlar
    538

    Standart

    Alıntı Radinant Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba, ben close up filtreler optik eleman içerdiklerinden dolayı tercih etmedim şuana kadar. 100mm için daha fazla büyütme oranı nasıl elde edebilirim diye yaptığım denemeler 12/20/36 tüplerini birleştirerek toplamda 68mm lik bir uzatma tüpünü 100 mm nin arkasına bağladığımda neredeyse 2:1 büyütme sağladım. Körük kullanımında bu oran dahada büyür fakat netleme zorlaşır ve çok iyi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olur. Öyleki hem çekim esnasında nesneyi görebilmek için ışık lazım hemde deklanşöre bastığınızda aydınlık,net ve keskin bir fotoğraf çekebilmeniz için lazım. Bu arada tripod kullanmalısınız.
    Tüp ile body arasına extender tak











  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •