CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 6 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 107 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree30Likes

Konu: Sokak Fotoğrafçılığı: Gece Nasıl Fotoğraf Çekilir?

  1. #1
    Sokak Fotoğrafçısı

    Status
    Offline
    İsim
    tunc ozceber
    Makina:
    canon
    Üyelik tarihi
    08.September.2009
    Nereden
    ankara
    Mesajlar
    1,017

    Standart Sokak Fotoğrafçılığı: Gece Nasıl Fotoğraf Çekilir?

    Sokak Fotoğrafçılığı: Gece Nasıl Fotoğraf Çekilir?

    Make:NIKON CORPORATION
    Model:NIKON D300
    Shutter Speed:10/300 second
    Aperture:F/3.5
    Focal Length:18 mm
    ISO Speed:1600


    Sokaklarda anı yakalamak için dolaşmak oldukça zordur, makinaya hakimiyet ve sağlam refleksler ister. Kurgu fotoğrafların deneme yanıma yoluyla çekilebilmesi rahatlığının aksine, bir keskin nişancı gibi sadece tek atış hakkı bırakır fotoğrafçıya. O anı ya yakalarsınız, ya da kaçırırsınız. Günümüz d-slr makinalariyla her ne kadar bu alan kolaylaşmışsa da, (örnek olarak AF hızı, Av, Tv modları, fotoğrafı sonradan croplama şansı, en kötü ihtimalle otomatik modda çekim); çekim yapmaya gece çıktıysanız yukarıdaki kolaylıkların neredeyse tümünden yoksun kalmışsınız demektir.

    Gece karanlığında Af hızı işe yaramaz, karanlık olduğu için en hızlı lens dahi olsa odaklamak için mutlaka bir kaç saniye harcayacaktır, bu da çoğu durumda o anın kaçması demektir.

    Av ya da Tv modları da işe yaramaz. Fotoğraf makinanız ışığı ölçerken kadraja girecek en ufak bir parlak ışık (dükkan ışıkları, sokak lambaları vs.) pozometreyi şaşırtacaktır. Bu sizin bir anda 1/400 gibi hızlarda fotoğraf çekip, fotoğrafta çekmek istediğinizi değil de parlak bir sokak lambası ışığı görmenize yol açacağı gibi, 3" gibi bir hızla da vizörden bakarken aynanın düşmediğini farkederek sizi şaşırtabilir. İki durumda da fotoğrafı kaçırmışsınızdır demektir.

    Çoğu sokak fotoğrafçısı kompozisyonunu sadeleştirmek için sonradan croplama yoluna gider, çoğu zaman da işe yarar bu, çekim esnasında farkedilmeyen gereksiz nesneleri fotoğraftan çıkarmak için mantıklı bir yoldur. Ama gece fotoğraf çekiyorsanız ISO ayarınız yüksek olacağından en ufak bir crop bile fotoğrafın görüntü kalitesini bozacaktır. Fotoğrafın hiç olmamasındansa yüksek noise'a sahip bir fotoğraf olması daha iyidir, ancak daha iyisini yapabilecekken neden kötüyle yetinelim ki?


    Buraya kadar oldukça karamsar bir tablo çizdik, işin sevindirici kısmı ise aşağıda.

    Gece nasıl daha iyi fotoğraf çekilebilir?

    Gece sokak fotoğrafı çekmenin en tatmin edici yanı, her çeşit insanı bir arada görme şansına sahip olmaktır. (örnek olarak İstiklal Caddesi'nde dolaşırken peçete satan bir çocuktan peçete alan zenci bir adamı ya da yoldan geçen sarhoş bir kıza ters ters bakan yaşlı bir kadını fotoğraflayabilirsiniz.)

    Ama nasıl?

    Fotoğrafı çekeceğiniz alana girer girmez yapmanız gerekenleri sıraya koyarsak.

    1. Fotoğraf makinanızın görüntü kalitesini Raw'a getirin, getirdiğinizi düşünüyorsanız bile tekrar kontrol edin.

    2. Makinanıza açık diyaframlı geniş açı bir lens (28mm 2.8, 24mm 1.4L, 50mm 1.8 ya da 1.4) taktığınızdan emin olun. İnsanların arasına kaynayıp fotoğraf çekemeyenlerdensiniz ki eğer öyle olmadığınızı düşünüyorsanız ve makinanızda her zaman 70-200, 75-300 gibi tele lenslerle geziyorsanız öylesiniz, gece sokakta fotoğraf çekmek size göre değil. Geniş açı lenslerin her zaman enstantane yönünden kazançları vardır. 24mm bir lensle 1/30 hızda çektiğiniz fotoğrafta net görüntü alırsınız, ancak 200mm'de aynı hızda bu fotoğrafı çekmeyi denerseniz hapı yuttunuz demektir. O yüzden gece mümkün olduğu kadar açık diyaframlı geniş açı lenslerle sokağa çıkın. Yoksa da bir tane 50mm 1.8 alın, her zaman kurtarıcıdır.

    3. Makinanızın iso ayarını mümkün olduğu kadar yükseltin. (günümüz makinalarında iso 1600-3200 arası oldukça iyi görüntü sunmakta.)[/LIST]

    4. Asla makinanızı Tv, Av, P özellikle de otomatik modda kullanmayın. Bir anda patlayan flaştan dolayı oradan koşarak kaçmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden en garanti yol M modudur. Fotoğraf çekmeye başlamadan önce Deneye yanıla ortalama bir enstantane bulun kendinize. Örnek olarak en yukarıdaki fotoğrafı ele alabiliriz. 1/30 saniye f:3.5 ve iso 1600. O gün tüm fotoğraflarımı bu değerde çekmiştim ben. Hareketi yakalayabildiğim ve ışığı alabildiğim en iyi değerler bunlar olmuştu. Doğal olarak çoğu fotoğraf ya fazla pozlanmış oldu, ya da karanlık kaldı. Bunun çözümü de 1. maddede bahsettiğim gibi raw fotoğraf çekmiş olmamdı. Photoshop ya da DPP'de pozlama telafisi ile kolayca hallettim ışık sorunlarını.

    5. Lensinizin Af özelliğine güvenmeyin gece karanlıkta çok kolay yanılacağı gibi kararsız kalarak fotoğraf çekiminizi geciktirebilir. Bu yüzden manuel odaklama kullanın. Lensinizin üzerindeki 0.5 - 1 - 3 - 5 -10 - ~ gibi rakamlar lensinizin kaç metre uzağa odaklanacağını gösterir. Biraz pratikle lensinizden daha hız odaklamayı başarabilirsiniz.

    6. Dikkatinizi çeken herşeyin fotoğrafını çekin, çantada duran fotoğraf makinasının sadece ikinci elde satarken size yararı olur. Herşeyin fotoğrafını çekmek size fotoğraf makinasına vermiş olduğunuz değerleri kontrol ettireceği gibi, özgüveninizi de arttırır. Hepimiz sorulduğunda ne var ki gidip sorup çekebilirim insanları deriz, ama iş başa düştüğünde çoğumuz pardon fotoğrafınızı çekebilir miyim diyemez tanımadığı sokaktaki insanlara.

    7. Fotoğraflarınızı asla kameranızın lcd'sinden bakıp silmeyin. O anda vücudunuzun salgıladığı adrenalin yüzünden oluşan heyecanınız yanlış düşünüp çok iyi bir fotoğrafı silmenize yol açabilir. Her zaman sakin kafayla bilgisayarınızda eleyin çektiğiniz fotoğrafları.

    8. Göz teması kurmaktan kaçınmayın. Hiç bir fotoğrafçı sinsice fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmaz, ki insanlarda da bu hoşnutsuzluk yaygındır. Fotoğrafı çekmeden önce ya da çektikten sonra kameranızı gözünüzden indirip çektiğiniz insanla göz teması kurun. Ufak bir gülümseme karşınızdakini rahatlatacaktır, ve ters tepki gösterme olasılığını azaltacaktır. Göz teması kurduktan sonra oradan ayrılabilir, ya da yanına yaklaşıp fotoğrafı gösterip onayını alabilirsiniz.


    Eğer yukarıda okuduklarınız çok zor geliyorsa ya da ben sosyalleşmeye karşıyım sinsi fotoğraflar çekmek istiyorum diyorsanız da bir yol var. Adı Hipshot.

    Hipshot nedir, nasıl hipshot fotoğraflar çekilir?



    Hipshot'u Türkçeye çevirirsek kalça fotoğrafı diye bir tabirle karşı karşıya kalıyoruz. İşin özü de kalçanızda yatmaktadır zaten. Ancak bu tarz fotoğraflar çekmek için yukarıdaki ekipmana ek olarak bir adet kablolu kumandaya ihtiyacınız olacaktır. (kablosuz kumandalar işe yaramaz.)

    Nasıl çekileceği ise, fotoğrafı boynunuz yerine omzunuza asmanızla alakalıdır. omzunuza astığınız kameranızı manuel fokusa alıp çekeceğiniz nesne ile aranızdaki mesafeyi kafanızda ölçerek yaklaşık bir odak mesafesine ayarladıktan sonra nesnenin yanından geçerken kumandanızı kullanarak istediğinizi fotoğraflayabilirsiniz. Bu şekilde kompozisyon oluşturmak zor olacağından geniş açı bir lens kullanmanız yararınıza olacaktır.



    Fotoğrafın göz hizası yerine kalça hizasından çekilmiş olması da dikkatleri daha da çekmeye yetecektir.



    Hipshot'un en büyük artısı ise, size çekmeyi istediğiniz insana yapabileceğinizden çok daha fazla yaklaşmanızı sağlayacak olmasıdır. Siz ona bakmıyorken fotoğrafını çektiğiniz farketmesi oldukça zordur. Hiç denemediyseniz mutlaka deneyin.


    Sevgiler.

    Tunç










    off to never never land...

  • #2
    erkalkasikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Erkal Kaşıkçı
    Makina:
    Canon 5D Mark2 + Canon 5D Mark3
    Üyelik tarihi
    01.July.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    43
    Mesajlar
    644

    Standart

    portraitofalife ,
    Yine çok faydalı ve keyifli bir paylaşım olmuş.
    Teşekkürler.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    yavy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Yavuz Selim Karaburun
    Makina:
    5D
    Üyelik tarihi
    25.February.2010
    Nereden
    İstanbul - İzmir
    Yaş
    33
    Mesajlar
    975

    Standart

    Fevkalade bir rehber olmuş. Özellikle ordan burdan 2 tuşa basarak c/p yapılan konular arasında böyle özgün bir rehberi görünce bir çırpıda okuyasım geldi. Anlatım dilinin akıcı ve diyalog vari olması da rehberi ekstra okunulabilir kılmış.

    Elinize sağlık...











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #4
    RauLgs21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ilker Özmüş
    Makina:
    Canon AE-1 Program
    Üyelik tarihi
    03.September.2010
    Nereden
    Adana
    Yaş
    40
    Mesajlar
    433

    Standart

    Yine harika paylaşım.Ne kadar teşekkür etsem azdır.Bu akşam çıkıyorum, geçe çekmine>Çok sağolun emeğinize sağlık...










    VUR BENİ KORKAK
    Canon AE-1 Program + Canon FD 1,4 + Filmler

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #5
    Mert Gundogdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Administrator

    Status
    Offline
    İsim
    Mert Gündoğdu
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    15.July.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    8,190

    Standart

    Tunç, eline koluna sağlık.. Güzel bir rehber olmuş..











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #6
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Şahin Avcı
    Üyelik tarihi
    31.March.2010
    Mesajlar
    162

    Standart

    Güzel ve faideli bir yazı.
    Sokak fotoğrafı gerçekten zordur, özellikle insanlarımız da.
    Ve özellikle de Doğu'da.
    Bu sorunları bazen çok kolay aşabiliyorum, büyük ihtimal çok işinize yarayacak bir bilgi.

    Malum olduğu üzere, bazı fotoğrafların doğallığını hiç birşeye değişmeyiz.
    Bazen de anın içinde olmamız gerekir.

    Doğallık çekeceksek, haliyle şahsın haberi olmadan çekiliyor ve farkedildiğin de kimi insanlar bazen bakışları ile bazen sözleri ile bazen de kovalamaya dönüşebiliyor (forum'dan okuduğum kadarı ile)

    Benim sizlere tavsiyem ise, eğer fotoğraflarını çektiğiniz insan sizi fark ettiğin de veya kızdığın da veya kovaladığın da Sakın kaçmayın...

    Sanki size bağırmıyor, sanki sizi kovalamıyor gibi davranın..
    Ve yanınıza gelene kadar makineyi gözünüz den ayırmayın.

    Tabi o gelene kadar sokağın öylesine ilgili/ilgisiz yerlerini çekin
    Size tepki gösterdiğin de,

    - sokağın fotoğrafını çekiyorum bakın!
    - İsterseniz sizin de bir fotoğrafınızı çekeyim

    Ve haliyle kovalanmadan, kötü sözler işitmeden işinize bakıcaksınız.

    Bende insan fotoğrafı çekerken bazen yaşlı ninelerimiz tedirgin oluyor geçmiyor ara sokaklar'dan, tabi bizde sokağı çektiğimizi söylüyor, o geçer iken tabi ki fotoğrafını çaktırmadan çekiyoruz...

    Faideli olması dileğiyle...











    kadraj and pinar86 like this.

  • #7
    Sokak Fotoğrafçısı

    Status
    Offline
    İsim
    tunc ozceber
    Makina:
    canon
    Üyelik tarihi
    08.September.2009
    Nereden
    ankara
    Mesajlar
    1,017

    Standart

    birisi bana bağırıp kovalamaya başlamışsa ben kaçardım. Bu safhaya gelmiş insanlar genelde mazeret ya da özür dinlemezler. Makinam ve kendi sağlığım için yerinde bir tabir olursa topuklardım hemen oradan.










    off to never never land...

  • #8
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Şahin Avcı
    Üyelik tarihi
    31.March.2010
    Mesajlar
    162

    Standart

    Alıntı portraitofalife Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    birisi bana bağırıp kovalamaya başlamışsa ben kaçardım. Bu safhaya gelmiş insanlar genelde mazeret ya da özür dinlemezler. Makinam ve kendi sağlığım için yerinde bir tabir olursa topuklardım hemen oradan.
    )...











  • #9
    revogreen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    orçun
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    01.September.2010
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    519

    Standart

    Bu faydalı bilgiler için teşekkürler. +1 Az da olsa risk varsa topuklamak en iyisi











  • #10
    ROMEOHOME - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mustafa Kesgin
    Makina:
    450D sony P10 ,sony MPK-PHA underwater housing
    Üyelik tarihi
    15.April.2010
    Nereden
    Bodrum(genelde)
    Mesajlar
    40

    Standart

    inşallah işe yarar ))))))))))))))))))))











  • #11
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Şahin Avcı
    Üyelik tarihi
    31.March.2010
    Mesajlar
    162

    Standart

    Ayrıca, girdiğiniz sokaklar da esnaflar dan (bakkal v.s ) ufak eşyalar alarak diyaloğ kurmanın bir çok yararı dokunacaktır..











  • #12
    CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Selim eser
    Makina:
    Nikon D300 + 50mm 1.8D
    Üyelik tarihi
    11.May.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    723

    Standart

    özellikle gece avlanmaya çıkan fotoğrafçılar için çok faydalı olmuş, şu Hipshot.
    olayına bayıldım ,:ilk fırsatta denicem sanırım











  • #13
    Sokak Fotoğrafçısı

    Status
    Offline
    İsim
    tunc ozceber
    Makina:
    canon
    Üyelik tarihi
    08.September.2009
    Nereden
    ankara
    Mesajlar
    1,017

    Standart

    Bu konuya koyduğum tüm fotoğraflar hipshot. gerçekten çok iyi bir teknik










    off to never never land...

  • #14
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    BA
    Makina:
    Canon EOS 50D
    Üyelik tarihi
    21.October.2010
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    56

    Standart

    Süper tüyolar...teşekkürler.
    Ben de aldığım bu zaman ayarlı kablolu kumandayı sadece yıldızları çekmek için mi kullanacağım diye düşünüyordum.











  • #15
    Moderator - CT Yazar

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kocakaya
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    22.July.2009
    Nereden
    Moscow
    Yaş
    49
    Mesajlar
    928

    Standart

    Çok güzel bilgilendirici eğlenceli bir yazı olmuş,teşekkürler.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #16
    erdish - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hasan Erdiş
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    04.August.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    495

    Standart

    Güzel bilgiler Tunç, eline sağlık..

    Hipshot'ın yanında benim bizzat denediğim ve %100 başarılı sonuç veren bir teknik daha var.. Tabii bu teknik gündüz daha çok işe yarıyor.. İstiklal Caddesi'nden devam edelim örneklemeye; Sırtınızı bir duvara yaslarsınız, fotoğrafını çekeceğiniz kişiyi kestirdikten sonra, tam karşıda bir yeri çekiyormuş gibi vizörden o kişinin kadraja girmesini beklersiniz vee bingo!.. Ama çektikten sonra makinayı hemen indirmeyip bir süre karşıdaki yeri (nereyse artık o yer ) çekmeye devam ediyormuş gibi durulur, kurban uzaklaşınca çekim tamamlanmıştır..











  • #17
    RauLgs21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ilker Özmüş
    Makina:
    Canon AE-1 Program
    Üyelik tarihi
    03.September.2010
    Nereden
    Adana
    Yaş
    40
    Mesajlar
    433

    Standart

    Bugün baya gece çekimine çıktım ve baya da işime yaradı bilgiler tekrar teşekkür ederim.Hipshot olayını beceremedim.Birde gündüz deneyeceğim










    VUR BENİ KORKAK
    Canon AE-1 Program + Canon FD 1,4 + Filmler

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #18
    slam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    İslam Çolak
    Makina:
    Canon 40D
    Üyelik tarihi
    25.June.2010
    Nereden
    Bursa
    Yaş
    35
    Mesajlar
    171

    Standart

    hipshot olayını en kısa zamanda deneyeceğim

    Teşekkürler...











  • #19
    NDE
    NDE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Narin Deniz Erkan
    Makina:
    Canon 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    24.October.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    33

    Standart

    6. Dikkatinizi çeken herşeyin fotoğrafını çekin, çantada duran fotoğraf makinasının sadece ikinci elde satarken size yararı olur. Herşeyin fotoğrafını çekmek size fotoğraf makinasına vermiş olduğunuz değerleri kontrol ettireceği gibi, özgüveninizi de arttırır. Hepimiz sorulduğunda ne var ki gidip sorup çekebilirim insanları deriz, ama iş başa düştüğünde çoğumuz pardon fotoğrafınızı çekebilir miyim diyemez tanımadığı sokaktaki insanlara.














    • Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın.
    • Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma.
    • Asla bilmeyenle tartışma.

  • #20
    initiO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Aykut Şahin
    Makina:
    Canon EOS 5DMark II
    Üyelik tarihi
    19.November.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    41
    Mesajlar
    433

    Standart

    üstad çok saol ellerine sağlık yeni başlayan biri olarak sokak fotoğrafçılığına merak saldım , ilaç gibi geldi sanki ben aklımdakilerini sordum sen cevapladın tekrar teşekkürler











  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •