Fotoğrafta Perspektif:

Fotoğrafta perspektif etkisinden söz etmeye çalışacağız. Fotoğraf kompozisyonlarının ana ögelerinden birisi de perspektiftir. Konuyu vurgulamaya, ön plana çıkarmaya, derinlik hissini oluşturmaya yarayan bir özelliktir. Perspektifin en belirgin ortaya çıktığı fotoğraf, görüntü, tren raylarıdır. Tren raylarının bir ucundan diğer ucuna doğru baktığımızda en uzak noktada bir birleşme ortaya çıkacaktır ve biz bu derinlik hissini fotoğraftan alabiliriz. Dolayısıyla perspektif duygusu, fotoğrafta belirgin olması ve o duygunun izleyiciye geçebilmesi için objelerin bir düzlem üzerinde ilerliyor olması gerekir. Bu nedenle çekeceğimiz fotoğraflarda eğer perspektif özelliğini vurgulamak istiyorsak nesnelerin konumuna dikkat etmemiz gerekmektedir.

Perspektifi etkileyen birkaç unsur bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kullandığımız objektiflerdir. Objektifimiz eğer kısa aralıklı bir objektifse, yani geniş açı (10-20, 20-35 mm aralığında gibi) bir objektifse, perspektif duygusu daha iyi vurgulanmış olacaktır. Eğer uzun odaklı bir objektifse, yani 100 mm.’nin üzerinde, 200, 300 mm gibi, perspektif duygusu daha da azalacaktır. Çünkü uzun odaklı objektifler, nesneleri üstüste bindirdiği için, fotoğrafta o derinlik alınamamaktadır.



Perspektifi etkileyen bir diğer unsur da, kullandığımız diyaframdır. Diyafram, bildiğiniz üzere aynı zamanda net alan derinliğini etkileyen bir kavramdır. Eğer geniş bir diyafram kullanırsak, net alan kısalacaktır. Dolayısıyla biz uzaktaki objeye odaklanamamış olacağız. Öndeki obje ortaya çıkacak, uzağa doğru, perspektif derinliğini hissedemeyeceğiz. Bu nedenle perspektif fotoğraf çekimlerinde kısık bir diyafram kullanılmalıdır. Yani en az 8, 11 gibi bir diyafram kullanırsa, perfpektif ve derinlik hissini daha iyi yakalamamız mümkün olacaktır.

Kısaca özetlersek, perspektif hissi verecek fotoğraflar çekmek istediğimizde, geniş açı bir objektif, kısık bir diyafram değeri kullanmak ve kadrajda uygun bir simetri ile oldukça güzel, perspektif ve derinlik hissi veren fotoğraflar elde etmemiz mümkün olacaktır.

Perspektif etkisi uygulanarak çekilen örnek fotoğraflar












Alıntı:dslr fotoÄŸraf: FotoÄŸrafta Perspektif